Norske sidere imponerte i Frankfurt

Norskprodusente sidere imponerte stort i Tyskland siste uke, da norske siderprodusenter igjen sørget for en solid medaljefangst under årets “Ciderworld” i Frankfurt. Totalt ble det 37 gull-, sølv-, og bronsemedaljer til norske siderprodusenter. Spesielt nykommerne i NeRø Frukt & Sider, Sekse Gård og Eiane gård imponerte i flere kategorier.

Av Ulf Dalheim, publisert 11. juni 2022

Totalt 15 norske siderprodusenter deltok med sine sidere i Frankfurt, Tyskland, og etter flere gode plasseringer i tidligere år, var forventningene til norske medaljer høye. Norge gjorde seg dessuten godt bemerket som “årets hedersland” under prestisjefylte CiderWorld.

Fikk full score i kategorien issider

Spesielt imponerende var det at flere unge nykommere i siderproduksjon hevdet seg. NeRø fra Telemark vant gull og fikk 120 av 120 mulige poeng i issider-kategorien. I kategorien musserende sider ble det flere norske gull. Sekse Gard, Hardangergutane, NeRø og OmCider stakk alle av med høy score og medaljer. I kategorien smaksatt musserende sider tok Eiane Gard fra Ryfylke med seg gull.

–Det er svært gledelig at så mange unge norske produsenter gjør det bra internasjonalt. Det er en stor bragd for norsk drikke og lover godt for norsk sider i tiden fremover, sier daglig leder i Hanen, Bernt Bucher-Johannesen i en pressemelding.

Mange om medaljene

Et internasjonalt panel med 28 dommere var samlet for å bedømme verdens beste sidere. Norge konkurrerte med siderprodusenter fra Tyskland, Spania, Canada, Luxemburg, Latvia, Østerrike, Frankrike, Storbritannia, Italia og Japan. Kriterier som utseende, lukt, smak og typisitet var alle viktige faktorer og norsk sider glitret med høy kvalitet over hele linja.

Dommer og forsker ved Norsk institutt for bioøkonomi, Ingunn Øvsthus, skryter av den høye kvaliteten på de norske bidragene.

–Norsk sider utmerket seg som et godt produkt og skilte seg ut ved å være mer fruktig i smak og lukt, forteller Øvsthus.

Fra medaljeutdelingen under årets “Ciderworld” i Frankfurt. Bildet øverst i denne saken viser Ole Christoffer Røste
og Trine Flaaten fra NeRø Frukt & Sider som fikk full score for sin issider. Foto: Mariel Bull Jensen.

Dette er medaljevinnerne

Her er full oversikt over produsenter som deltok og medaljene de hentet med seg:

NeRø – 2 gull, 1 sølv,
Lien Gård – 1 sølv,
Balholm – 1 gull, 1 sølv, 1 bronse
Haugfrukt Company – 1 bronse
Sekse Gard – 2 gull, 1 sølv
Helleland Gard – 1 sølv
Ulvik Frukt & Sider -2 sølv, 1 bronse
Hardanger Saft & Siderfabrik – 1 gull, 2 sølv, 3 bronse,
Egge Gård – 2 sølv, 1 bronse
Apal Sideri – 1 sølv
Eiane Gard – 1 gull, 1 sølv,
Kvestad Sideri – 1 sølv
Store Naa Siderkompani – 1 sølv
Hardangergutane – 1 gull, 1 sølv, 1 bronse
Omcider – 1 gull, 1 bronse,
Alde Sideri – 2 sølv
Lærdal Sideri – 1 sølv

Produsentene kommer fra Telemark, Balestrand, Lærdal, Hardanger, Lier og Ryfylke.

Sider har blitt en viktig del av mat-og drikkekulturen i Norge og har fått en viktig plass i jordbruket. Norsk sider har de siste årene blitt mer og mer populært, også utenfor landegrensene. I fortsettelsen av det norske sidereventyret skal Sider-VM holdes i Bergen den 10.-12. november.

Fra prisutdelingen i Frankfurt. (Foto: Mariel Bull Jensen).

Om norsk sider

Norsk sider produseres kun av ren eplemost som gjæres enten naturlig eller ved å tilsette gjær. I dag finnes det nærmere 50 siderprodusenter i Norge hvorav nesten halvparten holder til i Hardanger, men det finnes også siderprodusenter i Telemark, Ryfylke/Rogaland, Sogn, Nordfjord, Sunnmøre/Møre og Romsdal, Østlandet/Oslo og i Trøndelag. Det er likevel kun «Sider fra Hardanger» som har sin egen beskyttende betegnelse, noe den fikk i 2009.

I dag er det 135 norske sidere på Vinmonopolet. I 2021 ble det solgt 286 000 liter til en verdi av 64 millioner. Totalt ble det solgt norsk sider for over 100 millioner i 2021 når en inkluderer gårdsutsalgene, Horeca og dagligvaren.

Om Hanen

Hanen er en landsdekkende næringsorganisasjon for bedrifter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Organisasjonen har et bredt spekter av medlemsbedrifter og vokser stadig.

Hanen tilbyr sine medlemmer et mangfold av tjenester og fordeler. De hjelper og veileder medlemmer med mange ulike oppgaver og henviser også til ekstern hjelp dersom det er nødvendig.