Nr.2 i Nordisk for vinkelnere

Vinkelner Henrik Dahl Jahnsen ble mandag nr. to i Nordisk Mesterskap for vinkelnere. Mesterskapet gikk  i Helsinki, og vinner ble svenske Fredrik Lindfors.

Henrik Dahl Jahnsen gjorde det sterkt i Nordisk for vinkelnere der han ble nr. to. Foto: Liora Levi

Henrik Dahl Jahnsen (bildet), som er daglig leder ved Bølgen & Moi Ny Hellesund, var en av to norske deltakere i finalen. Den andre var Francesco Marzola fra Park Hotel Vossevangen.

To deltakere fra hvert av de fem nordiske landene, Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island, deltok i finalen. De var alle plukket ut gjennom prestasjoner i nasjonale vinkelnermesterskap.

I Helsinki måtte alle ti finalistene gjennom flere krevende øvelser søndag, før tre av de ti ble sendt videre til mandagens finale. Det var tre deltakere fra henholdsvis Norge, Sverige og Danmark som møttes der.

Oppgavene søndag var en times teori og en skriftlig blindsmaking som viste seg å være tre riesling-viner fra samme produsent, Gisselbrecht  i Alsace, men i tre forskjellige årganger, 1997, 2005 og 2012. Deretter måtte deltakerne dekantere og lufte en vin korrekt, servere en halv flaske dessertvin i seks glass og til slutt sette opp mat og vin i kombinasjon.

Finalen besto av den klassiske oppgaven å servere champagne til to gjester, dekantere og servere en flaske rødvin til to personer og servere to glass med coravin. Deltakerne måtte også blindsmake en musserende vin og en rødvin, og blindsmake fem hvite brennevin. I tillegg smakte de på to oster som skulle parres til vinene, samt rette en vinliste.

Konkurransen ble arrangert av den finske vinkelnerforeningen, som i likhet med den norske er underlagt ASI (Association de la Sommellerie Internationale). President Anders Rosberg i ASI var tilstede ved den nordiske finalen, og dette var første gang for ASIs vedkommende.

Den nye nordiske mesteren Fredrik Lindfors jobber ved Grand Hotel Stockhom.