Ny ærespris til Credo-gründer Heidi Bjerkan

Norges første og fortsatt ubestridte matdronning, TV-personligheten, kokebokforfatteren og matformidleren Ingrid Espelid Hovig ville fylt 100 år i 2024. Nylig tildelte Stiftelsen Norsk Mat fagjuryens ærespris til Credo-gründer og stjernekokk Heidi Bjerkan, helt i 100-årsjubilantens ånd. I fagjuryens begrunnelse står det at Bjerkan har revolusjonert den norske matbevisstheten gjennom sitt mangeårige arbeid som kokk, restauranteier, og ambassadør for bærekraftig matlaging med fokus på gode, lokale råvarer, god dyrevelferd og norske mattradisjoner.

Av Ulf Dalheim, publisert 20. desember 2024

– Heidi Bjerkan viser at mat er mer enn bare smak; det kan være en kraft for positiv endring, et symbol på respekt for naturens premisser og et verktøy for å bygge fellesskap rundt bordet, sa landbruks og matminister Geir Pollestad under utdelingen, der Hanne-Cecilie Sporsheim vant Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris.

Landbruks og matminister Geir Pollestad sammen med prisvinner Heidi Bjerkan. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

Matkulturprisen til silde-entusiast

I anledning Ingrid Espelid Hovigs 70-årsdag begynte Faglig matråd samme år utdelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris, som tildeles personer som gjør en særlig stor innsats for å formidle norsk mat og matkultur med vekt på tradisjon. Prisen deles nå ut av Stiftelsen Norsk Mat. I år skulle prisen gå til en inspirerende formidler av norsk sjømat. Og det ble altså Hanne-Cecilie Sporsheim.

Ifølge en pressemelding fra Stiftelsen Norsk Mat har Hanne-Cecilie Sporsheim satt standarden for hvordan tradisjonelle norske råvarer kan fornyes og tilpasses moderne smaker. Med sitt unike engasjement for havets ressurser har hun sammen med broren Jon-Ragnvald Sporsheim skapt innovative produkter av «havets sølv», samtidig som hun har holdt fast ved sildas dype forankring i norsk matkultur. Sporsheim har inspirert både bransjefolk og forbrukere med sin entusiasme og kunnskap om sildens uante muligheter. 

Løftet silda frem fra glemselen

Vinner av Matkulturprisen, Hanne-Cecilie Sporsheim, sammen med landbruks- og matminister Geir Pollestad. Foto: Stiftelsen Norsk Mat

– Hanne-Cecilie Sporsheims evne til å kommunisere både sildas bærekraftige potensial og gastronomiske verdi har løftet silda fram fra glemselen og tilbake på norske matbord, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad under tildelingen av Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i Målstova på Nasjonalbiblioteket.

– Det finnes ingen større ære i mat-Norge. Ingrid Espelid Hovig var så viktig, og det oppleves stort å motta en pris i hennes navn. Ingrid Espelid Hovig var en «mor» i alle hjem. Om sitt engasjement rundt det å bruke sild i matlagingen, sa Sporsheim at silda er både trendy og et kulturikon. For framtiden kommer den til å bli en viktig matkilde på alle norske matfat, sa Hanne-Cecilie Sporsheim da hun mottok Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris. 

Finalister i utdelingen av årets matkulturpris, fra venstre Arne Hjeltnes, Hanne-Cecilie Sposheim og Arne Sørvig. Fraværende: Finalist Elin Richardsen. Foto: Stiftelsen Norsk Mat