Ny NM-seier til Britannia-vinkelner

Speilsalen-hovmester Nikolai Haram Svorte er den nye stjerna blant norske vinkelnere. Søndag gikk Britannia-vinkelneren til topps i NM for vinkelnere for andre år på rad. Nå kan han begynne å se fremover mot mulig deltakelse i både EM og VM for vinkelnere. Men først er det Nordisk mesterskap i oktober i år. Sebastian Andersen König (tidligere Park Hotel Vossevangen, fra april Gaprast i Bergen) vant Junior Wine Award. Det var tyve påmeldte kandidater til årets vinkelner-NM, og ti av disse gikk videre til semifinalen i Oslo. Til slutt var altså Haram Svorte den beste av dem alle.

Av Ulf Dalheim, publisert 5.februar 2024

-Det er deilig å vinne! Og en lettelse. Det var godt å føle at du går gjennom en konkurranse og alt er ryddig og fint. Det var småplukk her og der, men alt i alt føler jeg at jeg har gått gjennom konkurransene uten å bli overrasket over oppgavene, og med god prepp og godt fokus, forteller årets vinner Nikolai Haram Svorte.

NM har vært arrangert årlig siden 2000

Norgesmesterskapet for vinkelnere og Junior Wine Award er høydepunktet blant norske vinkelnere. Det har foregått årlig siden 2000 og årets mesterskap ble holdt på Thon Hotel Bristol i Oslo. Kandidatenes vinkunnskap settes grundig på prøve gjennom flere elementer både i innledende kvartfinale, semifinale og finale.

Innledende runder ble gjennomført rett før jul, 18. desember i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim simultant. Fra 20 påmeldte kandidater gikk 10 videre til semifinalen i Oslo søndag 4. februar.

-Det var svært høyt nivå på kandidatene i år, nok en gang var det “the usual suspects” som stod på scenen, hvor de alle tre – Sander Johnsson (2. plass) fra Re-Naa og Kristoffer Aga (3. plass), også fra Re-Naa, gjorde en strålende finale. Det blir spennende å se hvor både Nikolai Haram Svorte og Kristoffer Aga ender i Nordisk i oktober – sier president for Norsk Vinkelnerforening, Liora Levi.

Flere nye momenter i finalen

4 kandidater (3 fra Norge og en gjestekandidat fra Estland) gikk videre til finalen. Konkurransen foregikk på engelsk og finalen besto av flere elementer. Først ut var sjekke servicestasjone for å se til at man har det som trengs til kveldens gjester. Deretter skulle kandidatene finne riktig hvitvin (en annen årgang enn oppgitt) og servere en flaske champagne (og her fantes det heller ikke riktig vin i vinskapet).

Så skulle kandidatene fortelle om ølutvalget og anbefale mat til 3 ulike ølstiler. Så var det en blindsmaking av en premium vin og innsalg av den til gjestene. Det hele ble avsluttet med blindsmaking av fire forskjellige cocktails i svarte glass og til slutt et fellesmoment, en bildequiz.

Årets to vinnere i NM for vinkelnere og Junior Wine Award, Nikolai Haram Svorte (t.v.) og Sebastian Andersen König. Foto: CF Wesenberg/Kolonihagen
Finalistene i Junior Wine Award imponerte

Sebastian Andersen König (nå Park Hotel Vossevangen/Vinmonopolet- fra april ved Gaprast i Bergen) gikk til topps i Junior Wine Award, som er konkurransen for unge, lovende bransjefolk hvor øvre aldersgrense er 25 år. Her er det ikke krav om å være utdannet vinkelner. Konkurransen tester grunnleggende vinkunnskaper og praktiske elementer, og er ment som et første innblikk i den konkurrerende vinkelnerverden. Nr. 2 ble Karl Ingard Sæther fra Vintage Kitchen i Oslo, mens Joakim Hopmo Stavnås fra Fagn i Trondheim ble nr. 3.

-Finalistene i årets Junior Wine Award imponerte stort på scenen og man skal ikke se bort i fra at disse kan bli fremtidens beste vinkelnere i her i Norge, sier Liora Levi, president i Norsk Vinkelnerforening.

Dette er alle vinnerne i NM for vinkelnere siden starten i 2000:

Vinnere av NM for vinkelnere:

2024 Nikolai Haram Svorte
2023 Nikolai Haram Svorte
2022 Sander Johnsson
2021 Henrik Dahl Jahnsen
2020 Francesco Marzola
2019 Henrik Dahl Jahnsen
2018 Henrik Dahl Jahnsen
2017 Simon Zimmermann
2016 Henrik Dahl Jahnsen
2015 Simon Zimmermann
2014 Henrik Dahl Jahnsen
2013 Liora Levi
2012 Francesco Azzarone
2011 Francesco Azzarone
2010 Stian Langeteig
2009 Merete Bø
2008 Merete Bø
2007 Ørjan Lundmark
2006 Robert Lie
2005 Robert Lie
2004 Robert Lie
2003 Robert Lie
2002 Dan Lystad
2001 Dan Lystad
2000 Toralf Bølgen

Vinnere av Junior Wine Award:

2024 Sebastian Andersen König
2023 Filmom Fitum
2022 Magne Thomassen
2021 Thorstein Solheim Taklo
2020 Nikolai Haram Svorte
2019 Sander Johnsson