Ny «super-stjerne» fra California

«Moderne» amerikanske viner seiler for fullt inn på det norske markedet. Glem eiketunge, superekstrakterte og heftige «Napa Valley Cabs». Nå er det elegante viner på pinot noir som gjelder, og de kommer fra andre underområder enn Napa i California, eller fra helt andre regioner, som Oregon og New York. En av de nye stjernene er Justin Tyler Willett som har satset nesten utelukkende på pinot noir og chardonnay med sitt vinhus Tyler Wines i Santa Rita Hills (dog med en strålende cabernet sauvignon i baklomma, om noen spør). Ti av vinene fra Tyler er nå å få på Vinmonopolet.

Av Ulf Dalheim, publisert 16.2. 2022

Santa Rita Hills er et lite underområde i Santa Barbara County. Beliggenheten langt syd i California skulle indikere et varmt og utfordrende klima, men faktum er at dette er den kaldeste vinregionen i hele California. Med kjølige dager, milde netter og en merkbar påvirkning av nærheten til kysten, med en avkjølende ettermiddagsbris, er det perfekte forhold for både pinot noir og chardonnay.

Det passet en Burgund-elsker som Justin Tyler Willett utmerket da han startet som vinmaker. Og så har Justin skaffet seg avtaler om å få høste supre cabernet sauvignon-druer i Happy Canyon, slik at han også kan ha dette ene unntaket med en ekte californisk cabernet i porteføljen.

Fra golf via arkitektur til vin

Skal du lykkes i å holde alkoholnivået nede kreves mye jobbing i løpet av vekstsesongen, bl.a. hvordan du lar bladene være i forhold til druene etc. sier Justin Tyler Willett. Foto: Tyler Wines

Med Justin Tyler Willett som veiviser digitalt fra Santa Rita Hills hadde VinPuls nylig gleden av å smake seg gjennom seks av de ti vinene som er tilgjengelig fra Tyler Wines på Vinmonopolet . Da kunne han røpe at det var mer en tilfeldighet at han begynte som vinprodusent. Han hadde nemlig fått et golfstipend og hadde bestemt seg for å studere arkitektur ved University of Pacific i Los Angeles. Og han var godt i gang med det, før livet dreide i en annen retning. Samtidig med studiene jobbet han deltid på noen av topprestaurantene i LA, noe som førte til at han kom i kontakt med svært mange gode viner. Og interessen for vin og mat bare eskalerte. Det hele endte opp med at han fikk muligheten til å gå i lære hos Joe Davis ved Arcadian Wines i Santa Rita Hills. Justin er selv opprinnelig fra dette området.

-Etter en stund fikk jeg beskjed fra Joe at om jeg skulle komme meg videre innen vinmaking, så måtte jeg begynne å lage meg min egen vin. Jeg fikk bruke et hjørne av kjelleren, fikk hånd om rundt 1000 kilo med druer, og så var jeg i gang, forteller Justin. Det første året laget han åtte fat á 228 liter.

Nå lager han egne Estate-viner

Vinmarken Mae Estate i Sta Rita Hills er en av to egeneide vinmarker som eies av Tyler Wines. Justin hentet inn de beste klonene han kunne finne av pinot noir og chardonnay, og ga vinmarken samme navn som mellomnavnet til kona – Mae. Foto: Tyler Wines

Dette var i 2005. Justin fortsatte med å kjøpe druer, deretter kom han i posisjon til å leie parseller i etablerte vinmarker. Nå er han kommet ytterligere ett skritt videre, med egne vinmaker. Den ene, Mae Estate, ble kjøpt i 2015, plantet i 2017, og i 2019 ble den første årgangen av vinene basert på pinot noir og chardonnay fra denne eiendommen lansert. Den andre i eget eie er kalt Fiddlestick. Mae er ellers mellomnavnet til kona, som Tyler er mellomnavnet hans.

Til Mae Estate hentet han inn de beste klonene av vinstokker som han kunne finne. Planter som hadde tilpasset seg terroiret i Santa Barbara County og som kunne yte maksimalt ut fra klima og jordsmonn. Så nå kan Justin Tyler Willett lage mer og mer av sin egen «Estate Wine». I USA er det fortsatt slik at noen familier sitter som eiere av store vinmarker, mens de som lager vinene enten kjøper druer eller leier parseller. Det er derfor du kan finne samme vinmarksnavn på viner fra flere ulike produsenter.

Hadde ingen familiebakgrunn med vin

Justin Tyler Willett kommer ikke fra en familie med historie fra vinbransjen. Faren drev innen byggeindustrien, mens moren var sykepleier. Og selv skulle han studere altså studere arkitektur og helst ende opp som professor. Men underveis fant han altså ut at han burde velge en annen retning enn den han hadde begynt å vandre.

-It made more sence to follow that track, sier han selv.

Mens han forsøkte å bygge opp virksomheten sin, sto han en dag på en vinmesse hvor en av de største og viktigste vinmarkseiere, Richard Sanford, ofte benevnt «The Godfather of Santa Rita Hills», kom bortom smakebordet. Da Sanford oppdaget at Justin Tyler Willett var en «local lad», inviterte han Justin til å stikke innom en dag han hadde tid.

-Jeg dro på besøk allerede neste dag. Dette var en mulighet til å få kontakt som jeg bare måtte benytte meg av! Det ble en lang og hyggelig stund hos Richard Sanford. Vi snakket om alt mulig, utenom vin. Kunst, filosofi, vitenskap og religion. Men på sikt gjorde dette møtet at jeg kom inn i varmen og fikk tilgang til Sanford & Benedict-vinmarken, en av de absolutte beste vinmarkene i Santa Rita Hills, forteller Justin.

Bor i Lompoc med kone og to barn

Justin Tyler Willett er forsiktig med bruk av eik, og kombinerer både nye og gamle fat av ulike størrelser. Foto: Tyler Wines

Balanse, eleganse, renhet og ikke minst ærlige viner er ord både Justin selv og vinjournalister bruker om vinene som nå kommer fra Tyler Wines like ved den lille byen Lompoc i Santa Barbara County, rundt 2,5 timer fra Los Angeles. Der bor han med kone og to barn.

Justin legger ikke skjul på at Burgund er den store inspirasjonen. Han nevner produsenter som Roulot, Bonneau du Martray, Dujac, Bachelet og Rousseau som forbilder. Og at han ikke var i tvil om at han skulle rendyrke burgund-druene pinot noir og chardonnay da han startet for seg selv.

-Men jeg har lært mye av de lokale vinmakerne her i Santa Barbara også. Det gjelder å være åpen og nysgjerrig og plukke opp kunnskap der du kan hente den, sier han.

Klarer å holde alkoholnivået nede

Justin på vei ut i vinmarken Mae sammen med yngstemann i familien, Clay. Foto: Tyler Wines

Jeg spør om han har tatt noen spesielle grep ettersom han klarer å holde alkoholnivået imponerende lavt på vinene sine. Ingen av de røde er over 13,5 prosent.

-Jeg høster tidligere enn mange andre for å få mest mulig friskhet i aroma- og smaksbildet. Jeg vil at de hvite vinene skal være presise og fokuserte, og at det er mye rødbærfrukt i rødvinene. Det gjelder å få til riktig modning, men samtidig holde alkoholnivået nede. Det krever mye jobbing i løpet av vekstsesongen, hvordan du lar bladene være i forhold til druene etc. Avgjørelsene tar jeg på grunnlag av hvordan plantene ser ut. Viner på 13% er det vanligste for meg. Men i et år som 2020 kunne vi ikke unngå 14 prosent alkohol. Santa Barbara unngikk brannene som dere sikkert hørte mye om dette året. Men vi hadde «crazy temperatures». Da gjelder det å spille med de kortene vi har fått utdelt, svarer Justin.

Han forteller at tettheten av vinstokker i vinmarkene varierer, fra 690 til 2000 planter per acre. Volumet som høstes kan være fra 30-35 hektaliter per hektar for de røde, og 35-40 hektoliter for hvitvinene. Når det gjelder bruk av kork, så sverger han til naturkorker fra kvalitetsleverandører i Frankrike, som brukes portugisisk kork. Justin Tyler Willett mener de er bevist at med kvalitet på naturkorkene får du den beste lagring og utvikling av vinene.

VinPuls-vurdering av de seks vinene vi smakte med Justin Tyler Willett:

Tyler Mae Estate Chardonnay 2019
Hvitvin
California, Santa Barbara County, Sta Rita Hills
Bestilling – 13691801
Kr 799,00, 0 – 6 år
Produsent: Tyler Winery
Importør: Palmer Wines
Mosten presset fra hele klaser, noe tid på bunnfall før fatlagring i 10 måneder, 80% brukte fat. Så ståltank i åtte måneders flasketapping. Kun lett filtrering, ufinert. Gulgrønn farve. Fin syre, bra kraft, god avrunding og fylde, moden frukt. Innslag av sitrus, mynte, modne fruktaromaer, mineralsk, med et snev saltyness og pent integrert eik. Vil nok gå bra til norske skalldyr denne, som sjøkreps, krabbe, hummer. Men også til kyllingretter og risotto. 25 flasker på lager i Norge nå, 264 ekstra kommer inn 11. mars (93 poeng).

Tyler Sanford & Benedict Vineyard Chardonnay 2019
Hvitvin
USA, California, Santa Barbara County, Sta Rita Hills
Bestilling – nr. 11940901
Kr 779,90, 0 – 4 år
Druer fra legendarisk vinmark, hvor Justin Willett med 2021-årgangen lager sin tiende årgang, og der vinstokkene nå er 50 år gamle. Kun produsert fire fat, økologisk, pressing av hele klaser. 10 måneder sur lie på 500 liters franske fat, videre på stålfat. Modent preg, gulgrønn farve. God konsentrasjon, fokusert tropisk frukt, hvite blomster, sitronskall, hint av smør, innslag av sitrus, mineraler (flint, kalk og sjøfossiler), gule epler og steinfrukt, noe fat. Kun 105 flasker igjen i Norge (91 poeng).
Produsent: Tyler Winery
Importør: Palmer Wines

Tyler Sanford & Benedict Vineyard Pinot Noir 2019
Rødvin
USA, California, Santa Barbara County, Sta Rita Hills
Bestilling – nr. 11941001
Kr. 959,90, 0 – 10 år
Vinmark fra 1971 med stiklinger fra den berømte Mt. Eden vinmarken i Santa Cruz Mountains. 50% hele klaser, 12-14 måneder på bunnfall på franske fat (2/3 brukte). Kun ti fat laget. Kompleks, intens, innbydende nese med parfymerte rødbæraromaer. Delikat og elegant vin, nydelig, skinnende rødlig farve. Røde bør mot syrlige moreller, villbringebær og kirsebær. Lett floral, pent eiket, solid lengde, milde tanniner. Prøv den til lam, peking duck, andebryst, ribbe, kalkun, kveite og rotgrønnsaker. Ikke tilgjengelig nå, men 120 flasker kommer på lager 11. mars (95 poeng).
Produsent: Tyler Winery
Importør: Palmer Wines

Tyler Mae Estate Pinot Noir 2019
Rødvin
California, Santa Barbara County, Sta Rita Hills
Bestilling – nr. 13691901
Kr. 819,90, 2 – 8 år
Fargen er dyp rød med lyse fiolette toner. Kraftfull, konsentrert vin. Mørke (og røde) kirsebær, tranebær, plommer, urter, krydder og lær. Merkbar mineralitet, avrundede tanniner,  mineralsk, lett flroal, god lengde. Fra vinmark med marint og kalkrikt jordsmonn. Vinstokkene en kloning fra berømte Mt. Eden og Pommard 667, 115. Mest bruk av avstilking, noen hele klaser (fra Pommard-parsellen). Ufiltrert og ufinert. Litt over ett år på franske fat/barrique, 70% brukte. Klimaet preget av vinder fra Stillehavet og morgendugg. 64 flasker på lager i Norge, 264 ekstra kommer inn 11. mars (95 poeng).
Produsent: Tyler Winery
Importør: Palmer Wines

Tyler Happy Canyon RSW Cabernet Sauvignon 2018
Rødvin
California, Santa Barbara, Santa Ynez Valley
Bestilling – nr. 13330301
Kr 849, 90, 2 – 15 år
Heftig vin. Mørk, blårød farve. Intens og mektig, mye sorte og blå bæraromaer. Litt «old school»-chardonnay. Frukt mot bjørnebær, blåbær, sorte plommer. Innslag av kaffe, moccasjokolade, tobakk og fat. Hint av krydder og lakris, solid lengde, merkbare tanniner. 18 måneder på franske eikefat. 1/3 ny eik. Ingen filtrering. Fra Happy Canyon-vinmarken, som har fått navn etter en virksomhet som foregikk under forbudstiden (de laget «moonshine» der). Gi den god tid i kjelleren. 65 flasker tilgjengelig nå, 84 ekstra flasker kommer inn 11. mars (93 poeng).
Produsent: Tyler Winery
Importør: Palmer Wines

Del med flere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.