Ny viktig tittel til Vossevangen

Norge gjør seg bemerket internasjonalt med sitt gode og brede utvalg innen vin på hoteller og restauranter. Nå har Park Hotel Vossevangen, som nylig fikk tittelen “Norges beste vinkart”, gått til topps i en tilsvarende kåring av det engelske vinmagasinet The World of Fine Wine. Sammen med Pix Pâtisserie i Portland, Oregon (USA) er Park Vossevangen tildelt tittelen «Wine List of the Year 2020». Park vant også kategorien «Best Long Wine List in the World».

Av Ulf Dalheim, publisert 30. november 2020

The World of Fine Wine er et magasin som ble utgitt for første gang i juni 2004, med innhold rettet mot et velstående publikum av vinentusiaster og vinsamlere. Magasinet har god standing i vinbransjen og blant folk som er mer enn gjennomsnittet interessert i vin. Magasinet rangeres i samme kategori som The Decanter og Wine Spectator.

Kåringen er gjort av et sammensatt panel av vineksperter verden over, ledet av The World of Fine Wine-redaktør Neil Beckett.

Pris for et arbeid gjort over mange år

Francesco Marzola, Norgesmester for vinkelnere og kjellermester og master sommelier ved Park Vossevangen, er svært fornøyd med pristildelingen.

Francesco Marzola

-Ja, hva betyr dette for Voss og deg?

– Det betyr svært mye for Voss, fordi vi håper at dette vil sette bygda på kartet, både nasjonalt og internasjonalt, og ikke lenger bare på grunn av våre OL medaljer innen ski. For min egen del så er sirkelen nå på en måte sluttet. Det var eieren Jan Bruse Andersen som startet det hele for mer enn 30 år siden, og med en pris som dette har vi nå fått en bekreftelse på at det han startet for lenge siden, og den ekstreme jobben jeg har fått gjort i kjelleren de siste årene, har gitt resultater.

– Hvor høyt henger en pris fra The World of Fine Wine?

-Veldig høyt. De gir også ut stjerner a la Michelin-guiden, og vi har hatt 3 stjerner siden 2018.

– Hvordan tenker du at dere skal følge opp dette for å beholde posisjonen som best i Norge – og i verden?

– Det krever mye jobb, både logistikkmessig og planleggingsmessig å ha en skikkelig god vinkjeller. Det gjelder å finne nye og «up and coming»-produsenter, i tillegg til de klassiske produsentene. Men det er kjekt at det lønner seg å gjøre et slikt arbeid, sier Francesco Marzola som opprinnelig kommer fra Messina/Palermo på Sicilia, men som kom til Norge i 2011, og har vært bosatt på Voss siden 2016.

Park Vossevangen er i storfint selskap med sine to priser fra The World of Fine Wine. Her er noen av den andre vinnerne:

Champions’ League Best Over all wine list: Eleven Madison Park, New York, USA.
Champions’ League Best spirits list: The Barn at Blackberry Farm, Walland, tennessee, USA.
Champions’ League Best dessert and fortified wine lisye: Robuchon au Dôme, Grand Lisboa Hotel, Macau.
Champions’ League Best Champagne and sparkling wine list: Pix Pâtisserie, Portland, Oregon, USA.
Champions’s League Best By the glass wine list: Restaurant Mosaic at the Orient Hotel, Pretoria.