“Nye” Credo åpner i februar 2018

Vel hjemme i Trondheim etter å ha vært i Oslo og mottatt Matprisen 2017, røper Heidi Bjerkan at “nye” Credo på Lilleby tar sikte på åpning i februar 2018.

Det er noen måneder etter de opprinnelige planene, men Heidi understreker at det ikke er noen krise, for lokalene blir “bare såååå bra”.

Kjøkken monteres nå

Hun stråler der hun viser oss rundt i den tidligere verkstedhallen som nå begynner å ta skikkelig form. Et tyvetalls arbeidere med hjelmer og vernesko er i aksjon rundt henne. Nye store vinduer løftes opp og settes på plass i inngangspartiet. Rundt oss hamres og dunkes det.

Slik fremstiller arkitektene “nye Credo” på Lilleby. Nærmest her er Lilleby park, som ble åpnet før sommeren. Bak ser vi det som blir hovedinngangen til Credo og Jossa.

På de to separate kjøkkene, hvor det skal lages mat for de to restaurantkonseptene Jossa og Credo, har man begynt å montere utstyr. Det er her Heidi og hennes mannskap om noen måneder skal gi Trondheim og hele Norges befolkning mat som skal reflektere det Heidi har vært spesielt opptatt av de siste årene, nemlig hele kretsløpet fra jord og bonde til gjestene og matfatene.

Fikk prisen på Vippa

Foto: UD

-Det var spesielt å komme hjem etter å ha vært noen uker i Oslo, for nå begynner jeg å se konturene av det jeg hittil bare har hatt i hodet og på tegningene. Jeg fikk litt frysninger da jeg så kjøkkenutstyret bli losset inn, sier Heidi.

“Nye” Credo er på en måte bekreftelsen på det som førte til at hun mandag kunne hente Matprisen 2017. At det skjedde på Vippa i Oslo, som hun selv er sterkt engasjert i, var en ekstra påskjønnelse.

-Ja, det var utrolig morsomt at prisutdelingen skjedde på Vippa, innrømmer hun.

5000 nye beboere

Credo, Jossa og Finnes kafe blir de tre serveringsstedene på det tidligere industriområdet som nå blir gjort om til bydelen Lilleby. Finnes kafe, hvor det allerede bakes surdeigsbrød og serveres lunsj hver dag, er blitt et populært sted for lokalbefolkningen. Over nyttår tenker hun på å begynne med surdeigspizza der.

Heidi på vei inn i drivhuset som gjennom vinteren skal sikre tilgang på ferske grønnsaker og urter til Jossa- og Credo-kjøkkenet. Foto: UD

Et lite, rundt drivhus er kommet opp på utsiden av Finnes. Der gror det allerede gode med forskjellige vekster for matlaging. Rundt Lilleby park og restaurantområdet  spretter nå den ene boligblokkaa etter den andre opp. Ferdig utbygd vil Lilleby-området huse 5000 nye potensielle kunder til Heidi  Bjerkans tre spisesteder. I tillegg bor det jo allerede mye folk på Lade…

Tilnærmet selvforsynt

Foto: UD

Det er altså her Heidi Bjerkan skal sette sine nye ideer og drømmer ut i livet. Det handler om hele kretsløpet fra jord og bonde til gjestene og matfatene. Hele andre etasje av den store verkstedhallen som skal huse Jossa og Credo vil bli en eneste stor “hage”, der hun i samarbeid med Skjetlein videregående skole på Leinstrand og Skjølberg Søndre gård på Orkanger skal sørge for at restaurantene nærmest blir selvforsynt med råvarer. I tillegg kommer de råvarene Credo allerede henter på Fannremsgården, som smør og rømme.

Så mange baller har Heidi i lufta for tiden at hun nesten ikke har hatt tid til å nyte og føle på at hun ble tildelt Matprisen 2017. Men leser hun juryens begrunnelse nøye, vil nok hennes hjerte svulme litt og banke ekstra:

“Løfter frem andre”

“Vinneren Heidi Bjerkan løfter vanligvis bonden frem snarere enn seg selv, og er en pioner både for sin egen region og resten av mat-Norge. Antallet prosjekter Bjerkan har på komfyren samtidig, uten et eneste kompromiss, tar pusten fra juryen. Hun har laget en hel familie ut av restauranten Credo, den mer rustikke Jossa, samt Fannremsgården og Skjølberg søndre, et felleskap og samhold som gjennomsyrer alt hun tar i. Om ikke det var nok, er hun initiativtaker, medeier og motor på Vippa i Oslo, i tillegg til at hun alltid stiller opp for både konkurrenter og kollegaer når det trengs et løft”.

-Det er fantastisk morsomt, det betyr masse. Det er så artig å bli anerkjent for det man brenner for. Og så håper jeg det også hjelper å synliggjøre produsenter, det fortjener de, sier Heidi.

Dette er Matprisen:

Matprisen ble etablert i 2014 av ØQ – Økologisk mat i storhusholdninger og DebioInfo. Matprisen hedrer matprodusentene som leverer råvarer med kunnskap og respekt for det levende, og kokkene, som mestrer kunsten med å skape smaksrike måltider, hvor omsorg for råvarenes livsløp har vært avgjørende. Matprisen trekker fram de som formidler innlegg i samfunnsdebatten om maten vår og dens opprinnelse, og også de som gjennom små grep kan skape store ringvirkninger – de får en pris for innsatsen og en utfordring for å gjøre mer.