OL-gull til Norges kokkelandslag

Det norske kokkelandslaget hentet hjem gull i kokke-OL i Tyskland i dag. Soussjef Henrik Falkenberg fra Fagn i Trondheim er blant landslagskokkene, med ansvar for dessertene. Det er 12 år siden Norge tok OL-gull forrige gang.

Norge gikk til topps foran Sverige og Island. De nordiske landene gjør det altså fortsatt meget godt i internasjonale konkurranser. I juniorklassen ble Norge nr. to, etter Sverige, men foran Sveits. På laget der var Toum Dittideth, opprinnelig fra Laos, nå kokk ved Britannia hotel.

– Vi er helt i skyene. Å vinne verdens største og mest prestisjefylte konkurranse for kokkelandslag er en drøm. Siste gang Norge vant OL i kokkekunst var i 2008, sier coach på kokkelandslaget, Gunnar Hvarnes.

Ifølge horcanytt.no har de norske kokkelandslagene trent mange tusen timer på treningskjøkken for å få teknikk og presisjon til å sitte.

– På den siste gjennomkjøringen var alt perfekt. Da vi jobbet i konkurransen, ble resultatet mer enn perfekt. Jeg har alltid hatt en drøm å levere et helt perfekt resultat. Det gjorde de norske kokkelandslagene i OL i kokkekunst, sier Hvarnes videre.

Hvarnes vant selv OL i kokkekunst med kokkelandslaget i 2008. Den gang var han kaptein. Han har også vunnet en rekke andre prestisjefylte mesterskap for kokker. Dessuten har han en sølvmedalje fra Bocuse d’Or Europe i Sveits i 2010 og bronse fra Bocuse d’Or i Lyon i 2011.

–Derfor vet jeg hvor stort og hvor mye en seier betyr for kokkelandslaget og kokke-Norge, sier han.

Norske Kokkers Landsforening skriver dette på sin Facebook-side:

“Opplevelsen er vanskelig å beskrive med ord – KOKKE-NORGE har et lag som viser samhold, jobber for hverandre, er korrekte og går i krigen for å vinne.”

Trønderen Sven-Erik Renaa, som mandag hentet hjem sin andre stjerne i Michelin-guiden, var manager for det norske laget da Norge hentet hjem gullet i OL forrige gang, i 2008.

– Det her er enormt. All honnør til Gunnar Hvarnes som har klart å lede laget til seier, sier Sven Erik Renaa til smak.no.

– Det er uten tvil den største konkurransen i kokkesammenheng. Store deler av verden er jo representert.

Dette er deltakerne på det norske kokkelandslaget:

Henrik Falkensten, opprinnelig fra Larvik, men nå soussjef på Fagn i Trondheim, er medlem av det norske kokkelandslaget som onsdag tok gull i kokke-OL. Foto: Fagn

Christer Rødseth, kaptein, Aurskog
Kjell Patrick Ørmen Johnsen, Drammen
Henrik Falkensten, Larvik
Aron Espeland, Bryne
Kristoffer Westvik Lofnes, Måløy
Kåre André Hjartholm, Masfjord
Jan-Erik Hauge, Bremanger
Tonje Torvanger, Sogndal
Åshild Lerbak, commis, Trysil
Nils Flatmark, commis, Trondheim
Robert Haugen, commis, Oslo
Thomas Seim Breivik, commis, Drøbak
Kenneth Pettersen, commis, Tromsø

Her er juniorlandslaget:

Gunnar Jensen, kaptein, Tromsø
Thomas Mythe, Sørumsand
Runar Helgeland, Stavanger
Irmelin Aalberg Sandboe, Asker
Toum Dittideth, Trondheim
Jon Erlend Matre, Tromsø
Katrine Åsnes Gjesdal, commis, Førde
Benjamin Granerud, commis, Nordby

– Det ble kategori gull i begge konkurranser, sølv på varmmat, sølv på kaldmat og sølv sammenlagt. Jeg er utrolig stolt av juniorkokkelandslaget, som har gjort en helt vanvittig bra jobb. Det er mye følelser nå. Og ikke minst – gratulerer til seniorene som gikk helt til topps. Det er helt rått, skriver kaptein på juniorkokkelandslaget, Gunnar Jensen, på sin Facebook-side.