Operasjon Rype-akevitt fløy ut av lageret

Fredag 5. mars  lanserte Inderøy Brenneri sin «Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945». De første 1400 flaskene gikk ut fra brenneriet i løpet av tre dager, men er fortsatt å finne i flere av Polets butikker.

Av Redaksjonen, publisert 12. mars 2021

-Vi har aldri noen gang før solgt like mye på en dag, sier Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri i en pressemelding. Brenneriet er allerede i full gang med å tappe og kjøre ut andre opplag.

På Gjefsjøen fjellgård pågår nå et omfattende prosjekt for å restaurere bygningen som var hovedkvarter for Operasjon Rype i 1945. Planlagt ferdigstillelse og åpning er 3. september 2021. Heimevernet feirer i tillegg 75 år i 2021.

Deltakere i Operasjon Rype fotografert på Gjefsjøen fjellgård i 1945.

Gjefsjøen fjellgård hadde i de siste krigsmånedene i 1945 en sentral plass i forbindelse med sabotasjeoperasjonen kalt Rype. Sabotørene hadde sin base på fjellgården. Operasjon Rypes mål var å sabotere jernbanen for å forsinke de tyske troppenes tilbaketrekning. Operasjonen ble ledet av major William Colby som senere ble sjef for CIA, og Operasjon Rype er historisk viktig for det norsk-amerikanske militærsamarbeidet. Heimevernets Innsatsstyrke Rype i Trøndelag har tatt navn etter operasjonen.

I anledning restaureringsprosjektet har Gjefsjøen Fjellgård og Inderøy Brennerinå lansert “Gjefsjøakevitt – Operasjon Rype 1945”. Akevitten er destillert på Inderøy Brenneri og basert på råvarer fra historisk grunn på Gjefsjøen fjellgård, utvalgt og sanket i samarbeid med Jim-Andre Stene og Trøndelag Sankeri.

Nils Christian Gjefsjø fra Gjefsjøen fjellgård og Svein Berfjord ved Inderøy Brenneri i forbindelse med tappings av den nye akevitten Gjefsjø Operasjon Rype. Foto: Silje Kolaas

Etikett, design og grafisk arbeid av kunstner Heidi Holjefra Kapp på Toten. Fagkunnskap, engasjement og oppskrifter er ved barskolen.no – Gunnar Hugås.

Initiativtaker til akevitten er Lars Bugge Aarset. Den ble altså lansert på bestillingsutvalget fredag 5. mars og er fortsatt å finne i hyllene ved enkelte av Vinmonopolets utsalg, bl.a. alle seks butikkene i Trondheim.