Originalt og ekte fra New Zealand

Hun har vært sjefsvinmaker hos Yealands, ett av New Zealands aller største vinhus. Nå lager hun utvalgte, spesielle og strålende viner i det lille familiefirmaet Kelly Washington Wines. Tamra Kelly Washington og mannen Simon Kelly ønsker å vise frem druetypiske, velsmakende, elegante og fokuserte viner fra flere underområder i New Zealand. Nå er tre av vinene fra ekteparet lansert i Norge. De viser New Zealand fra en annen side enn det vi er vant til.

Av Ulf Dalheim, publisert 8. april 2021

Det skal godt gjøres om du ikke har smakt noen av vinene som Tamra Kelly Washington har vært involvert i, enten de ble laget i New Zealand, USA, Australia eller Italia. Hun vokste opp i Blenheim i Marlborough på Sørøya under oppblomstringen av vinindustrien i New Zealand på 80- og 90-tallet. Jobbet i ung alder både ute i vinmarkene eller på restauranter hos vinprodusenter, og hadde tidlig bestemt seg for hva hun ville utdanne seg til.

Studiene innen vitikultur og ønologi fullførte hun med bravour ved Lincoln University i Canterbury. Samtidig hadde hun deltidsjobb som laboratorietekniker hos Seresin Estate (eid av filmkjendisen Michael Seresin, kjent fra filmer som Midnight Express, Bugsy Malone og Harry Potter).

Ferdig utdannet hadde hun først praksisperiode hos Seresin, før ferden gikk videre via produsenter i Hunter Valley og Margaret River i Australia, samt Franciscian Estate i Napa Valley, USA, før hun endte opp i Italia. Der ble hun i hele seks år, og levde etter eget utsagn «la dolce vita». Det stemmer nok ikke helt, for hardtarbeidende og seriøse Tamra ble etter hvert sjefsvinmaker hos Calatrasi på Sicilia, en stor aktør innen vin som har vinhus også i Puglia og Tunisia. I svært ung alder hadde hun skaffet seg en utrolig bred kompetanse innen vin.

Tamra Washington bruker både sementegg og eikefat når hun lagrer vinene sine.

Hentet hjem fra Sicilia av Peter Yealands

I 2007, 25 år gammel, ble hun hentet «hjem» til Marlborough for å være med på å bygge opp vinsatsningen til entreprenøren Peter Yealands. I løpet av ti år der, mange av dem som sjefsvinmaker, fikk hun «leke» med en rekke druevarianter i den gigantiske vinmarken Seaview, New Zealands største enkeltvinmark. Yealands og Tamra lanserte stadig nye viner som utvidet folks oppfatning av hva New Zealand kunne levere.

For Yealands laget ikke bare viner på druene sauvignon blanc og pinot noir, som er regnet som New Zealands to spesialiteter. Yealands plantet vinstokker med druer som grüner veltliner, pinot gris, riesling, gewürztraminer, chardonnay, tempranillo, merlot og syrah. «Ikke si at noe ikke kan gjøres, for da gjør jeg det», er ett av Peter Yealands mottoer. Det kunne vært brukt også av Tamra Kelly Washington.

Møtte engelskmannen Simon Kelly

Simon Kelly og Tamra Kelly Washington ute i en av vinmarkene de henter druer fra.

Hos Yealands traff Tamra engelske Simon Kelly, som etter å ha startet en karriere innen IT og finans bestemte seg for å reise verden rundt, og etter hvert fordype seg innen vinbransjen. Han kom til New Zealand, tok WSET Diploma innen vin, jobbet i vinmarker, som vinkelner og vinselger (fine wines) før han ble eksportdirektør for Yealands Wines.

Tamra og Simon ble raskt et par, og da hun ble gravid, tok permisjon og fødte datteren Coco Simone, valgte de etter hvert å satse på et eget prosjekt innen vin. I dag har de også fått datteren Clover Kitty, har solgt hus og vinmark i Marlborough og flyttet til ny base på Waiheke Island utenfor Nord-Øya. Der har de sitt eget lille vinfirma, samtidig som Tamra er konsulent for vinhuset hun startet sin karriere i, Seresin.

Da jeg møtte Tamra og Simon for første gang, under et besøk til Yealands i Marlborough i 2011, var Tamra veldig opptatt av at vinene hun laget skulle ha et klart druetypisk uttrykk, samtidig som de måtte reflektere jordsmonnet og mikroklimaet de hadde vokst i. Dette rendyrker hun til det optimale i vinene hun nå lager under merkenavnet Kelly Washington Wines.

-Jeg ønsker å presentere viner som er velsmakende og komplekse, elegante og fokuserte, med ren frukt. Samtidig skal de være minst økologiske, helst biodynamiske, understreker Tamra.

Fra det klassiske til det viltre

De to vinene i La Monella-serien som nå er lansert i Norge. Etikettene er laget av Kelly Thompson.

Kelly Washington Wines har to serier på markedet, med totalt syv viner, hvorav den mest eksperimentelle serien er La Monella-vinene som har farverike etiketter av en sprudlende kvinne (Tamra?) og nærmest kan kategoriseres som naturviner. Begge disse er å få kjøpt i Norge.

Mens den tredje lanseringen her i Norge er en superb, klassisk og delikat sauvignon blanc som i første årgang fikk 95 poeng både av Bob Campbell (den andre i verden etter Jancis Robinson som ble Master of Wine) og av magasinet Gourmet Traveller. Tamra er også involvert i en serie viner fra Italia under etiketten «Coco di Mama». De lages på Sicilia.

-Vi er ikke i posisjon (ennå) til å kjøpe egne vinmarker, men er så heldige at vi får jobbe med druebønder som tenker likt det vi gjør og som setter sin ære og stolthet i å frembringe best mulig råstoff for våre viner, forteller Simon og Tamra.

Vil vise subregionenes særegenheter

Det å vise frem forskjellene mellom, og innen, de forskjellige subregionene på New Zealand er en av de viktigste ledetrådene når Tamra og Simon Kelly Washington skal velge druer til sine viner. I Malborough får de kjøpe sauvignon blanc-druer fra en fire hektar stor vinmark i Waihopai Valley. Fra Central Walrau Valley henter de sauvignon blanc og semillon fra en ett hektar stor vinmark, mens eieren av en tre hektar stor vinmark i Rapaura Valley leverer chardonnay og pinot blanc. Rødvinen er basert på pinot noir-druer fra Gibbstone Vineyards (to hektar) i Central Otago.

-Vi søker etter de mest unike og ulike parsellene i hver eneste vinmark. Vi samarbeider med svært kresne druedyrkere som har gamle vinstokker som er tett plantet, i høytliggende vinmarker og som drives enten økologisk eller biodynamisk. Da kan vi lage viner som viser sin ekte herkomst, sier Tamra Kelly Washington.

Om det å drive biodynamisk er nytt og lite utforsket på New Zealand? Så visst ikke! Maori-kalenderen har veldig mange likheter med Rudolf Steiners teser. Så da så….

Dette er de tre vinene som foreløpig er å få i Norge fra Kelly Washington Wines:

Kelly Washington Sauvignon Blanc 2018
Hvitvin
New Zealand Marlborough Southern Valleys
Bestilling – nr. 12360101
Kr. 275,40, 0 – 5 år
Glem alt du har trodd og hørt om overaromatiske sauvignon blanc-viner fra New Zealand. Her kommer “the real thing”! Finstemt, balansert og elegant. Aromaene er der, stikkelsbær, nesle, grapefrukt, våt stein. Men også så mye mer, mineraler, urter, sitrongress, finstemt eikepreg. Økologisk og biodynamisk. Imponerende!
Produsent: Kelly Washington Wines
Importør: Sommelier

Kelly Washington La Monella Blanc 2019
Hvitvin
New Zealand Marlborough
Bestilling – nr. 12360301
Kr. 275,40, 0 – 3 år
Superfresh og saftig, naturlig laget vin på pinot blanc (55%), sauvignon blanc (32%) og riesling (13%). Denne gir rett og slett mersmak. Fersken, grapefrukt, hvite blomster, modne amalfisitroner og gule plommer.
Produsent: Kelly Washington Wines
Importør: Sommelier

Kelly Waskington La Monella Rouge 2019
Rødvin
New Zealand Central Otago
Bestilling – nr. 12360401
Kr. 298,40, 0 – 3 år
Naturlig laget i amforakrukker. Om du mener du ikke liker naturvin, prøv denne! Superleskende, spontan, dyp, spenstig. Friske kirsebær og bringebær, urter og blomster, lett mineralitet, leskende avslutning.
Produsent: Kelly Washington Wines
Importør: Sommelier