Oslo-jubel for fem nye Michelin-stjerner

Norge fikk seks nye én-stjernes Michelin-restauranter da Michelin mandag avslørte sitt nye utvalg av restauranter for Michelin Guide Nordic Countries 2023 under et arrangement som for første gang ble avholdt i Finland, i Åbo – landets eldste by. Oslo befestet sin posisjon som landets fremste restaurantby, med fem av de seks nyutvevnte norske. Den sjette var K2 i Stavanger, som festet grepet med enda flere stjerner enn Trondheim. Credo, Fagn og Speilsalen beholdt sin ene stjerne. Men det ble ingen nye norske med to eller tre stjerner. Det er fortsatt Re-Naa (2*= og Maaemo (3*).

Av Ulf Dalheim, publisert 12. juni 2023

​Ifølge en pressemelding fra Michelin, har guidens inspektører brukt enda et år på å reise og sjekke/teste restautanter i de fem landene som dekkes i den nordiske utgaven av Michelin-guiden: Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige.

81 av 271 restauranter i guiden har stjerne(r)

2023-utgaven anbefaler totalt 271 restauranter i Norden, hvorav 81 har fått stjerner. 34 er tildelt en Bib Gourmand og 38 er anerkjent med Michelin Green Star for sitt engasjement for bærekraftig gastronomi.

Gwendal Poullennec, internasjonal direktør for Michelin-guiden sa under utdelingen i Åbo: «Det har vært enda et bra år for denne spennende regionen. Den høye standarden vi finner på restauranter over hele Norden, oppfinnsomheten og ambisjonen hos kokkene, kreativiteten til restaurantdesignerne og evnen og entusiasmen til de ansatte på alle nivåer gjør Norden til et av verdens mest innflytelsesrike områder».

To nye nordiske fikk to stjerner

To restauranter ble tildelt to Michelin-stjerner: Koan i København og Aira i Stockholm.

Guiden sier: På den svært sjarmerende restauranten KOAN i København viser den koreanskfødte eier og kokk Kristian Baumanns frem utsøkte og kreative retter med subtile, koreanske innflytelser. Hvert element på tallerkenen har et formål. Michelin-guidens inspektører nølte ikke med å plassere denne restauranten rett inn i guiden og gi den to stjerner.

Den andre nye to-stjerners restauranten er AIRA i Stockholm. Det er raffinement over hele linjen på dette nydelige stedet ved vannkanten. De virkelig vakre rettene, enten det er quenelle med kamskjell eller kullgrillet vaktel, er satt sammen av minneverdige kombinasjoner og suverene ingredienser.

Med disse to nykommerne anbefaler Michelin Guide Nordic Countries 14 to-stjerners restauranter – alle verdt en omvei. På tre-stjernersnivået har alle de fire restaurantene som innehar denne prisen beholdt sin status, noe som fremhever den svært høye kvaliteten og påliteligheten i deres kjøkken.

14 restauranter får én MICHELIN-stjerne

Norge har mye å feire med seks nye én-stjerners Michelin-restauranter i år. Fem av disse restaurantene ligger i Oslo: Den svært elegante À L’aise bruker norske råvarer til å lage overdådige franske retter. Klassisk fransk mat tilberedt med håndverkspreg er også å finne på den smarte Mon Oncle. Sjarmerende Stallen, som ligger i en gammel stallbygning, appellerer med en overraskelsesmeny med produkter fra hagen. Sabi Omakase Oslo er søsteren til originalen i Stavanger, der det kun er 12 plasser ved disken og man kan se tradisjonelle sushi-kunstverk trylles frem, mens Savage ligger inne på et hotell med en meny som blander smaker fra hele verden. K2 i Stavanger er en sjarmerende og personlig drevet restaurant med fokus på råvarer fra nærområdet.

Danmark har fått fem nye én-stjerners Michelin-restauranter: Villa Vest i Lønstrup byr både på fantastisk utsikt fra klippene og på fantastiske retter. Mangel på skilting kan gjøre ARO i Odense vanskelig å finne, men innsatsen lønner seg, for dette er en veldig hyggelig og upretensiøs restaurant. Domæne i Herning beviser at med de rette menneskene kan du åpne en suksessrik restaurant hvor som helst. Restauranten ser ut som en stor tre-iglo og tilfører kreativitet til sin tilbake-til-naturen-tilnærming. Tri er en annen minneverdig setting, i dette tilfellet en tre- og glass-struktur i kystbyen Agger, der det ligger en historie bak hver rett. Med en endring i menykonseptet og et mer avslappet utseende enn sin tidligere inkarnasjon Me|Mu, gir Grand Royal i Vejle fortsatt gjestene sine den samme høye matstandarden.

En Michelin-stjerne ble gitt til Porvoo i Finland, der en restaurert villa som en gang var en sjokoladefabrikk, nå huser den svært elegante VÅR. Kokkens nære forhold til bønder, fiskere, jegere og produsenter fremgår tydelig av de vakkert utformede rettene.

Blue Lagoon i Grindavík på Island er gjerne en av landets største attraksjoner, men nå er også restauranten Moss på kartet med en Michelin-stjerne for de som ønsker en minneverdig opplevelse.

I Sverige ligger Signum ved bredden av Landvettersjön i Mölnlycke, hvor kjøkkenet byr på sofistikerte retter med dybde.

Med disse nye tilskuddene i tillegg til de restaurantene som beholder utmerkelsene sine, anbefales nå hele 63 virksomheter med én Michelin-stjerne i regionen (18 i Norge, 21 i Danmark, 6 i Finland, 3 på Island og 15 i Sverige).

Norden fortsatt i tet på bærekraft

Syv restauranter får sitt engasjement for bærekraft belønnet med en Michelin Green Star.

Gwendal la til: «Når det gjelder bærekraftspraksis, er restauranter i de nordiske landene sanne ledere og en uuttømmelig kilde til inspirasjon. Så mange restauranter i denne regionen har et nivå av engasjement, ekspertise og integritet som bør fungere som et eksempel for alle, og som viser hva som kan oppnås når det gjelder matvaner i fremtiden.»

Som følge av dette har syv restauranter blitt tildelt en Michelin Green Star for sitt engasjement for et mer bærekraftig etos, noe som bringer det totale antallet MICHELIN Green Stars i de nordiske landene til imponerende 39. De nye MICHELIN Green Stars går til:

Bistro Lupa, København, Danmark, Kadeau Copenhagen, Danmark, Kadeau Bornholm, Danmark, NOVEL, Aarhus, Danmark, K2 Stavanger, Norge, JORD, Linköping, Sverige og VÅR, Porvoo, Finland.

Michelins spesialpriser

Med Special Awards setter Michelin-guiden spotlight på talentfulle fagfolk som løfter den gastronomiske opplevelsen til et høyere nivå i Michelin-anbefalte restauranter. På den måten viser de hvor variert og spennende serveringsbransjen er å jobbe i.

I år går Michelin Young Chef Award til Jalmari Kunnas, fra Restaurant Demo i Helsingfors. Jalmari vendte tilbake til denne ikoniske restauranten i 2021, etter en periode hvor han utvidet sin horisont i andre kjøkken. I relativt ung alder forvalter han kjøkkenet og sikret også at restauranten beholdt sin Michelin-stjerne i årets utvalg.

Vinneren av Michelin Service Award er Mia Kondrup, daglig leder på restaurant À L’aise i Oslo (som ble tildelt en Michelin-stjerne i år). Inspektørene var spesielt imponert over serviceteamets lidenskap, hvordan de reflekterer Mias egen entusiasme, og hvordan alle arbeider så godt sammen for å forbedre gjestenes opplevelse.

Emma Ziemann fra restaurant ÄNG (én Michelin-stjerne) i Sverige vinner Michelin Sommelier Award. Emmas avslappede tilnærming smitter over på kundene, og vinparingen hennes spenner fra Jura-vin til lokal epleisvin. Den stoltheten hun har i den imponerende kjelleren – som hun overtok ansvaret for for drøyt et år siden – er tydelig for alle.

I tillegg til de nye stjernene and spesialprisene har Michelin Guide-inspektørene tildelt syv restauranter en Bib Gourmand for god mat til moderate priser (2 i Danmark, 4 i Sverige og 1 i Finland), slik at det nå er totalt 34. De nye «Bib-ene» er varierte og mangfoldige, og inkluderer juju, en moderne koreansk restaurant i København og Triton, en nabolagsrestaurant i Stockholm med en god set-meny.

Her er hele oversikten

En oversikt over restaurantutvalget i MICHELIN Guide Nordic Countries 2023:
271 anbefalte restauranter, hvorav:
4 MICHELIN tre-stjerners restauranter
14 MICHELIN to-stjerners restauranter (2 nye)
63 MICHELIN én-stjernes restauranter (14 nye)
39 MICHELIN Green Star-restauranter (7 nye)
34 MICHELIN Bib Gourmand-restauranter (7 nye)