Østerrikes store vinstjerne

Han ble en umiddelbar stjerne da han overtok etter sin far i 1980, kom seg fint gjennom vinskandalen i Østerrike i 1985 og har siden befestet sin posisjon som en kvalitetsprodusent få kan måle seg med i hjemlandet. Willi Bründlmayer er den lykkelige eier av en stor del av vinmarken Heiligenstein i Kamptal, som mange mener er Østerrikes absolutt beste vinmark. Slikt blir det minneverdige viner av!

Av Ulf Dalheim, publisert 17. mars 2021

40 år etter at han hadde avsluttet økonomistudier og ble hentet hjem til Weingut Bründlmayer i landsbyen Langenlois for å føre familiearven videre, har Willi Bründlmayer bygget et sterkt team rundt seg. Han og kona Edwige er fortsatt veldig til stede, men i det daglige er det sønnen Vincent samt Andreas Wickhoff og Thomas Klinger som styrer virksomheten. Wickhoff er utdannet Master of Wine, begynte hos Bründlmayer i 2016 og fungerer som daglig leder ved vinhuset, mens Klinger kom dit i 2002 og tar seg av vinmarker og vinkjeller.

VinPuls møtte de to sistnevnte til en lengre digital prat og smaking nylig. To svært engasjerte og lidenskapelige vinpersonligheter som godt vet hva statusen til Willi Bründlmayer betyr. Du blir ikke utnevnt til «Årets vinmaker» av magasinet Falstaff eller blir den første vinner i historien av magasinet Gault-Millaus «Trophée Gourmet» hvis du ikke står for noe helt spesielt og har utrettet store ting i vinverdenen.

Thomas Klinger og Andreas Wickhoff sjekker kvaliteten på vindruer i en av Weingut Bründlmayers vinmarker. Totalt har Bründlmayer 95 hektar i Kamptal. Foto: Anna Stöcher

Identitet og personlighet

Fra dag én var Willi Bründlmayer opptatt av økologisk balanse. Kvalitet trumfer alt, og da må man være villig til å gjøre det som kreves for å levere på absolutt høyeste nivå. Samtidig skal vinene ha sin egen identitet og personlighet. Som han uttrykker det: «En vin skal fortelle alt om jordsmonn, været/klimaet (hete eller kulde, storm og regn), landskapet – og ikke minst folkene som har vært involvert i vinen fra begynnelsen av».

Så det faller naturlig innledningsvis å snakke med Andreas Wickhoff og Thomas Klinger om året det var så bratt, koronaåret 2020. Hvordan har Weingut Bründlmayer spesielt og vinindustrien i Østerrike generelt klart seg gjennom de mange utfordringene som har dukket opp?

-Det har vært et utfordrende år. Heldigvis hadde vi fått på plass sesongarbeiderne våre fra 1. mars, så de var her da første lockdown ble annonsert. Arbeidet ute i vinmarkene gjennom våren gikk derfor fint. Men nedstengningene påvirket salget vårt fra mars og frem til sommeren, totalt er vi vel 40 prosent ned. I motsetning til hva de største byene har opplevd, spesielt, Wien, så fikk vi en brukbar sommersesong. Men utenlandske turister så vi lite til. Økonomisk støtte fra myndighetene gjelder bare på faste kostnader, så det dekker ikke inntektstapet. Men vi eksporterer til over 45 land, så året er ikke blitt helt katastrofalt for oss.

2020 ble utfordrende på flere måter

Den berømte vinmarken Zöbinger Heiligenstein i høstskrud. Mange mener at dette er Østerrikes aller beste vinmark. Bründlmayer kontrollerer 21 hektar av den 36 hektar store vinmarken. Foto: Robert Herbst

-Hva med innhøstingen?

-Vi hadde alle ansatte vi hadde behov for. Da var det mer utfordrende med kvaliteten på druene. 2020 ble ingen enkel årgang, for etter en tørr vinter og en ganske kjølig sommer, med bare fem tropenetter, ble det en sen start på innhøstingen, tre uker senere enn 2019 og fire uker senere enn 2018. Jeg tror Burgund var ferdig med sin vinhøst før vi i det hele tatt begynte. De siste druene til de tørre vinene ble høstet så sent som 4. november. Og vi laget ingen søte viner. Volumet var 25 prosent ned i forhold til det normale.

-Kvaliteten?

-Vi føler at vi har lyktes med å lage livlige, friske og balanserte viner. Vi hadde regn under innhøstingen, så det ble viktig å sortere nøye. For å få modne nok druer, og ha det rene, ekte preget vi ønsker, måtte vi være tålmodige og vente på det riktige tidspunktet til å plukke.

Ved Weingut Bründlmayer har man ikke brukt plantevernmidler siden 1979, og Willi forsøkte seg også med biodynamisk drift på 80-tallet. Men han følte at det var vanskelig å selge dette inn til kundene. På denne tiden var det å drive biodynamisk ofte forbundet med at man var «alternativ». Samtidig var ikke kjellerne helt ideelle for å kunne gjøre dette fullt ut. Nå er kjellerne redesignet (fra 2012) og fra 2015 begynte man endelig konvertering til økologisk sertifisering, som var i orden fra 2018-årgangen.

Nevnes må også den spesielle måten som Willi Bründlmayer praktiserer for å binde opp vinplantene. Lyra kalles det, det stavene som bærer vinplantene er satt opp som en slags V, eller like gjerne, en Y. Det betyr at druene får mer sol og luft.

Ligger til rette for økologisk drift

Andreas Wickhoff (f.v) og Thomas Klinger nyter utsikten i en av Kamptals vinmarker sammen med ekteparet Edwige og Willi Bründlmayer. Foto: Anna Stöcher

-Men hvor mye biodynamisk tankegang er fortsatt med dere?

-Vi kan godt si at rammen for det vi gjør er biodynamisk. Månefasekalenderen henger på veggen, og vi inkorporerer mer og mer av det biodynamiske. Vi arbeider ikke mot biodynamisk sertifisering, men vi tar steg for steg. Mye av det vi gjør er fullt og helt biodynamisk, bl.a. har vi egen kompost. Men vi er ikke der at vi vil følge en «religion» uten å se hva dette betyr i det store og hele.

-Men i Kamptal er vel svært mange av vinbøndene og produsentene nå økologiske?

-Ja, og svært mange er sertifisert økologisk også. Alle våre «contract growers» er økologisk sertifiserte. Det gjelder å arbeide med naturen, ikke mot den. Og i området her ligger absolutt alt til rette for å drive økologisk, svarer Andreas Wickhoff og Thomas Klinger.

I 1992 ble foreningen Österreichische Traditionsweingüter (ÖTW) etablert, med sikte på å bli enige om en kvalitetsklassifisering av de beste vinmarkene i landet. Mye debatt og mye uenighet har det vært underveis, men i 2009 klarte man å lansere en klassifisering som i første offisielle årgang (2010) omfattet 53 vinmarker, kun beplantet med grüner veltliner og riesling. Den gangen var det regionene Kamptal, Kremstal, Thraisental og Wagram som var omfattet av denne klassifiseringen. I 2018 kom også Vienna og Carnuntum med, slik at det per i dag er 81 vinmarker i Østerrike som har Erste Lage-klassifisering.

ÖTW har gitt relevant info

-Hva har organisasjonen ÖTW og innføringen av Erste Lage betydd for vin fra Østerrike?

-Dette har vært en internasjonal suksess. Jeg må innrømme at jeg var skeptisk på hva dette kunne bli til i 2009, om konsumentene ville forstå hva dette var. Men jeg tok feil. Folk sammenlignet ÖTW med VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter) i Tyskland, og følte at de fikk relevant info om hva som ligger bak en slik klassifisering. Etter 11 år med Erste Lage er vi imidlertid ennå ikke kommet frem til en Grosse Lage-klassifisering, som de har i Tyskland. Men vi er på rett vei. Og så skal folk vite at det er bare rundt tre prosent av totalt vinmarksareal som har fått klassifiseringen Erste Lage, så dette er noe ekstraordinært, svarer Andreas Wickhoff.

Innhøsting i Zöbinger Heiligenstein. Foto: Anna Stöcher

-Hva kan vi forvente av Weingut Bründlmayer fremover?

-At vi får en enda klarere profil, en enda mer raffinert versjon av tørre viner fra Kamptal, enda mer finesse og klarhet. Vi ønsker på alle områder å spille i toppdivisjonen. Vi skal jobbe hardt i vinmarkene, sortere strengt og fortsatt ha en stor portefølje (Red.anm.: Weingut Bründlmayer har 35 forskjellige viner i porteføljen i dag). Willi har aldri villet diskutere en reduksjon på det området. Han er ikke på jakt etter berømmelse, makt eller penger. Det handler kun om å lage det beste av det beste innen grüner veltliner og musserende vin.

-Folk spør alltid om lagringspotensiale på vinene de får smake?

– Selv om de har kapasitet til å lagre, så er det ingen vits i å vente 30-40 år med å drikke disse vinene. Det handler vel mest om «drinking pleasure», og om hva du spiser til eller hva du føler for. De beste vinene kan godt få 5-10 års lagring. Men de tåler naturligvis også mye lengre lagring. Jeg fikk servert Heiligstein 1971 i Japan, og tippet at den var fra 1983. I fjor fikk jeg 1993 blindt, den var fantastisk.

Pinot noir er «the big love»

-Bründlmayer har imponert mange med sin musserende vin på pinot noir. Hvor viktig er den i porteføljen?

-Veldig viktig. Frem til sist på 70-tallet var det ikke tillatt å lage musserende vin her. Nå har vi syv hektar med egne pinot noir-vinmarker. Pinot noir er «the big love» for Willi. Og han har løftet musserende fra Østerrike til et nytt nivå. Her sier ikke folk at de drikker sekt, de drikker enten champagne eller Bründlmayer!

-Før vi går over til å smake vinene, fortell om bakgrunnen for at dere har forskjellige flasketyper. De slanke, høye «tyske» flaskene, og de mer tradisjonelle burgund-flaskene?

-De slanke skal indikere at vinene er friskere og «lettere», mens de andre skal gi en slags burgund-følelse, at det er mer struktur, mer kropp, mer dybde i vinene. Vi forstår at folk spør om dette. Vi diskuterer også hvor mange flasketyper vi skal ha. Det er et spørsmål om hva som er mest bærekraftig også, midt oppe i dette, svarer Andreas Wickhoff og Thomas Klinger.

Den sentrale kvartetten ved Weingut Bründlmayer. Fra venstra Vincent Bründlmayer, Willi Bründlmayer, Andreas Wickhoff og Thomas Klinger. Foto: Herbert Lehmann

Bründlmayer i Norge

Bründlmayer Blanc de Noir 2015
Musserende
Østerrike, Niederösterreich, Kamptal
Bestilling – nr. 12697001
Kr. 475,00, 0 – 10 år
En utrolig flott musserende. Elegant, stilig, ren og strukturert. Små, lette og sprudlende bobler. Har fått 95 poeng av Falstaff, denne. Smak av modne, grønne epler, tropiske frukter (fersken og lime), hint av noe floralt (nektar og hvite blomster), kjeks og brioche. 45 prosent reservevin, 34 måneder flaskelagring på bunnfall før degosjering januar 2021. Prøv den til østers, laksetartar, reker, fiskeretter eller fugl.
Produsent: Weingut Bründlmayer
Importør: Hans A. Flaaten

Bründlmayer Grüner Veltliner Kamptaler Terrassen 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kamptal
Bestilling – nr. 4648701
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Masse ekte og gode grüner veltliner-aromaer for en rimelig penge her. En klassisk grüner, saftig, tørr, frisk, aromatisk og leskende stil. Smak av sitrus (modne sitroner og grapefrukt), epler, krydder, grønne druer, pepper og mineraler.
Produsent: Weingut Bründlmayer
Importør: Hans A. Flaaten

Bründlmayer Grüner Veltliner Erste Lage Käferberg 2018
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kamptak
Bestilling – nr. 8073401
Kr. 439,90, 0 – 8 år
Hoi, hvor man får lyst på ekte wienerschnitzel til denne! Superstruktur og dybde, en skikkelig munnfull. Aromaer mot gule plommer, modne epler, tropisk frukt (ananas), krydder (hvitpepper), lime, ingefær og urter. Wine Enthusiast har gitt denne 97 poeng, Falstaff ga 95 poeng.
Produsent: Weingut Bründlmayer
Importør: Hans A. Flaaten

Bründlmayer Riesling Erste Lage Zöbinger Heiligenstein 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kamptak
Bestilling – nr. 7433301
Kr. 289,00, 0 – 12 år
Mineralsk, rik og generøs, uttalt fruktighet mot hvitrips, fersken og pasjonsfrukt. Krystallklar og slank, saltmineraler, lime og urter. Hint av petro. Den flotte Heiligenstein-vinmarken er på 36 hektar, hvorav Bründlmayer eier 12 hektar og kontrollerer ytterligere syv hektar.
Produsent: Weingut Bründlmayer
Importør: Hans A. Flaaten

Lanseres i Norge i mai:

Bründlmayer Grüner Veltliner Alte Reben 2019
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Kamptal
Bestilling – nr. 7433201
Fra vinstokker som i gjennomsnitt er 45 år. Druene er hentet fra tre forskjellige Erste Lage-vinmarker. Gjæret på brukte fat, lagret på 2500 liters fat. Helt tørr stil. Lett reduktiv, kan gjerne dekanteres, og kanskje også få ligge noen år før den åpnes. Smak av gule frukter, epler og plommer, steinfrukt, honningblomster, melon, toast og pepper. Kompleks, aromatisk. Flott matvin, dette, prøv den med fiskeretter, røykalaks og marinert sjømat. Samt naturligvis schnitzel.
Kr. 475,00, 0 – 10 år
Produsent: Weingut Bründlmayer
Importør: Hans A. Flaaten