Østers og champagne på Pstereo

Den tradisjonelle Calle Feghts vinbar på Pstereo-festivalen på Marinen i Trondheim, slår i år til med servering av østers og champagne. -Vinbaren har vært en stor suksess siden den dukket opp på Pstereo for 12 år siden. Første gang var i 2010, så med to års covid-opphold for festivalen er det faktisk tiende gangen for Calle på Pstereo nå i år, sier festivalsjef Bård Flikke.

Av Ulf Dalheim, publisert 17. august 2022

Og tiårsjubileet feires altså med tilbud om østers og champagne. I samarbeid med Domstein vil festivalen få levert 300 ferske østers til hver festivaldag. De kan publikum kjøpe enten enkeltvis, som halvt dusin eller som ett dusin.

-Det vil være et begrenset antall østers per dag. De selges så lenge vi har, så her gjelder det å være tidlig ute, sier Flikke.

Vinbaren et fast holdepunkt

Ifølge festivalsjef Bård Flikke har Calle Feghts vinbar blitt et fast holdepunkt for festivalens utelivsfolk og vinentusiaster. Ikke minst fordi man her kan drikke vin fra skikkelige glass og bestille hele flasker med vin.

-Jeg opplever at mange utflyttede trondhjemmere som kommer hjem til festivalen, har vinbaren som et fast møtested for å treffe gamle venner. Noen beveger seg faktisk ikke ut  av vinbaren-området, de synes det er så hyggelig å være der og mingle med kjente, sier Calle Feght.

Han minnes første året med vinbar, i 2010, for da pissregnet det under hele festivalen, og besøket i vinbaren som kun hadde noen små telt, var ikke det helt store. Men fra andre gang med vinbar i 2011 har det gått rakt oppover.

-Det har vært veldig bra omsetning i vinbaren, det omsettes for betydelige summer hvert år, så dette er et bra tilskudd til festivalens økonomi, mener Calle.

-Ja, folk henger i vinbaren hele tiden, det er blitt et svært populært mingleområde for festivalgjestene, bekrefter Bård Flikke.

Har hatt ekte glass fra dag én

Øyafestivalen i Oslo reklamerte i år med at de hadde «Seriøs vinbar» der vin ble servert i glass-glass, ikke plastglass.

Bård Flikke forteller at ved Pstereo-festivalen har vinbaren hatt ekte glass hele tiden, fra dag én. -Alle vet at god vin i plastglass ikke er noe særlig. Men vi selger ikke vinen bare i glass, vi tilbyr også hele flasker til grupper som gjerne vil dele en god flaske vin. Totalt har vi 11 viner på glass og 14 på flaske dette året, sier Flikke.

Calles Jazzriesling ble lansert samme år som han hadde sin første vinbar på Pstereo-festivalen. Den er fortsatt svært populær blant festivalpublikum. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Naturlig nok er mange av vinene fra Calle Feghts egen portefølje, bl.a. Calles Jazzriesling som ble lansert på markedet for første gang nettopp i 2010, i forbindelse med 50-årsjubileet for Molde Jazz.

-Jeg har med fem av vinene mine, fra Calles Riesling (som også selges fra bag-in-box ved alle barene på festivalområdet), til min Mittelheimer Edelmann Riesling Spätlese Trocken. Og naturligvis rosévinen Calles Råsa. Den har alltid vært populær.

Stiller med proff østersåpner

-Og så blir det også servert østers og champagne i år?

-Ja, østers blir levert av Domstein, og min nye importør Haugen-Gruppen kommer med både Bollinger og Ayala Champagne. De stiller med en profesjonell østersåpner, og serverer tabasco som de også er importør av, for de som ønsker det til sine østers, opplyser Calle Feght.

Blant rødvinene som tilbys er to årganger (2014 og 2016) av Bollingers Bollinger La Cote aux Enfantes.

Området som er satt av til Calles vinbar på Pstereo tar rundt 2-300 publikummere. Etter at man hadde mest sitteplasser de første årene, har man nå mest ståbord, for erfaringen er at folk liker å mingle rundt. Om noen ønsker å ta med vin ut fra vinbaren blir vinen skjenket over i plastglass.

Dette er årets tilbud i vinbaren på Pstereo, 11 viner på glass og 14 på flaske:
Calles Riesling 
Calles Jazz Riesling
Calles Mittelheimer Edelmann Riesling Spätlese Trocken
Calles Östricher Lenchen Riesling Auslese
Calles Råsa 
Domaine de Vauroux Chablis
Francis Ford Coppola Diamond Pinot Noir
Solano Valpolicella Classico
Bollinger La Cote aux Enfantes 2014 – kun flaske
Bollinger La Cote aux Enfantes 2016  – kun flaske
Bollinger Special Cuvee Brut
Ayala Brut Majeur
Ayala Blanc de Blanc 2015 Magnum – kun flaske
Prosecco

P.S. Dørene til Pstereo-festivalen åpner kl. 15:30 fredag og 15:00 lørdag.