Barcelona er blitt nordmenns nye storbyfavoritt. Og mange spør meg om tips på vinhus de kan besøke i nærheten. Da svarer jeg alltid: Bodegas Abadal!
Katalonia er et meget spennende område for vininteresserte, og det er fint å kombinere et vinhusbesøk med et opphold i Barcelona, byen som har alt.
Sjekk ut det ukjente!
De aller fleste legger besøksturen til Penedès, hvor de besøker store og kjente vinhus som Miguel Torres, Freixenet eller Cordoniu. Da sier jeg: Greit nok, det, men hvorfor ikke utforske det mer ukjente, men vel så spennende Katalonia?
Som superområdet Priorat, som sammen med Rioja er gitt høyeste kvalitetsklassifisering i Spania, DOCa (i Priorat også kalt DOCq).
Ti vinregioner
Men det er mye annet å velge blant også. Katalonia har faktisk hele ti forskjellige vinregioner. Og dette er regioner med klare og gjenkjennbare ulikheter, som jordsmonn, klima, produksjonsmetoder og hvilke druetyper som brukes.
Historie betyr mye også i Katalonia, eller kanskje mer der enn andre steder i Spania. Som du vet er det katalanske folket meget selvstendig, med eget språk, eget kjøkken og stor trang til løsrivelse fra Spania, bekreftet gjennom folkeavstemninger.
De ti vinregionene i Katalonia er – for ordens skyld – Alella, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordà, Montsant, Pla de Bages, Tarragona, Terra Alta, Penedès og Priorat.
Ta tog til Abadal
Når jeg foreslår besøkende til Barcelona å ta en utfluktsdag til Bodegas Abadal, er det fordi Abadal, i Spanias minste vinregion, Pla de Bages, lager noen av de mest interessante spanske vinene nå. Og det er relativt enkelt å komme seg dit, også om du ikke vil leie bil (noe som ikke er så praktisk hvis du skal på vinsmaking).
Vertskapet hos Abadal foreslår alltid at du tar tog fra Barcelona til nærmeste by i Pla de Bages. Om du tar kontakt på forhånd, som er å anbefale, organiserer vinhuset henting og bringing fra og til togstasjonen.
Passerer Montserrat
Bodegas Abadal ligger i nærheten av byen Santa Maria d’Horta d’Avinyó. Den er en drøy times kjøretur/togtur rett nord for storbyen, gjennom et variert terreng med fjellkjeden Montserrat som kulisse, og som fører oss inn i Llobegrat-dalen med vinmarker fra 200 til 500 meter over havet. Jordsmonnet består av sandstein og leire.
Her dyrkes primært garnatxa (grenache) og ull de llebre (tempranillo) av spanske røde druer, og den hvite picapoll som er helt særegen for området. Så sjelden er picapoll at Vinmonopolet konsekvent har nektet for at den eksisterer, og på sine nettsider for vinen Nuat (=naken på katalansk) har kalt druen for piquepoul som er en fransk drue i beskjeden bruk i Languedoc. Men som altså ikke har noe slektskap med picapoll!
Ble etablert i 1898
Men med nærheten til Frankrike unngår vi heller ikke druer som cabernet sauvignon, syrah, cabernet franc og merlot. De lokale druene sumoll, samsó og mando er også i bruk.
Bodegas Abadal inngår i Roqueta-gruppen som også har det flotte og spesielle vinhuset La Fou i Terra Alta, i tillegg til større enheter som produserer rimelige viner på mer kommersiell basis. Ramon Roqueta etablerte vinhuset under eget navn i 1898. 116 år senere består firmaet av fire forskjellige vinhus: Ramon Roqueta og Bodegas Abadal i Pla de Bages, Crin Roja i Castilla og La Fou i Terra Alta. Abadal og La Fou er de litt sære kvalitetsprosjektene.
Historie tilbake til 1199
Roqueta har en lang historie i Pla de Bages. Helt siden 1199 har Roqueta-familien klamret seg fast og blant annet dyrket druer her. Beboerne på eiendommen La Masia Roqueta som i dag er base for Abadal-vinene var de eneste som overlevde svartedøden i området. Navnet Bages skal nedstamme fra den romerske byen Bacassis, som igjen har sitt navn etter den romerske vinguden Bacchus.
Så selv om Pla de Bages fikk sin offisielle DO-status først i 1995, er tradisjonene rundt vin i dette lille vinområdet både sterke, lange og gode. Det er kun 13 produsenter som lager vin i Pla de Bages. Roqueta er den klart største aktøren.
Både hvite og røde
På mitt besøk hos Bodegas Abadal fikk jeg prøve en av de vinene som har overrasket meg mest på spanske vinbesøk nyig. For meg fremsto Nuat, laget på den stedegne picapoll-druen med en liten andel macabeo, og gitt en viss tid på små eikefat, som en av de mest spennende og beste hvite spanke vinene jeg har smakt til nå.
Flere av de røde imponerte også, spesielt at de ga prov på god lagringskapasitet, som Abadal Reserva fra 2005 og Abadal Selecció fra 2007.
Klimaet i Pla de Bages kan minne om Bordeaux, mest influert av Middelhavet, men også med kontinentale påvirkninger på grunn av nærheten til Pyreneene. Luftfuktigheten er lavere enn ellers i Katalonia, somrene varmere og vinteren kaldere. Temperaturforskjellen mellom dag og natt er også betydelig, noe som gir fin modning av druene. Druen picapoll dyrkes av bare 4-5 produsenter i Pla de Bages. Eksklusiv og unik med andre ord. Bodegas Abadal lager såkalte «moderne» rødviner, hvor en fantastisk flott frukt får dominere, og hvor det tradisjonelle spanske eikefatpreget er pent avdempet.
Ferran Adrià feiret 25-årsjubileet
Mesterkokken Ferran Adrià kom til Bodegas Abadal for å lage mat på 25-årsjubileet, Robert Parker har vartet opp med 94 poeng og vinkelnerne i Catalonia utnevnte Bodegas Abadal til årets vinhus i 2011. Det er ikke uten grunn at stadig flere har fått øynene opp for Bodegas Abadal i DO Pla de Bages.
Besøkende til Barcelona som har lyst å en utflukt til Bodegas Abadal i Pla de Bages finner informasjon om dette på denne nettsiden:
http://www.abadal.net/wine-tourism/#None
Ansvarlig for vinturisme på vinhuset er Anna Castillo.
På Vinmonopolet
Følgende Abadal-viner er tilgjengelig via bestillingsutvalget på Vinmonopolet:
Hvite:
Abadal Picapoll 2012 (kr. 171,80)
Abadal Nuat 2011 (kr. 308,30)
Røde:
Abadal Reserva 2005 (kr. 198,00)
Abadal 5 Merlot 2010 (kr. 229,30)
Abadal 3,9 2009 (kr. 249,80)
Abadal Selecció 2007 (kr. 380,00)