På toppen av Barolo

Fremsynte folk skal man alltid applaudere. Cesare Borgogno «glemte» en ting da han i 1920 overtok familievinhuset som hans tipp-tipp-tipp-tipp-oldefar hadde grunnlagt i 1761, seks år før første utgave av Adressa kom på gata i Trondheim i 1767. Hva Cesare glemte? Jo, 20 000 flasker Barolo Riserva!

Av Ulf Dalheim, publisert 27.mars 2020

Flaskene hentet han frem fra kjelleren igjen og begynte å selge tyve år senere. Og hadde samtidig skapt en tradisjon som Borgogno praktiserer den dag i dag, nemlig å legge unna en viss andel av årets produksjon, for fremtidig nytelse. Det er ikke mange vinhus du kan besøke og finne en flaske fra ditt eget fødselsår i butikken eller kjelleren. Hos Borgogno kan det være mulig.

Et signalbygg midt i landsbyen Barolo

Casa Borgogno er umulig å ikke legge merke til når du vandrer gjennom landsbyen Barolo. Midt i byen, kneisende på en liten topp ligger vinhuset, med butikk, utstillingslokaler, vinkjeller og et nybygd «utsiktstårn». Foto: UD

Du har ikke vært i landsbyen Barolo uten å ha gått forbi eller lagt merke til Casa Borgogno. Nesten midt i byen ligger det, på en liten høyde og med et nybygd tårn hvor terrassen er blitt det flotteste utsiktspunkt du kan tenke deg over Barolo og vinmarkene rundt. Å stå der oppe med et glass Borgogno-vin i hånda og ha 360 graders utsikt over et av de fineste områdene i hele Piemonte er bare en opplevelse for minneboka!

-«Alle» som bor i byen hater oss noen måneder hver høst, for når vi skal bringe druene inn til vinhuset, gjennom de trange gatene her i Barolo, så stenger vi av nesten hele byen med traktorene våre. Men vi – eller Borgogno – var her før de aller fleste, så vi mener vi har retten på vår side. The show must go on, smiler Andrea Cravero som er vertskap da jeg besøker Borgogno i november 2019.

Andrea Cravero hos Borgogno og de nye sementtankene som er installert i kjelleren, etter at winemaker Andrea Farinetti bestemte seg for at all gjæring skal skje på sement. Foto: UD

Bartolomeo startet det hele i 1761

Det var Bartolomeo Borgogno som i 1761 begynte å lage vin i Barolo. Den gang var ikke Barolo som begrep på en av Italias aller beste viner etablert, landet var jo faktisk ikke samlet som én nasjon engang! Det skjedde først i 1861, og da var vinene fra Borgogno blitt så etablert at det var med vin fra nettopp Borgogno at signeringen av de historiske samlingsdokumentene ble skålet for.

Cesare Borgogno som vi nevnte innledningsvis var aktiv i vinhuset frem til sin død 1968. Da var navnet på firmaet blitt endret til Giacomo Borgogno & Figli og barnebarnet Ida tok over ansvaret sammen med sin mann Franco Boschis.

Deretter kom sønnene Cesare og Giorgio Boschis, som drev Borgogno frem til 2008, da Oscar Farinetti (gründeren bak matkjeden-Eataly) med familie kjøpte det tradisjonsrike vinhuset, døpte det om til Borgogno dal 1761 og i 2012 satte sønnen Andrea Farinetti inn som sjefsønolog. Familien Borgogno/Boschis holdt altså ut i hele 247 år!

Det ligger mange gamle årganger til lagring i kjelleren hos Borgogno. Der kan du godt finne en flaske fra ditt eget fødselsår. Foto: UD

Vil ikke endre på særlig mye

Andrea Farinetti besøkte Trondheim og VinPuls i mars 2015 for en utsolgt Master class hvor han serverte åtte forskjellige baroloer, fra tre ulike 10-år, den eldste fra 1982. Andrea sa den gangen at han skulle gjøre akkurat som alle som hadde jobbet ved Borgogno i de mer enn 250 år vinhuset hadde eksistert – ta det med ro!

-Vi har klare regler, vi skal gjøre ting enkelt. Jeg ønsker ikke å endre på særlig mye, vi skal fortsette å være et klassisk og tradisjonsbundet vinhus, sier Andrea Farinetti i dag.

Cesare Borgogno la unna halvparten av produksjonen fra det året han overtok – i 1920. Det er en tradisjon som fortsatt videreføres hos Borgogno. Foto: UD

Noe av det første han bestemte da han tok over hovedansvaret for vinene, var å gå tilbake til utelukkende halvpyramideformede sementtanker for gjæringsprosessen av vinene. Senere skal de ligge på store, gamle slavonske eikefat, lenge. Nye fat brukes i 3-5 år for dolcetto- og barbera-viner før de dedikeres til mange års bruk for baroloene.

I kjelleren samarbeider Andrea Farinetti med kjellermester Morris, som har jobbet for Borgogno i 27 år. Han har mye god kunnskap å videreføre til nye generasjoner.

Økologisk fra og med årgang 2019

Siden 2015 har Borgogno drevet økologisk i vinmarkene. 2019-årgangen er den første som blir med økologisk sertifisering. Foto: Borgogno

En annen beslutning Andrea har gjort var å begynne arbeidet med å konvertere vinmarker til økologisk produksjon. Dette startet han med i 2015, og kunne i 2019 lage sin første sertifiserte heløkologiske årgang.

Totalt eier Borgogno 38,8 hektar jordbruksareal i Barolo, Alba og Monleale. Inkludert er også tre hektar innkjøpt ganske nytlig i Tortona. Der har Borgogno den spesielle hvite Piemonte-druen timorasso som har fått en slags gjenfødelse det siste tiåret.

30,8 hektar av Borgogno-eiendommene er beplantet med vinstokker, resten er skog. 60% av vinmarkene er med nebbiolo-druer, resten består av barbera, dolcetto og freisa av røde og riesling og timarosso av hvite. Borgogno har fem såkalte MGA-vinmarker (= cru); Liste, Cannubi, Cannubi San Lorenzo, Fossati og San Pietro delle Viole. Per i dag lager de 13 forskjellige baroloer, men bare tre single vineyard-baroloer (Cannubi, Fossati og Liste).

Midt i landsbyen Barolo har Borgogno både butikk og smakerom. Der er det bare å stikke innom hvis man er på besøk i Piemonte. Foto: UD

To morsomme fun facts fra Borgognos historie:

I 1955 ble vinhuset saksøkt av det franske Institute des Appellations d’Origines fordi de mente at Borgogno hadde «kopiert/stjålet» sitt navn fra den franske vinregionen Bourgogne. Franskmennene tapte naturligvis saken.

I 1972 ble en flaske Borgogno Barolo årgang 1886 solgt på auksjon for 530 000 lire. Det var den høyeste pris noen gang gang betalt for en italiensk vin.

Dette er Borgogno-vinene i Norge nå:

Borgogno Barbera d’Alba 2018
Basis – nr. 4663601
Kr. 195,00, 0 – 3 år
(finnes også som 3-liter i BU – nr. 1825407 – kr. 999,90)
En klassisk barbera-vin, med en kombinasjon av røde bær og moden mørk bærfrukt. Seks måneder på fat. Kjøttfull, fruktig og lett krydret, fin fruktsødme, noe krydder og lakris.
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Borgogno Langhe Rosso Pinin 2016
Bestilling – nr. 7906401
Kr. 209,90, 0 – 3 år
Bærfruktig, saftig, milde tørre tanniner. Laget på en blend av dolcetto, freisa, barbera og nebbiolo. Lett sødmefull, hint av nøtter, sopp og lær.
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Borgogno Dolcetto d’Alba 2017
Bestilling – nr. 9355801
Kr. 215,00, 0 – 2 år
Masse juicy rødbærfrukt her. En solid og overraskende fast dolcetto. Både ræde og mørke bær, innslag av urter og lakris (40 flasker 2017 igjen på lager før 2018 –årgangen kommer, ca medio april).
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Vinen «No Name» er blitt populær i Norge. Den oppsto da en innsendt Barolo fra Borgogno ble avvist i den lokale kvalitetskontrollen fordi den ikke var «en typeriktig Barolo». I ren frustrasjon bestemte de seg for likevel å lansere vinen, men siden de ikke fikk kalle den Barolo ble navnet No Name. Foto: UD

Borgogno No Name 2015
Basis – nr. 701401
Kr. 309,90, 0 – 8 år
Dette var i utgangspunktet en ekte Barolo, men da den første årgangen ble underkjent av myndighetene, ble den lansert uten navn. Siden er dette blitt en av Borgognos mest suksessfulle lanseringer. Har alt en Barlo skal ha, av tørket frukt, nype, rødbærfrukt, blomster,nøtter, lær, te og merkbare, lett tørre tanniner (finnes også som 1,5-liter i BU – nr. 701405 – kr. 829,90).
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Borgogno Derthona Timorasso Colli Tortonesi 2016
Bestilling – nr. 10096401
Kr. 479,90, 0 – 5 år
Borgogno er en av flere produsenter i Piemonte som nå forsøker å vise timorasso-druens kvaliteter. Mineralsk, ganske floral, med lekne fruktaromaer mot gule epler, plommer og sitrusfrukter.
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Borgogno Barolo 2015
Bestilling – nr. 7845301
Kr. 469,00, 0 – 8 år
Du får hva du ser, en typeriktig, klassisk Barolo som er lett å forstå. Laget på druer fra de fem cru-vinmarkene Liste, Cannubi (x2), Fossati og San Pietro delle Viole. Drikker godt nå, men kan godt lagres videre. God fylde, ren fast juice, smak av røde og mørke bær, krydder, urter og sopp. Tørre, milde tanniner.
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom

Borgogno Barolo Chinato
Bestilling – nr. 376002
Kr. 499,90, 0 – 10 år
Morsom, krydret vin, tilsatt både sprit og urter. Miks av barbera og nebbiolo, ligger på krydderurter i 50-75 dager, så tilsettes sukker, karamell og druesprit. Hele 197 gr/l sukker. I tillegg til det vinøse, kjenner du smak av lakris, kanel, mint og vanilje. Godt på en kald dag!
Produsent: Borgogno dal 1761
Importør: Stenberg & Blom