Park Vossevangen tilbake på vintoppen

Etter å ha blitt dyttet ned fra tronen av Skigaarden i Hemsedal i fjor, er Park Hotel Vossevangen tilbake i førersetet igjen som det soleklart beste stedet for å finne vinøse godbiter i Norge. Da Norsk Vinkelnerforening, Star Wine List og Kapital søndag kåret de beste vinstedene i Norge, gikk Park Vossevangen til topps både i hovedkåringen («Norges Beste Vinkart») og i den nest edleste kategorien («Beste Store Vinkart»). Hotellet sikret seg seieren også i kategoriene «Beste Vinkart på Glass» og «Beste Californiske Vinkart». Credo i Trondheim sikret seg to troféer: «Beste Medium Vinkart» og «Beste Bærekraftige Vinkart».

Av Ulf Dalheim, publisert 25. september 2023

-Når man ser på de ulike vinlistene i Norge, er det tydelig at gjestene til disse restaurantene står ovenfor noen skikkelig godbiter. Dybden, variasjonen og lidenskapen vinkartene reflekterer er noe ganske unikt og viser hvilket spennende marked Norge kan være for alle som jobber med vin.» sier jurymedlem og Master of Wine, Heidi Mäkinen.

Norges Beste Vinkart er en feiring av de store vinkartene i vårt langstrakte land. Prisene ble delt ut i elleve kategorier, og vinnerne i hver kategori kvalifiserte seg til Star Wine List sin
internasjonale finale (som avholdes i juni 2024). Arrangementet ble holdt på Sommelierens Dag på Hotel Bristol i Oslo.

Park Hotel Vossevangen har i en årrekke vært Mekka for alle vininteresserte mennesker i Norge. Både i 2020 og 2021 gikk hotellet på Voss til topps i kåringen av Norges beste vinkart. Italienske Francesco Marzola hadde en gullgruve å grave i da han kom til hotellet som vindirektør, og sørget gjennom sine år er både for å videreforedle det som lå i kjelleren og å fornye vinlistene med gjennomtenkte og gode, nye innkjøp.

Hvor ble det av Grand og Britannia?

Men da Marzola sluttet ved hotellet for å bygge opp vinkjelleren ved det nye utestedet Ambassaden i Oslo, var det mange som trodde at tiden som tilbyder av Norges beste utvalg innen vin kanskje var over for Park Vossevangen. Ikke minst fordi store hoteller som Grand i Oslo og Britannia i Trondheim uttrykte (og delvis viste) store ambisjoner innen vin.

Men i 2022 var det Skigaarden i Hemsedal som tok over lederposisjonen. I år var det derfor større spenning enn på lenge knyttet til denne kåringen. Ville Skigaarden forsvare seieren? Skulle Grand eller Britannia endelig virkelig vise at de kjempet hardt nok for å vinne denne prestisjefulle tittelen? Kunne andre aktører nå opp?

Svaret var – noe overraskende kanskje – at Park Hotel Vossevangen var tilbake på toppen og gjenerobret tittelen «Norges beste vinkart». Og at hotellet gjennom å vinne tre andre kategorier også styrket seg i konkurranse med utfordrerne. Mens Grand og Britannia ikke nådde opp i det hele tatt. Vinkjelleren på Vossevangen styres nå av tvillingene Reidar R.R.(vindirektør) og Robert R. R. (head sommelier) Johansen. De styrer nå over en vinkjeller som ikke bare er på topp i Norge, som også på verdensbasis må regnes som en av de aller beste. En enorm bredde i de aller fleste kategorier og stilarter.

Det jobbes godt med vin i hele Norge

Kanskje blir det Ambassaden i Oslo, med nettopp Francesco Marzola, som i årene fremover skal bli Park Vossevangens sterkeste konkurrent? Ryktene forteller allerede om oppbyggingen av en helt unik vinkjeller også der.

Verdt å merke seg fra årets kåringer er at det arbeides godt over hele Norge med innholdet i vinkjellerne. Voss har fire vinnere, Oslo og Trondheim tre hver, i tillegg er Hemsedal, Øystese, Stavanger og Kristiansand også representert med vinnere.

Her er vinnerne i alle kategoriene:

Norges Beste Vinkart
Park Hotel Vossevangen, Voss

Beste Store Vinkart
Park Hotel Vossevangen, Voss

Beste Medium Vinkart
Credo, Trondheim
Spontan, Trondheim

Delt seier til Spontan og Credo, begge i Trondheim, i kategorien “Beste Medium Vinkart”. Her er f.v. jurymedlem Francesco Marzola, Krister Bengtsson fra Star Wine List, Oskar Sköld fra Spontan, César Garduño fra Credo og president Liora Levi.
Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

Spontan fikk premie for Beste Lille Vinkart i fjor. I år rykket de opp en kategori, og gikk altså til topps også der, som Beste Medium Vinkart.

-Vi har funnet vår identitet på vin de siste årene, og denne mellomstore kategorien passer oss helt utmerket. Vi må begrense oss og være selektive, samtidig som det er rom for å bygge litt bredde. Vi skal fortsette å utvikle oss og alltid sørge for at listen er så bra som overhodet mulig, skriver Oskar Sköld hos Spontan på Facebook.

Beste Lille Vinkart
Hot Shop, Oslo

Beste Musserende Vinkart
Skigaarden, Hemsedal

Beste Vinkart På Glass
Park Hotel Vossevangen, Voss

Årets Nykommer
Hermetikken Vinbar, Stavanger

Folkets Favoritt
Smag & Behag, Kristiansand

Beste Bærekraftige Vinkart
Kontrast, Oslo
Credo, Trondheim

Beste Californiske Vinkart
Park Hotel Vossevangen

Beste Østerrikske Vinkart
Happolati, Oslo

Beste siderkart
Glime Restaurant, Øystese

Juryen for Norges Beste Vinkart 2023 bestod av: Norsk og nordisk vinkelnermester Francesco
Marzola fra Ambassaden, Rune Rake, anerkjent norsk vin- og matpersonlighet, toppsommelier
Ole Edvard Berg fra Vinify og to særskilt dyktige internasjonale vinkelnere fra henholdsvis
Finland og Polen; Master of Wine Heidi Mäkinen og Master Sommelier Piotr Pietras.

-Norges Beste Vinkart ble kåret for første gang i 2018 etter flere års planlegging. Vi ser at
vinkelnere i hele landet jobber hardt for å bygge flotte vinkart og det å vinne en pris i kåringen
betyr mye, både for vinteamet og for restauranter og vinbarers renomme, både på nasjonalt og internasjonalt plan. Å se en slik diversitet blant vinnerne i år viser at Norge har svært mye å by vinentusiaster på i årene som kommer. Vinkelnerforeningen er stolt av å ha startet kåringen hvor vi i dag har med oss gode samarbeidspartnere, Star Wine List og magasinet Kapital, sier president i Norsk Vinkelnerforening Liora Levi.

De nominerte i kampen om tittelen “Årets sommelier 2023”. Fra venstre nr. 5 Veronica Smotrys, nr. 2 Martin Flinder Haraldsen, vinneren Thomas Myklebust, nr. 3 Frank Berge Ytterland og nr. 4 Ida von Stoltz.
Foto: CF Wesenberg/Norsk Vinkelnerforening

Juryen for Norges Beste Vinkart 2023 bestod av: Norsk og nordisk vinkelnermester Francesco
Marzola fra Ambassaden, Rune Rake, anerkjent norsk vin- og matpersonlighet, toppsommelier
Ole Edvard Berg fra Vinify og to særskilt dyktige internasjonale vinkelnere fra henholdsvis
Finland og Polen; Master of Wine Heidi Mäkinen og Master Sommelier Piotr Pietras.

Årets sommelier 2023
Vinner: Thomas Myklebust, Renaa Matbaren, Stavanger

De øvrige nominerte var:
2. plass: Martin Flinder Haraldsen, Plah Restauant, Oslo
(tidligere Røst Teaterbistro og Credo i Trondheim)
3. plass: Frank Berge Ytterland, Hallingstuene Restaurant, Geilo
4. plass: Ida von Stoltz, Le Bistro, Trondheim
5. plass: Veronica Smotrys, The Thief, Oslo