Pinot noirs verdensreise

Vi har valgt to røde viner som «Ukens viner» på VinPuls. Begge er på pinot-druen, den ene er flaskevin og kommer fra Tyskland, den andre er på boks og er siciliansk.

Pinot noir – burgunddruen som lager noen av verdens mest delikate og imponerende viner – har fått et kolossalt løft de siste årene. Vindrikkere verden over jakter nå på gode opplevelser med pinot noir, og vinene kommer bokstavelig talt fra fjern og nær, ikke nødvendigvis bare fra Burgund.

213 amerikanske pinot noir-viner på Polet

New Zealand, USA, Tyskland, Australia, Chile og Sør-Afrika leverer pinot noir-viner på høyt nivå. Et søk på Vinmonopolets nettside viser oss for eksempel at det akkurat nå finnes 213 (!) forskjellige pinot noir-viner bare fra USA å velge blant for norske vinkjøpere. Tilbudet er rett og slett enestående.

Likevel er det altså en tysk pinot noir som er den ene av våre to utvalgte viner denne uken. Tyskland har satset mer og mer på røde viner de siste tiårene, og kvaliteten har løftet seg betydelig. En av grunnene til det er produsenter som Konrad Salwey ved Weingut Salwey i Baden. Han har tatt steget helt ut, og fokuserer nå primært på pinot noir på familieeiendommen. Slagordet hans er «Alltid tørt, alltid pinot noir».

Tredjegenerasjon med tre Erste lage-vinmarker

Weingut Salwey holder til i Oberrotweil i Kaiserstühl-regionen. Han er tredje generasjon i vinhuset, og arvet en eiendom med tre såkalte Erste Lage-vinmarker, Oberrotweiler Henkenberg, Eichberg og Kirchberg. Det gjør at han har drueråstoff av ypperste merke.

Hovedfokus for Konrad er som nevnt på spätburgunder (pinot noir), men han har også en forkjærlighet for andre tysk-burgundere, som weissburgunder og grauburgunder. Viner på sistnevnte drue er det som frem til nylig har vært Weingut Salways flaggskip. Men nå kommer hans portefølje av pinot noir-baserte viner sterkere og sterkere.

Nyknuste tyttebær i glasset

Jordsmonnet i denne delen av Baden er preget av «løss» (finkornet, porøs jord med kvarts, feltspat, kalk og andre mineraler) i tillegg til å være svært vulkansk. Det preger naturligvis vinene, som er flotte, mineralske, stramme og fruktige. Jeg har sjelden smakt en rødvin med freshere rødbærfrukt enn ukens utvalgte. Det var som å spise nyplukkede, krystede tyttebær.

Konrad Salwey jobbet i flere år hos kjente produsenter i Burgund, og har hentet mye av sin visjon og inspirasjon derfra. Druene er håndplukket og nøye utvalgt, gjæringen skjer spontant med villgjær – i store trefat. Før flasketapping er det verken fining eller filtrering.

Salwey Spätburgunder Kaiserstuhl 2015
Rødvin
Tyskland, Baden
Bestillingsutvalget – nr. 11201801
Kr. 259,90, 0 – 5 år
Funklende klar rød på farve. Tydelige aromer mot nyknuste tyttebær, røde kirsebær og jordbær. Lette blomstertoner, fin mineralitet og noe krydder i bakkant.
Produsent: Weingut Salwey
Importør: T&T Wines

Pinot noir fra 450 m.o.h.

Sicilia er kanskje ikke det man først og fremst forbinder med pinot noir-druer, men bag-in-box vinen vi har valgt ut som en av ukens viner er laget på pinot noir-druer dyrket på åsene mellom byene Santa Ninfa og Salemi i Trapani-provinsen.

Vinmarkene ligger på rundt 450 meter over havet på et jordsmonn preget av kalk og kritt. Akkurat det pinot noir liker for å produsere viner med mineralitet og ikke for overmoden frukt.

God til å beskrive terroir-begrepet

«Pinot noir – The Lady of Grapes» heter i teksten på bag-vinen. PN-viner kan jo ofte være både delikate og muligens feminine, men først og fremst er de en demonstrasjon av terroir-begrepet. Det betyr at de godt beskriver oppvekstmiljø – dvs. jordsmonn, klima og modningssesongen druene har gjennomgått.

A’Terra Pinot Noir er navnet på bag-vinen. Den er laget, på oppdrag av den norske importøren, av det italienske firmaet Nosio, som kontrolleres av den store produsenten Mezzacorona. Klassifiseringen er IGT Terre Siciliane. Vinen har kun vært på ståltanker før den ble tappet på boks.

A’Terra Pinot Noir
Rød bagvin
Italia, Sicilia
Bestillingsutvalget – nr. 10496506
Kr. 449,90, Drikkes nå
Relativt mørk på farve til å være pinot noir, noe som nok skyldes relativt varmt klima og mye sol, noe druen egentlig ikke liker så alt for godt. Fruktaromaene går mot modne, og relativt mørke bær, kirsebær, noe kjernefrukt, lett floral, med innslag av også jordbær og bringebær, som vi forventer av en pinot noir-basert vin. Pen saftighet og friskhet. Vi sto mellom en sterk 4’er eller en svak 5’er på terningen, og landet på det siste…
Produsent: Nosio
Importør: Matchless Brands