Polet stoppet vågal naturvin

Nå har Vinmonopolet begynt å sensurere vinetiketter også. Nylig ble en sør-fransk naturvin sendt tilbake til importør på grunn av en etikett man fant for vågal.

Det var bloggen Helles Kitchen som først omtalte denne saken. Bak bloggen står journalist Helle Øder Valebrokk. Vinen det gjelder er “Sorgasm” fra vinprodusent La Sorga (Antony Tortul ) i Beziers i Languedoc i Sør-Frankrike.

Winemaker Antony Tortul betegnes som en viktig referanseperson for naturvin og lager årlig rundt 50 000 flasker fra 35 forskjellige parseller. Alle er enkeltvinmarksviner.

Drueklase og pupp

Navnet på vinen som ble stoppet er Sorgasme, og viser en noe avkledd kvinne med en drueklase i skrittet. Litt av hennes nakne pupp er også mulig å oppdage.

Til Helles Kitchen sier Trond Erling Pettersen, kategorisjef ved Vinmonopolet, at vinen foreløpig er stoppet for bestilling og salg, på grunn av mulig brudd på Markedsføringsloven.

– Våre jurister har vurdert etiketten til å være i strid med markedsføringsloven. Vinen er derfor returnert til grossist, og stoppet for salg i våre butikker og i nettbutikken, forklarer Pettersen til Helles Kitchen.

Han henviser til paragrafen som gjelder for gjeldende sak, nemlig Markedsføringsloven paragraf 2, 1.ledd, som sier:
«Markedsføring må ikke stride mot god markedsføringsskikk. Ved vurderingen legges det vekt på om markedsføringen krenker allmenne etikk- og moraloppfatninger, eller om det tas i bruk støtende virkemidler».

Det hører med til sjeldenhetene at viner stoppes pga etikettens utseende. I USA opplevde norsk-italienske Bibi Graetz fra Toscana at hans etikett på vinen Soffocone ble nektet brukt. Der valgte man å pakke inn flaskene i gråpapir. Det har ikke selskapet Vin John, som er den norske importøren av Sorgasme, foreløpig vurdert.

Selskapets eier, danske John Sonnichsen, sier til Helles Kitchen at han ikke har vurdert å endre etikettene for hånd.

-Det har jeg faktisk ikke undersøkt. Men omkostningene vil nok bli ganske høy tror jeg, så jeg velger og la det ligge inntil videre, svarer John Sonnichsen.

De forbudte vinflaskene er nå returnert til distributør og vil bli solgt til restauranter rundt om i landet, forteller vinimportøren. Han er tidligere sommelier ved kjente restauranter som Noma, The Fat Duck og Bagatelle, og startet Vin John i 2014.

Antony Tortul er kjent som en aldri så liten rebell i vinbransjen. Når han ikke lager naturvin, er han opptatt av heavy metal-musikk og snowboard. Han er utdannet kjemiker, og startet vinhuset La Sorga i 2008.

Hør forresten på druetypene han bruker i sine viner: mauzac, aubun, aramon, cardinal, listan og terret. Ikke akkurat verdens mest brukte druer…