Polets produktsjef blir skogbonde

Etter ti år som produktsjef i Vinmonopolet tar Monika Wessel med seg familien og flytter hjem til Kjørsvikbugen på Nordmøre for å ta over hjemgården. Med seg på flyttelasset har hun chenin blanc-vinstokker.

-Jeg har hatt en kjempeartig tid i Vinmonopolet. Stillingen som produktsjef er bare helt fantastisk om du har faglig interesse for vin, for i en slik stilling får du virkelig anledning til å fordype deg i faget, sier Monika Wessel som jobber ved Vinmonopolets hovedkontor i Oslo ut året før hun vender nesen nordover.

Tar over odel på 6000 dekar skog

Produktsjef Monika Wessel

Anledningen er at hun er odelsjente for en eiendom på 6000 dekar, hovedsakelig skog. Men hun har planer om å drive med mye mer enn skogsdrift når hun sammen med mann og datter på ti år kommer hjem til Kjørsvikbugen.

-Odelsskogen blir overført til oss nå, så da var det tid for å flytte og prøve noe nytt. Mye av verdien i eiendommen, ved siden av skogen, føler jeg ligger i å tilby folk naturopplevelser. Vi har en gammel seter som vi skal pusse opp. Jeg er opptatt av bærekraft og grønn vekst, og har tanker om å drive med mat og vin og utleie, forteller Monika.

I Vinmonopolet siden 2003

Hun begynte i Vinmonopolet gjennom en deltidsstilling ved butikken i Asker i 2003. Så fikk hun en hospitantstilling i Vinmonopolet og siden «ballet det på seg», som hun uttrykker det. Fra 2008 og frem til nå har hun vært produktsjef/spesifikatør. Før hun begynte i Vinmonopolet skrev hun om mat og vin for Vinbladet og Life-magasinet, i tillegg til at hun holdt vinkurs.

-Jeg er ikke ferdig med vinbransjen, og har lyst til å fortsette å skrive og holde vinkurs, sier hun.

-Og så har du med deg noen vinstokker i bagasjen?

-Ja, jeg har noen chenin-vinstokker. Er spent på om jeg finner et egnet sted for å plante dem. Det skjer jo veldig mye spennende rundt druedyrking i Norge, Sverige og Danmark. Det er trist at det er på grunn av klimaendringer, men det gir muligheter for å teste ut dyrking av vindruer også på Nordmøre, sier Monika som de siste to årene har vært med i en jury som har testet vin laget i Norge.

Nivåhevning blant norske vinmakere

Norske druedyrkeres forening har over tyve medlemmer, men det skal være rundt 40 entusiaster som nå dyrker vindruer for produksjon i Norge. Da Norsk Vinskue ble avholdt tidligere i år, var Monika imponert over det løftet de norske vinene har fått på kort tid.

-Forskjellen på de to siste årene var enorm. Det var høyere kvalitet generelt, og mye renere viner. Det har skjedd mye siden de første begynte med dette, og kjøpte gjær på Coop når vinen skulle lages. Nå har de lært mer om å lage vin på riktig måte, og stadig flere får også modne nok druer. Vinmaking er en kunst, og vi har ikke særlig lang erfaring med dette i Norge. Jeg får sjekke ut mikroklimaet på Nordmøre, hvor snøen forsvinner først der om våren, og så får vi se om vi etterhvert får til å dyrke druer som blir modne nok til å lage god vin, sier Monika.

Vinmonopolets produktsjef Monika Wessel i et element hvor hun også trives godt, på jakt i området rundt Tjeldbergodden og Kjørsvikbugen på Nordmøre. Nå flytter hun hjem dit. Foto: Privat

-Polet dilter ikke etter noen

-Tilbake til din tid som produktsjef i Vinmonopolet  – hva er du mest fornøyd med å ha fått utrettet?

-Oj, tror det jeg er aller mest stolt av er å ha bidratt, sammen med mine flotte kollegaer, til at Vinmonopolets sortiment er aktuelt og relevant, at vi ikke dilter etter noen, men tidlig lanserer nyheter som overrasker og viser trender. Møtte en Master of Wine fra California i fjor. Vi hadde en fin samtale om californisk vin og han sa etterpå at han var sjokkert over at jeg som kom fra noe så traust som et statlig monopol var “on top of things” på bittesmå produsenter fra hans hjemstat. Det hadde han ikke ventet. Akkurat det synes jeg var et kompliment!

Nå skal hun poste flaskebilder å Instagram

-Dine egne favoritter?

-Jeg er veldig glad i i USA, spesielt California. Deres måte å jobbe på, hvor mange kjøper druer fra de samme vinmarkene, men lager forskjellige viner, fascinerer meg utrolig. Det er en artig måte å jobbe på. Champagne er også et hjertebarn, og så er jeg – som du sikkert har forstått – glad i chenin blanc-druen, svarer Monika Wessel som jobber i Vinmonopolet ut desember.

Etter det vil det være en sann fryd for henne å kunne legge ut flaskebilder på Instagram. Det får man ikke gjøre som ansatt i Vinmonopolet….