Produttori sprenger poengskalaen

Gjør dere klare for nok et race om godbiter fra den flotte 2016-årgangen i Piemonte, folkens! Mandag 3. mai lanseres de ettertraktede Riserva-vinene fra Produttori del Barbaresco på Vinmonopolet. Ni enkeltvinmarksviner som har fått fra 94 til 98 poeng fra Antonio Galloni (Vinous). Galloni er Robert Parkers tidligere ekspert på italienske viner. VinPuls har også smakt hele serien, og rangerer de ni vinene fra 92 til 97 poeng.

Av Ulf Dalheim, publisert 23.4. 2021

Produttori del Barbaresco omtales ofte som «verdens beste kooperativ». Det skyldes både kvaliteten på vinene, som utelukkende er basert på nebbiolo-druen, og det faktum at medlemmene sitter på betydelige eierandeler i noen av de viktigste og beste vinmarkene i Barbaresco. Hør bare: Montefico, Pora, Ovello, Montestefano, Rabajà, Asili, Paje’, Muncagota og Rio Sordo.

De ni Riserva-vinene, med fire års lagring på store botti, lages i et begrenset volum, fra 10 000 til 20 000 flasker. På etikettene får du opplyst hvem de forskjellige eierne av plots i de enkelte vinmarkene er.

Fra Barolo til egen berømmelse

Vinmarkene i Barbaresco ligger som små lappetepper rundt om i åsene ved de tre byene Treiso, Neivo og Barbaresco. Foto: Produttori

For vel hundre år siden ble Nebbiolo-druer fra Barbaresco-området solgt til nabodistriktet Barolo, og inngikk i de berømte vinene derfra. Men så fant man ut at vinmarkene rundt de tre småbyene Barbaresco, Neive og Treiso hadde sitt eget særpreg vel verdt å ta vare på, og vips så hadde man skapt de magiske Barbaresco-vinene.

Den første Barbaresco-årgangen ble laget av ni vindyrkere som sammen etablerte kooperativet Cantine Sociali i 1894, under overoppsyn av rektor ved den kongelige ønologiskolen i Alba. Han lot kooperativet få tilhold i kjelleren på slottet han eide.

Fra kirkekjelleren til egne anlegg

Cantine Sociali ble nedlagt av fascistene i 1930-årene, men oppsto igjen som Produttori del Barbaresco i 1958, denne gangen med nitten vindyrkere som kooperativ-medlemmer. I dag er de over 50 medlemmer. Påskynder i 1958 var den lokale presten i Barbaresco. Som daglig leder ansatte de faren til Aldo Vacco, dagens sjef ved kooperativet. Slik sett er dette kooperativet også et slags familieforetak, for siden 1958 er det bare de to Vacca’ene som har styrt virksomheten.

De første årgangene ble laget i kjelleren på kirken, i påvente av at man fikk oppført sitt eget produksjonslokale. Det ble etablert øverst i byen Barbaresco, like ved kirken og det berømte Barbaresco-tårnet, ett av landemerkene i Piemonte. Der har de fortsatt tilhold, men for noen år tilbake bygget Produttori del Barbaresco et helt nytt og moderne anlegg et stykke utenfor byen.

Dette sier Aldo Vacco om 2016-årgangen:

Produttori-sjef Aldo Vacca fotografert ute i vinmarkene med Barbaresco og det berømte tårnet i bakgrunnen.

VinPuls har hatt en prat med Aldo Vacca om Riserva-vinene fra 2016-årgangen. Her er hans svar på våre spørsmål:

-Hva var det som gjorde at 2016 ble en slik fantastisk god årgang i Piemonte, og ikke minst i Barbaresco og Barolo?

-Svaret er enkelt: Perfekt vær gjennom hele sesongen (red. anm.: Se Produttori del Barbarescos hjemmesider for nærmere detaljer). Men spesielt i september og oktober hadde vi et spektakulært og ideelt klima, med store forskjeller mellom temperaturene fra dag til natt.

-Noen ganger hører vi at årgangene kan være ulike i Barbaresco sammenlignet med Barolo. Hva med 2016, er det noen forskjell fra det dere opplevde i Barbaresco og hvordan produsentene i Barolo oppfatter denne årgangen?

-Nei, årgangen er veldig lik både I Barbaresco og Barolo.

-Har du noen oppfatning/erfaring i forhold til at enkelte vinmarker leverte bedre enn noen av de andre i 2016, og om det var det, hva skyldtes det?

-Jeg synes alle de ni vinmarkene leverte perfekt dette året. Pora er kanskje den vinmarken som overrasker mest, svært kompleks og dyp. Kanskje på grunn av den ikke for varme sommeren, og at de gode septemberdagene med store temperaturforskjeller hjalp til med å skape balanse i denne vinmarken som generelt har en varmere beliggenhet, nærmere elven som den ligger.

Aldo Vacca i Barbaresco. Foto: UD

-Er 2016 en årgang du vil si viser frem det virkelige terroiret i hver enkelt vinmark, at du kan kjenne forskjellene tydelig?

-Ja, jeg synes det. Alle vinene er rike, men jeg mener også at de har stor finesse. Og til tross for 15% alkohol synes jeg de fleste er svært drikkevennlige allerede nå.

-Jeg hører at noen beskriver 2016-årgangen som den beste årgangen Barbaresco har opplevd siden 1971. Er du enig i det, og hva var det som gjorde 1971 og 2016 så spesielle, og hva er i så fall likhetene?

-Jeg tror kanskje det var jeg som først kom med den sammenligningen. De to årgangene er naturligvis forskjellige. Mest fordi vi ikke hadde effekter av den globale oppvarmingen på 70-tallet. Uansett, som i 1971 ga 2016 oss en stor avling av upåklagelig kvalitet i samtlige vinmarker og samtlige traseer i hele regionen. Og som i 1971 er tanninene massive, men godt integrert og balansert. En stor, kraftfull årgang med masse lag av aromaer, i tillegg til “søt” frukt. Andre store årganger fra tidligere år, som 1978, 1982 og 1999, viste oss alle mer aggressive tanniner i sin ungdom.

-Et siste spørsmål: Hva er lagringspotensialet på Riserva-vinene fra 2016-årgangen. Hvilke synes du drikker bra som unge, og hvilke bør vi putte i kjelleren?

-Jeg ville ha lagt unna Ovello, Asili og Montefico som jeg personlig synes er de tre som fortsatt holder noe igjen, som ikke helt slipper seg løs. De andre kan også lett lagres i tyve år, men de er faktisk morsomme å drikke alt nå også, svarer Aldo Vacco.

Her er VinPuls-vurderingene av 2016-vinene:

Solid og ettertraktet serie – de ni enkeltvinmarks-riservaene fra Produttori del Barbaresco i 2016-årgangen. Foto: UD

Barbaresco Riserva Montestefano 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718201
Kr. 549,90, 8 – 25 år
Stor kompleksitet, fast, balansert, delikate røde (nype og moreller) og mørke (kirsebær og plommer) bæraromaer, innslag av mint, tjære, tørket frukt, blomster og krydder. 16 348 flasker. Vinmarkseiere er Gonella, Maffei, Marcarino, Rivella, Rocca og Vacca. (97 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Ovello 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718401
Kr. 549,90, 5 – 25 år
Intens og kompleks, faste røde og mørke bæraromaer. Elegant, delikat, moden og konsentrert frukt. Fin balanse mellom frukt, lakrid/tjære-aromaer, det kraftfulle og de modne tanninerne. 19 017 flasker. Vinmarkseiere Audasso, Cavallo, Cravanzola, Gonella, Grasso, Maffei, Odore, Sarotto, Unio, Vacca og Varaldo. (97 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Montefico 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718001
Kr. 549,90, 8 – 25 år
Kompleks, robust og elegant vin. Mer mørke enn røde bær, flott struktur. Faste, lett tørre tanniner. Innslag av sort lakris, teblader, sopp, krydder og fat. God lengde. 16 666 flasker. Vinmarkseiere er Casetta, Grasso, Rocca og Vacca. (96 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Rabaja 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718701
Kr. 549,90, 5 – 20 år
Noe lukket. Fast, tett, konsentrert. Først sursøte røde bær, så moden og mørkere frukt, påtakelige tanniner. Pent floralt preg, lett hengt kjøtt, tjære, lakris, skogbunn og trøfler. 19 409 flasker. Kan lagres lenge. Vinmarkseiere er Lignana, Arossa, Bianco, Casetta, Lembo, Antona, Vacca og Vezza. (96 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Pora 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718501
Kr. 549,90, 2 – 15 år
Delikat og åpen på nese. Litt balsemisk (hostesaft), mint, bringebær og kirsebær. Uttrykksfull, konsentrert moden frukt. Noe blomster, te og hengt kjøtt. En vin du får lyst til å drikke alt nå. 20 000 flasker. Vinmarkseiere er Dellaferrera og Manzone. (95 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Asili 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11717901
Kr. 549,90, 5 – 20 år
Balansert, lett sødmefull frukt med hint av syrlige moreller. Både tett og tilgjengelig, godt integrerte tanniner, fast og lang. Smak av kirsebær, mint, tørket frukt, blomster, lakris og fat. Faktisk god alt nå, men med flott kjellerpotensiale. 13 333 flasker. Vinmarkseiere er Conti, Lembo og Viglino. (95 poeng)
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Rio Sordo 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718601
Kr. 549,90, 5 – 20 år
Umiddelbart åpen og tilgjengelig, balansert, pent modnet frukt mot røde og mørke kirsebær. Hint av sort sjokolade, tjære og lakris. Noe blomster, nype og tørket frukt, lette fattoner, tørre tanniner. 13 333 flasker. Vinmarkseiere er Alutto og Marengo. (94 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Muncagota 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718101
Kr. 549,90, 5 – 20 år
Balsamisk på duft, innslag av rød og mørk frukt, kirsebær og kjernefrukt, tørkede bær. Fast og ungdommelig uttrykk. Mørk lakris, mint, noe floral, krydder og fat. 16 666 flasker. Vinmarkseiere er Bellora, Lignana og Viglino. (94 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Barbaresco Riserva Paje’ 2016
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Bestilling – 11718301
Kr. 549,90, 4 – 15 år
Fruktig, tiltalende og lett parfymert (blomster) på duft. Noe sursøte røde bær (moreller, bringebær og kirsebær), merkbare tørre tanniner, noe bitter lakris, trekrydder, tørket frukt. 10 000 flasker laget. Vinmarkseiere er Basso og Giordano. (92 poeng)
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Produttori del Barbaresco 2017
Rødvin
Italia, Piemonte, Barbaresco
Basis – 3190601
Kr. 389,0, 0 – 8 år
Saftige, småsyrlige røde og mørke bær, innslag av tørket frukt, noe vegetalt (paprika), noe bitre urter, sort lakris og fat. Har fått 18 måneder på fat. (88 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines

Produttori del Barbaresco Langhe Nebbiolo 2019
Rødvin
Italia, Piemonte, Langhe Nebbiolo
Basis – 4520801
Kr. 229,90 0 – 4 år
Nebbiolo smaker godt ungt og ferskt også! Røde bær i forgrunnen. God saftighet, friske kirsebær, rips, blomster, lakris og fat. (87 poeng).
Produsent: Produttori del Barbaresco
Importør: Better Wines