Pupper, sopp og kvevri-vin

Vi er dypt inne i det som mange mener er tidenes aller beste soppsesongi Norge. Skogsområder over hele landet er farvet gule av store flak med kantareller. Mange steder kryr det dessuten av blek piggsopp og er du heldig kan du få gode fangster med steinsopp også. Skikkelige eksperter på sopp kan faktisk fråtse i nærmere 100 spiselige varianter. Da er spørsmålet: Hva serverer man av vin til matretter med sopp som en viktig ingrediens. Og det er her puppene kommer inn. Så les videre!

Av Ulf Dalheim, publisert 5. september 2022

Jeg tror vi kan gå ut fra at sopp har vært en viktig matingrediens for Moder Jords beboere nærmest fra tidenes morgen. Og at vin har vært en populær drikke for de samme i mange tusen år. Så er det nærliggende å tro at noen av de første vinene også passet godt til soppretter. Og det er da vi kommer til poenget, og – etter hvert – puppene. For de første vinene på jord sies å være fremstilt i Georgia for rundt 8000 år siden. Folk bosatt i det sydlige Kaukasus (Transkaukasia) oppdaget at druer som vokste vilt rundt dem gjæret og ble til vin hvis de fikk ligge i kar og tanker vinteren over. Mest kjent er de store leirkrukkene, kalt kvevri, som ble gravd ned i jorda for å holde stabil temperatur.

Pupper og kvevri-krukker

Og da er vi kommet frem til puppene. Endelig vil noen kanskje si, som utålmodig har lest seg frem til hit for å finne ut hva jeg egentlig mener med puppevin. De og dere andre vet kanskje fra før av «pinnevinen» fra Abruzzo, som får en liten trekvist bundet rundt flaska. For puppevinens vedkommende dreier det seg om viner fra en produsent som kaller seg Wine Thieves. De har utstyrt noen av vinene sine med en etikett som viser en tegning av en kvinne, naken på overkroppen og med en rød eller sort kvevri foran sine edle nedre deler.

To viner fra Wines Thieves er lansert i Norge, og da kommer vi til høstens soppfangster. For skal du virkelig smake noe spennende, uvant, men en perfekt kombinasjon, så er det f.eks. sopprisotto med en georgisk oransjevin i glasset du må by frem. For eksempel Wine Thieves Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019. Den røde Wine Thieves Saperavi Qvevri 2020 kan du velge om den nyplukkede soppen serveres sammen med en kjøttrett.

Puppevinene fra Georgia er laget ved bruk av den eldgamle produksjonsmetoden hvor kvevri-leirkrukker er benyttet. Svært mange familier i Georgia med kun noen få vinplanter på eiendommen lager sin egen vin på kvevri. Noen lager litt mer enn det som trenges til eget bruk også. Og da kommer trioen Avto Kobakhidze, Givi Apakidze og Zaza Asatiani og banker på døra. Det er disse tre som står bak merkenavnet Wine Thieves.

“Stjeler” god vin, men betaler godt

I utgangspunktet lanserer Wine Thieves små opplag av vin de har funnet og kjøpt av familier med små vinmarker. Trioen har siden starten i 2016 smakt seg gjennom hundrevis av slike «familieviner». Og konkludert med at minst 80 prosent av dem ikke holder mål. Men når de finner noe godt, så kjøper de opp vinen og lanserer den internasjonalt.

Avto og Givi har vært sentrale personer i arbeidet med å spre vinkunnskap og vinglede i hjemlandet i mange år før de begynte å “stjele” og selge vin. De er medgründere av Georgia Wine Club, som arrangerer vinfestivaler, smakinger og vinkurs over hele landet.

Etter hvert fant de ut at det var viktig å sende god vin ut av landet også, og inspirert av en kortfilm fra 1975 kalt Gvinis Qurdebi (=vintyver), startet de sitt Wine Thieves-firma. Kortfilmen handler om fire unggutter som bryter seg inn i naboens vinkjeller, slår hull på kvevri-krukken hans og begynner å drikke opp vinen. Selv «stjeler» de tre kun god vin som de tapper på flasker og selger under eget navn. Men de betaler heldigvis rimelig godt for seg.

På Unesco-listen siden 2013

Kvevri-produksjonsmåten ble i 2013 ført opp på Unescos liste over «Intangible Cultural Heritage», altså verdt å ta vare på og aldri glemme. Georgia fortjener egentlig samme status, for 8000 år med vinproduksjon er uslåelig. Det samme er hele 500 forskjellige lokale druer å lage vin av. I de to puppevinene fra Kakheti-regionen (som står for 70% av produksjonen i Georgia) får vi møte druene rkatsiteli (oransjevinen) og saperavi (rødvinen).

P.S: Opprinnelig var kvinnene på etiketten, på et maleri av den engelske kunstneren Owen Gent, fullstendig nakne. Men på grunn av restriksjoner i forhold til hva man i enkelte markeder (les: Vinmonopolet) tillater av nakenhet på vinetiketter, så ble underlivet dekket av en kvevri-krukke før lansering i. Norge. I andre markeder har et lite vinglass erstattet kvevrikrukken.

Wine Thieves Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019
Oransjevin
Georgia, Kakheti
Basisutvalget, nr. 13372401
kr. 179,90, 0 – 5 år
Dyp og mørk gulfarve. Aromatisk på nesen, med innslag av sitrus, fersken, tørket aprikos og honning, uten å være eller fremstå som søt. Lett oksidert preg, solid fylde, noe syltet frukt, bra fedme. Innslag av kamferdrops, te og krydder.
Produsent: Wine Thieves
Importør: Fine Wines

Wine Thieves Saperavi Qvevri 2020
Rødvin
Georgia, Kakheti
Bestillingsutvalget, nr. 13936201
Kr. 199,90, 0 – 6 år
Nærmest blårød på farve. Dyp, moden frukttone, med innslag av mørke kirsebær og plommer. Fin kryddertone, noe tørket frukt, lette tanniner, god lengde.
Produsent: Wine Thieves
Importør: Fine Wines