Raus-bartender til topps

Bartender Jørgen Dons fra Raus bar i Trondheim ble søndag kveld kåret til “Bartender of the year” i Bartender Choice Awards i Stockholm.

Dermed har den ene av tre eiere ved Raus i Nordre gate igjen sikret seg en prestisjefylt bartender-tittel. Tidligere har han både en enkeltittel fra verdensmesterskapet (2014) og blitt kåret til Nordisk mester (2015). Han ble i 2015 også nr. 11 blant verdens bartendere.

Les også: VinPuls har testet årets juleakevitter

For første gang

Bartender Choice Awards er en bransjepris som henger enormt høyt. Sverige har hatt denne kåringen i åtte år, men 2017 var første året hvor både Norge, Finland og Danmark også var med.

Foran 600 besøkende under gallaforestillingen på berømte Grand hotel i Stockholm, ble det søndag kåret nasjonsmestere fra alle de fire landene. Jørgen Dons var blant fem nominerte fra Norge som var til stede i Stockholm.

-Det var utrolig artig å bli ropt opp som vinner. Man har jo et visst håp når man er nominert, men det var sterke kandidater i mot, tre fra Oslo og en fra Stavanger, i tillegg til meg fra Raus i Trondheim, sier Jørgen Dons.

Les også: Norges største test av juleviner

Hele året teller

Det er prestasjoner og oppførsel gjennom hele året som ligger til grunn for kåringen av Bartender Choice Awards.

-Ja, det er ikke bare hva du gjør på scenen i en enkeltkonkurranse som teller, men hva du har gjort i løpet av det siste året, både for bransjen og hvordan du selv har vært som bartender. Det er en stor klapp på skulderen å få en slik pris, mener Dons.

-Hva betyr det for deg fremover?

-Det er jo en stor inspirasjon å vinne en slik tittel. Det gir deg ekstra pågangsmot til å stå på videre selv, og til å forsøke å videreutvikle baren du er med på å drive. Det er godt å få vite at man er respektert og at andre mener at du betyr noe for bransjen og for bartenderklubben. Jeg har lyst til å vinne denne prisen igjen også neste år!

Fem år ved Raus

Jørgen Dons har vært ved Raus i fem år. Han er en av tre eiere og drivere, sammen med Stian Braseth og Lasse Sjåstad. Raus ble som mange sikkert husker kåret til Norges beste bar for halvannet år siden.

-Hva er favorittdrinken du helst mikser?

-Jeg har ikke én favorittdrink. Men jeg liker veldig godt å få som oppgave å skreddersy en smaksopplevelse til en gjest, ut fra noen stikkord om hva vedkommende liker av smaker. Innen rimelighetens granser, naturligvis. På Raus har vi uansett et stor og allsidig barmeny som jeg vet treffer mange.

Feiret med sjampis

-Og hva feiret en nybakt “Bartender of the year” med søndag kveld?

-Det ble champagne! En Blanc de blanc champagne er aldri feil, svarer Jørgen Dons som ble over en ekstra natt i Stockholm etter seieren, men som tirsdag kveld lover å være tilbake bak bardisken ved Raus.