Rekordmange nye vinkelnere utdannet

Over 100 nye vinkelner-studenter er uteksaminert fra Norsk Sommelier Utdannelse (NSU) denne høsten. Eksamen ble i år gjennomført på Scandic St. Olavs plass i Oslo og på Digs i Trondheim. Totalt 61 studenter møtte opp til avsluttende prøver i Oslo og 42 studenter i Trondheim. I Trondheim ble avslutningen av studiet markert med en eksamensseremoni i Vinbaren på Britannia mandag 5. desember. Der ble diplomer og den ettertraktede gylne drueklasen utdelt, samt at de beste elevene fra årets studier ble hedret. Totalt har NSU nå uteksaminert rundt 100 vinkelnere i Trondheim siden 2013.

Av Ulf Dalheim, publisert 6. desember 2022

-2022 har vært et rekordår i antall studenter, aldri før har så mange valgt å utdanne seg til
vinkelner hos oss og det er selvfølgelig noe vi er utrolig stolte av og som vi setter stor pris på.
Det var totalt 113 studenter som studerte vinfaget sammen med oss i år, forteller Nina C. D. Deberitz, sommelier og undervisningsansvarlig i Norsk Sommelier Utdannelse.

Det har vært enn spennende høst for årets vinkelnerstudenter. Mandag 31. oktober ble det gjennomført teorieksamen for studentene ved Norsk Sommelier Utdannelse i Oslo og Trondheim. Tirsdag 1. november ble det avholdt praktiskeksamen i begge byer.

Mange strålende prestasjoner

Teorieksamenen i 4,5 timer og besto totalt av 55 spørsmål. Dagen etter var det tid for praktiskeksamen som besto av tre ulike oppgaver; blindsmaking av fire viner, to øl og fire brennevin, «dekantering» og «mat og vin i kombinasjon». Det ble en lang dag med mye stress og nerver for studentene, men likevel mange strålende prestasjoner som imponerte sensor.

-I løpet av året har det blitt lest, det har blitt smakt, det har blitt luktet og det har blitt svettet over tjukke bøker. Fra frustrasjon og tårer, til mestringsfølelse, det er bare noen av de følelsene studentene møter under et studieår. Vi føler oss heldige som får følge utviklingen de hatt gjennom året og vi gleder oss til å følge de i fremtiden, sier Nina C.D. Deberitz i NSU.

Mandag møttes så en gjeng studenter i Trondheim, fulle av forventinger, på eksamensseremoni for å motta diplomer, karakterer og ikke minst den gylne drueklasen som de har jobbet så hardt for. Mange av dem er nå klare til å ta fatt på en travel julebordssesong, og brilliere med sin nyervervede kunnskap på restauranter rundt om i landet. For så å ta fatt på ett nytt å, kanskje med nye utfordringer og oppgaver.

Disse var årets beste studenter

Ken Engebretsen (bakerst) fra Norsk Sommelier Utdannelse sammen med årets beste elever i Trondheim. Fra venstre Thomas Johansen Borgan (beste mat- og vinkombinasjon), Filmon Fitsum Teweldemedhin (beste dekantering), Astrid Møllenhus (beste smaker) og Mattias Christer Rappu (beste elev). Foto: Norsk Sommelier Utdannelse

Som tidligere år har NSU også hatt en kåring av årets beste elever. Her er resultatene:

Beste elev Oslo: Ida Ræder Taraldsen
Beste elev Trondheim: Mattias Christer Rappu

Beste smaker Oslo: Per Gisle Djupesland
Beste smaker Trondheim: Astrid Møllenhus

Beste dekantering Oslo: Roxanne N. F. D. Parramore
Beste dekantering Trondheim: Filmon Fitsum Teweldemedhin

Beste mat og vin i kombinasjon Oslo: Maj-Britt Aagaard
Beste mat og vin i kombinasjon Trondheim: Thomas Johansen Borgan

Norsk Sommelier-utdannelse inviterer nå til nye sommelierstudier i Oslo og Bergen fra mandag 9.
januar 2023. Utdanningen i Trondheim og Bergen alternerer hvert annet år.