Rekordsummer i verdens viktigste vinauksjon

Med interesserte kjøpere fra 30 land som budgivere enten digitalt eller personlig i salen, deriblant flere av Norges vinimportører, opplevde den tradisjonsrike veldighetsauksjonen Les Hospices de Beaune søndag at alle tidligere rekorder ble slått. Siden 1859 har denne Burgund-auksjonen av eksklusive fat med «en primeur» Burgund-vin vært avholdt tredje søndag i november for å skaffe inntekter til hospitalet i den kjente vinbyen. Denne gangen kom det inn 31 millioner euro, hvorav nærmere 70 prosent går uavkortet til hospitalet.

Av Ulf Dalheim, publisert 23. november 2022

VinPuls var til stede i Beaune hele auksjonshelgen. Byen sydet av forventning og spekulasjonene var heftige om hvor høyt prisene kunne gå dette året, både ute i gatene og ikke minst rundt lunsj- og middagsbordene der inviterte vinfolk fra hele verden deltok på eksklusive eventer på slottene til mange av de største navnene i Burgund. I løpet av helgen ble det gjennomført smakinger, halvmaraton, parader og konserter. Vinauksjonen i Beaune den tredje søndagen i november hvert år regnes nå som en av verdens viktigste veldedighetsauksjoner.

Det dyreste fatet, med vin laget på druer fra tre Grand Cru-parseller i Corton-vinmarken, ble solgt for hele 810 000 euro. Det betyr en flaskepris på nærmere 28 000 kroner for de 300 flaskene man får ut av ett fat.

Vinauksjonen i Beaune til inntekt for byens hospital ble i år gjennomført for 162. gang. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Hospitalets vinhus eier 60 hektar vinmarker

Rundt 800 fat laget av den anerkjente vinmakeren Ludivine Griveau ble auksjonert bort. De «rimeligste» gikk for 17-19 000 euro. Ludivine Griveau er også daglig leder ved vinhuset Les Hospices de Beaune, som siden første donasjon av plots i kjente vinmarker, nå har bygget opp vinmarksarealet til å omfatte hele 60 hektar. 85 prosent av dette er plots i 1er Cru og Grand Cru-vinmarker, resten er Village-vinmarker.

Til årets auksjon hadde Ludivine vinifisert 51 forskjellige viner, 17 hvite og 33 røde, samt ett helt spesielt fat med vin fra druer høstet i de tre Corton Grand Cru-parsellene Corton Renardes, Corton Bressandes og Corton Chaumes. Dette fatet, som har betegnelsen Pièce des Présidents, hadde ingen prisantydning på forhånd, men gikk til slutt for rekordsummen 810 000 euro. Høyeste prisantydning på de øvrige vinene var 150 000 – 180 000 kroner per stk for fem fat fra Batard-Montrachet Grand Cru. Også de, som alle de andre fatene, gikk betydelig over forhåndsprisene.

Det hele startet med en donasjon i 1457

Den første vinmarkseieren som donerte vinstokker til hospitalet var Jean Guilotte le Vernier i 1457. Siden har mange andre Burgund-familier uten arvinger gitt sine små og store plots i kjente vinmarker til Les Hospices de Beaune.

Av de hektarene man nå besitter, er 90% beplantet med pinot noir og 10% med chardonnay. Driften er bærekraftig og med økologisk tilnærming der det er mulig. Ludivine Griveau hentet i år druer fra 117 forskjellige plots som altså resulterte i rundt 800 fat med 51 forskjellige viner. Griveau har hatt ansvaret for vinmarkene og vinene i hospitalets eiendom siden 2015.

Under de første auksjonene på slutten av 1800-tallet ble to talglys tent da auksjonen av «president-fatet» begynte. Den som hadde fremsatt det siste budet før begge talglysene sluknet ble vinneren. Når et fat har fått sin eier, overlates det til en profesjonell aktør, som f.eks. Albert Bichot, som lagrer vinen videre i fra 12-18 måneder på ny eik før den tappes på flasker, totalt 300 per 225 liters fat. Kjøperen av fatet kan få sin egen tekst på etiketten, men vinen vil alltid ha navnet Les Hospices de Beaune og dessuten navngi hvem som var giveren av vinstokkene druene ble plukket fra.

Inntektene som går til hospitalet fra auksjonen skal finansiere forskjellige prosjekter til gode for byens (Beaune) befolkning, det være seg behandling eller forskningsprosjekter knyttet til sykehusdriften.