Renaa hoveddommer i kokke-NM 2022

Trønderen Sven Erik Renaa, som driver Michelin-restauranten ** Re-Naa i Stavanger, er plukket ut som årets hoveddommer i NM i Kokkekunst 2022 som arrangeres 27. og 28. september i Trondheim. Også NM for servitører 2022 og NM Community Catering 2022 går samtidig. Vinneren av kokke-NM er automatisk kvalifisert for Årets kokk 2023, der vinneren igjen blir Norges Bocuse d’Or-kokk i 2024 og 2025.

Av Ulf Dalheim, publisert 20. april 2022

Det er lagt et eget løp frem til finalen i kokke-NM. Det velges ut 16 deltagere til semifinalen 28. september 2022. De seks beste deltagerne i semifinalen går så til finalen 29. september 2022.

De tre norgesmesterskapene som igjen er lagt til Trondheim, arrangeres av Norske Kokkers Landsforening og Servitørlauget KKHR. I den gjeveste kokkekonkurransen, NM i kokkekunst, deles Hans Majestet Kongens pokal (Kongepokalen) ut til vinneren.

Årets NM i kokkekunst er en trestegskonkurranse for faglærte kokker og en commis med godkjent lærekontrakt. NMs faglige forankring og kreative utvikling er plassert hos Norske Kokkers Landsforenings faglige utvalg.

Også NM i “Community catering”

Konkurransene i Trondheim inneholder også NM i Community Catering for faglærte kokker. Det skal deltakerne beregne en meny til 120 gjester i personalrestaurant, men under selve oppgaven skal den kun lages til 15 gjester. Lagene der skal bestå av to kokker som begge må ha fagbrev.

Kandidater kan sende inn sin oppgave, og blant de innsendte velges det ut seks lag som skal kjempe om NM-tittelen 28. september 2022.

NM for faglærte servitører

Første del av oppgaven her er en kvalifiseringsoppgave hvor det skal sendes inn en skriftlig oppgave til vurdering. Oppgaven skal bestå av en innledningsdel med informasjon om kandidaten og dens fagmessige historie. Hoveddelen er å lage en grønn og bærekraftig meny, bestående av fire retter (teoretisk).

Det skal også settes en alkoholfri drikkepakke til menyen, med gode utfyllende begrunnelser. Aperitiffen i menyen skal være en mocktail, som skal lages i baren på konkurransearenaen. Den avsluttende delen av oppgaven skal fortelle om kandidatenes motivasjonsfaktorer innenfor faget og hvilke mål og håp de har for videre utvikling.

Påmelding

For alle aktuelle kandidater i alle de tre konkurransene er påmeldingsfristen 15.mai 2022 (påmelding skal sendes til post@nkl.no). Alle innsendte NM-oppgaver vil bli vurdert av en anonym, geografisk nøytral jury. Deltakerne som kvalifiserer seg til NM-konkurransene 2022, presenteres i en livesending på Facebook 2. juni 2022.

Hoveddommer Sven Erik Renaa er en prisbelønt norsk toppkokk, født i Trøndelag – dog med italiensk far. Han startet sin kjøkkenkarriere ved Britannia Hotel, der moren også jobbet. Deretter flyttet han til Oslo, var en tid ansatt ved Annen Etage, så ved steder som Bærums Verk og Millenium før han dro til New York City, Park Avenue Café og David Burke.

Etter New York gikk turen tilbake til Oslo, hvor Sven Erik var kjøkkensjef ved Brasserie Hansken i tre år, for deretter å være kjøkkensjef under oppstarten av Oro bar og restaurant med Bocuse d’Or-vinner Terje Ness. Så flyttet han til Stavanger og Gastronomisk Institutt, hvor han var med i åtte år, før han startet opp Renaa Restauranter. Foruten topprestauranten Re-Naa driver han nå sammen med kona Torill flere serveringsteder i Stavanger, inklusiv bistroen Matbaren.