Representerer Norge i Mexico City

Tonje Svee fra To Rom og Kjøkken i Trondheim skal være Norges representant til Jeunes Chefs Rôtisseurs 2022 i Mexico City 5.- 9. oktober 2022. Dette ble klart da Chaîne des Rôtisseurs Norge i helgen gjennomførte kokkekonkurransen Jeunes Chefs Rôtisseurs (unge kokker under 27 år) på Strinda videregående skole i Trondheim.

Av Ulf Dalheim, publisert 25. april 2022

Vinneren ble offentliggjort under en storslagen Award Dinner på Scandic Nidelven lørdag kveld. Under den samme middagen ble også Norges representant til Jeunes Sommeliers 2022 (unge vinkelnere under 27 år) i Wiesbaden i Tyskland 14.- 17. september offentliggjort. Det ble Filmom Fitsum fra Britannia Hotel i Trondheim.

Her var det i forkant en søkeprosess, der man måtte dokumentere solid faglig bakgrunn innen sommelierfaget, samt god og variert arbeidserfaring fra restauranter, og at man hadde deltatt i sommelierkonkurranser tidligere.

Seks finalister blant kokkene

I kokkekonkurransen var det i år seks finalister som deltok. Det var Tobias Svensvik Birkeland fra Brasseriet, Britannia Hotel i Trondheim, Sindre Iversen fra Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim, Linn Mosby fra Smag og Behag i Kristiansand, Tonje Svee fra To Rom og Kjøkken i Trondheim, Monno August Puth Nateland fra Hos Moi i Kristiansand og Natalia Borylo fra Hotel Norge i Bergen.

De unge kokkene har trent i lang tid for å forberede seg best mulig til denne konkurransen. Den er spesielt utfordrende, siden alt foregår med en «Mystery Box», der man ikke vet hvilke råvarer man får å jobbe med, men likevel skal presentere en tre-retters meny på meget høyt nivå!

Dette er regnet som en av de mest krevende konkurranseformene i bransjen. Nivået i år var som vanlig skyhøyt og det var en tøff jobb for hoveddommer Svein Magnus Gjønvik, som sammen med sine tre dommerkolleger skulle plukke ut årets vinner.

Representanter for Chaîne des Rôtisseurs Norge sammen med de to vinnerne, Tonje Svee og Filmom Fitsum. Hoveddommer Svein Magnus Gjønvik helt til venstre. Foto: Sven-Erik Knoff

Dobbelt til Trondheim

Vinner og årets representant til Jeunes Chefs Rôtisseurs 2022 i Mexico City ble altså Tonje Svee fra To Rom og Kjøkken i Trondheim. 2. plass gikk til Sindre Iversen fra Speilsalen, Britannia Hotel i Trondheim og på 3. plass kom Linn Mosby fra Smag og Behag i Kristiansand.

Tonje Svee har, tross sin unge alder, allerede deltatt i flere kokkekonkurranser med strålende resultatet, og er toppmotivert for å trene målrettet fram til høstens store mål: en topplassering i Mexico.

Begge deltagerne har mye å forsvare. Norge tok nemlig gull i Jeunes Chefs Rôtisseurs Paris i september 2021 med henholdsvis Emil Lundemo Bakken fra Scandic Nidelven for 2020 og Sindre Fagermo Hjelmseth fra To Rom og Kjøkken for 2021.

I tillegg tok Norge også gull i Lyon i Jeunes Sommeliers i november 2021 med Nicolai Svorte fra Bitannia Hotel.

-Chaîne des Rôtisseurs Norge er utrolig stolte av disse unge og flotte representantene for kokk- og servitørfaget, som begge har vist at Trondheim har et unikt miljø for unge fagutøvere med internasjonale ambisjoner innen kokk- og servitørfaget. Vi har stor tro på at vi kommer til å se mye mer til disse to flotte yrkesutøverne i femtiden også, både i videre konkurranser og i karrieren sin, sier Roar Hildonen som er leder av Chaîne des Rôtisseurs Trøndelag.

Dette er vinnermenyen

Vinnermenyen til Tonje Svee besto av:

Pannestekt sjøkreps og kamskjell – terte med sjøkrepsklør og sjøkrepshjerne, marinerte asparges og blomkål, blomkålkrem og blåskjellsuas.

Stekt reinsdyr indrefilet – dumpling med reinsdyrbrissel og aubergine, bete bakt i aromasmør, sellerikrem og syltet selleri, hasselbakt potet og demi glace.

Sjokoladeganach – pæresorbet med sjokoladekrem, madeleines, vaniljepannacotta, bringebærgele og salt karamellsaus.