Robust Bistro: Går ned med flagget til topps!

I drøye tre år har en liten perle av en restaurant funklet nederst i Søndre gate i Trondheim. Men snart slukner den. For dessverre gjør helseproblemer at mesterkokk Ronny Myren velger å avslutte Robust Bistro-eventyret fra 1. september. VinPuls var på Robust nylig og opplevde at Myren & Co gir seg på absolutt toppnivå. Robust-teamet sørget nemlig for å gi oss en av de beste restaurantopplevelser vi har opplevd i Trondheim den siste tiden, der maten skinte som en trøndersk fullmånenatt. Utelivet i Trondheim blir nå en attraksjon fattigere.

Robust Bistro
Søndre gate 22B-24
7014 Trondheim.
Nettsted: https://robustbistro.no/
Telefon: +47 990 88 403
E-post: booking@robustbistro.no

Robust åpnet dørene i januar 2020, da Myren gjorde comeback med restaurantdrift i byen, etter to år med catering og hotelljobbing på Brekstad. Det var en velkommen nyåpning, for Ronny Myren hadde skaffet seg mange trofaste gjester da han i 16 år drev Emilies Et Spisested rett over gata for Trøndelag Teater fra 2000 til 2016. En intim liten restaurant som med plass til maksimalt 30 gjester, og med det ambisjonsnivå han la seg på, aldri kunne gi de store inntekter. Til det var de daglige kostnader til råvarer, personell og driftsutgifter generelt for høye.

I 2016 tok han derfor med seg konsept og personale til i Prinsen-kvartalet og Eld, som skiftet navn til Emilies Eld Restaurant & Bar, med Myren som kjøkkensjef. Etter nok et hektisk kokkeår på kjøkkenet der, hadde han behov for å roe ned tempoet. Myren flyttet hjem til Brekstad hvor han drev catering i selskapet «Kokk på vei» før han og cateringselskapet etter hvert ble hentet inn av Ørland Kysthotell. Men i januar 2020 gjorde han altså comeback på restaurantscenen i Trondheim med Robust Bistro.

Rause porsjoner av klassiske retter

Publikum som har funnet frem til den intime restauranten inneklemt mellom Thon Hotel og Chesterfield nederst i Søndre gate har fått servert rause porsjoner av klassiske, smakfulle retter inspirert av det beste fra det franske kjøkkenet, men med kortreiste, lokale råvarer på tallerkenen.

Få kokker i dag lager smørbaserte, innkokte sauser og smakfull kraft som Ronny Myren. Det skal han ha: I hele sin kokkekarriere har han med stadig innovasjon ført arven fra det franske kjøkkenet videre. Hans syrlige fiskesuppe er legendarisk, og innledningen på måltidene på Robust har alltid inneholdt en liten «oppvarmer» med en original suppeskvett, i tillegg til godt, hjembakt brød og knekkebrød, ved siste besøk akkompagnert av aioli laget på svart hvitløk. Den varme suppen hadde denne gangen en base på vanilje og fennikel, med den myrenske syrligheten som bestemt er et kjennetegn fra hans suppekolleksjon.

Kommunalt krøll og korona ble en utfordring

Ronny Myren velger dessverre å legge ned driften av Robust Bistro fra 1. september. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Det ble ingen enkelt start for Ronny med Robust Bistro i januar 2020, for etter bare få dagers drift ga Trondheim kommune beskjed om at Robust måtte stenge, da byråkratene fastslo at han manglet de nødvendige bevillinger. Robust Bistro hadde overtatt lokaler etter Ya! Sushi, og mens Ronny trodde han kunne drive restaurantdrift videre i samme lokale i tre måneder mens han ventet på serverings- og skjenkebevilling i eget navn, sa kommunen nei.

Og da han endelig kunne åpne med alle papirer på plass ble Norge som kjent over natten nedstengt på grunn av koronapandemien. Enkelt skal det ikke være for en anerkjent restaurantgründer!

Ronny Myren var blant flere som kastet seg rundt og leverte take away under koronaårene. Og det var umiskjennelig Emilies/Robust-kvalitet også på det han leverte der. Kanskje sto han for de aller beste matleveransene gjennom hele koronapandemien.

Har skapt en egen intim atmosfære

Men publikum kom tilbake da restaurantlivet åpnet opp igjen etter pandemien. Og gjestene likte det de fikk oppleve i det lille, intime og funksjonelle lokalet. Det er en egen atmosfære der som skaper det lille ekstra. Gode anmeldelser av Robust Bistro gjorde at Ronny & Co også havnet på topp hos TripAdvisor, som nr. 1 av 200 restauranter i Trondheim.

Det er gjort noen justeringer interiørmessig underveis siden januar 2020. Når VinPuls kommer på testbesøk møtes vi av et åpnere lokale enn tidligere, nå innredet med sorte rundbord som fungerer godt om du er både to eller seks gjester. Gode stoler i grå velour gjør at du også sitter godt gjennom kvelden og hele lokalet fremstår med et lunt, dempet preg. På hvert bord er det satt frem en liten vase med en rød rose i. En koselig, liten men viktig detalj som gir et godt signal til gjestene om at de er velkomne. Tidligere ble vi møtt av vanlige firkantede bord med hvite duker. Det var litt mer formelt, på en måte.

En overdådig porsjon bakt ishavsrøye

Ishavsrøye med masse tilbehør (t.v.) syrlig kantarellsuppe med kantarell og løkpuré. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

En hyggelig servitør med sommelier-merket på jakkekraven viser oss til det reserverte bordet, skjenker raskt vann i glassene og kommer med vinlisten som er liten, men pent sammensatt. Vi bestiller dagens fem-retter til kr. 900,- og velger å stå over drikkepakken som tilbys. I stedet velger vi Benjamin Le Roux Saint-Romain 2018, priset til kr. 1350,- (kr. 490,- på Polet). En burgunder som fungerte veldig bra til de to første rettene.

Først får vi servert en overdådig bakt ishavsrøye overrislet med løpstikkesnø, syltet ørretrogn, hollandaise, rugsprø og fennikelgress, lagt på smørstekt squash og knutekål. Deretter en syrlig kantarellsuppe (laget av selvplukket kantarell, fikk vi høre). Den ble servert med kantarell- og løkpuré, urteolje, persille, agurkblomst og rømme.

Som man ser gjør ikke Robust noe halvhjertet. Blir det for mye forskjellige ingredienser og smaker, kan man spørre? Svaret er et klart nei. Råvarene får skinne, vi er ikke et øyeblikk i tvil om at det er ishavsrøya og kantarellene som spiller hovedrollene i symfonien vi blir ledet inn i. Men samtidig gjør tilbehøret at du også kan sitte og lete etter andrestemmene i smaksorkesteret. Og så ser det jo så flott ut på fatene også. Vi konkluderer med at ishavsrøyen var en av de beste utgavene vi har smakt, og suppe – ja, det kan Ronny & Co!

Vi gjorde et funn på vinlisten

Vi roer ned etter de to innledende rettene og får servert et aldri så lite funn på vinlisten, den spanske rødvinen El Vinculo i 2005-årgang som har fått lufting siden vi bestilte den ved ankomst. Den kommer fra Castilla La Mancha, og er en erketypisk spanjol med pent eikepreg, laget av Bodegas Alejandro Fernandez, for innvidde kjent som en av legendene i Ribera del Duero.

Vinen (i nyere årgang – 2018) koster 294,90 på Vinmonopolet. Robust priset den 18 år gamle vinen til 945 kroner. Rett og slett en bargain. Men beklager, kjære leser, vi stakk av med aller siste flaske…

Perfekt stekt ytrefilet av okse – og i skålen ved siden av fritert blomkål med trøffelkrem. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Vinen sto naturligvis perfekt til hovedretten, som var en helt riktig stekt og mør rødrosa ytrefilet av okse, servert med hasselbakte poteter, parmesan- og urterømme, syltet fennikel, confiterte minigulrøtter, grønnkålchips og rødvinssaus. Og i en liten skål ved siden av: fritert blomkål og trøffelkrem!

Vi skjønte nå dessuten at fennikel var dagens «grønne tråd» i måltidet, i og med at den hadde fulgt oss fra den innledende dagens suppe, via ishavsrøya til ytrefileten. Det gjelder jo å bruke hele råvaren, må vi skjønne.

Man går ikke sulten hjem fra Robust…

Ytrefileten var en robust hovedrett. Veldig godt kjøtt og spennende tilbehør. Og mer enn nok på tallerkenen. Man går ikke sulten hjem etter en fem-retter på Robust Bistro. Men fortsatt gjensto to desserter, først en bringebærsorbet med kjeks og oxalis, på norsk kjent som lykkekløver. Det er en plante som mange har i potter som dekorasjon, men som er spiselig og, som vi får oppleve, gjør seg godt i en dessert. Sorbeten var en god oppfriskning etter kjøttet, men nesten bedre å se på enn å spise.

Også avslutningsvis skulle vi ledes ut i den norske naturen, for der fikk vi iskrem av mjødurt, med havreknekk og karamellsaus. Syndig godt, men på tampen av et solid måltid ble det nesten for mye av det gode. Men blomstens mandellignende smak gjør at den passer fint i hjemmelaget is.

Strålende utseende på bringebærsorbeten med fritert kjeks og oxalis, dernest kom mjøurtis og havreknekk. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Trist å vite at nå er det slutt!

Man blir veldig lei seg når man gjennom drøye tre år har hatt flere gode mat- og drikkeopplevelser på Robust Bistro og nå en kveld i august rusler hjem etter et siste imponerende besøk ved Robust, med kunnskap om at at Ronny Myren dessverre må kaste kortene på grunn av helseproblemer.

Han har et håp om å kunne få beholde lokalet for å kjøre catering, selskap, takeaway, og eventuelt holde åpent tre dager i uken på dagtid med husmannskost. Alle håper vi at du blir friskmeldt og kommer tilbake, Ronny. Men akkurat nå, takk for at du valgte å gjøre comeback og åpnet Robust Bistro i 2020. Det er ikke tvil om at Robust går ned med flagget til topps.

Og til alle med sans for god mat: Her er det bare å kaste seg rundt, folkens, skal dere få oppleve Robust-magien før det hele er over 1. september!

VinPuls-poeng: 74 av 90
Mat: 35/40, Vin/drikkeliste: 14/20, Service 9/10, Lokale: 8/10, Pris: 8/10