Rolf Gathe går til Ferment

Tidligere Vinarius- og Vinestor-gründer og eier Jørn H. Abrahamsen har hentet en av sine utvalgte menn til sitt nye selskap Ferment AS. Fra sist mandag gikk Vinarius-sjef Rolf Gathe på som daglig leder i Ferment. Abrahamsens nye importselskap eies 50/50 prosent av Abrahamsen og Christopher Moestue.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. mai 2022

Det var i januar i år at VinPuls kunne fortelle om etableringen av Drikkevarehuset Ferment AS. Selskapet har senere fått endret navnet til kun Ferment AS. I startfasen ble det sagt at ansatte i LaMarc Wines ville ta seg av den daglige drift i Ferment. Men nå er altså det nye selskapet i ferd med å komme seg på egen kjøl, med Rolf Gathe, en gammel samarbeidspartner av Jørn H. Abrahamsen, inn som daglig leder.

Jørn H. Abrahamsen har helt siden studiedagene i 1986 vært en del av det norske vinmarkedet, hvor han etablerte selskapene Vinarius AS og Vinum AS under holdingselskapet Vinestor AS, for mer enn 20 år siden. I 2014-2015 solgte Abrahamsen Vinestor til det Møller-eide selskapet Katalysator, og hadde frem til 31.12.2021 en konsulentavtale med Vinestor-selskapene.

-Jeg gleder meg stort til igjen å komme nærmere markedet. Det Christopher og teamet hans i Moestue Group har fått til de siste 25 årene er rett og slett meget imponerende, og jeg kan ikke tenke meg en bedre partner for Ferment, sa Jørn H. Abrahamsen til VinPuls i januar.

Rolf Gathe jobbet i nærmere tyve år i Vinarius, fra 2015 da Abrahamsen solgte seg ut og sluttet, var han daglig leder der. Per i da er han eneste heltidsansatte i Ferment, med Abrahamsen som arbeidende styreleder. Det nye selskapet han i dag kun fem produsenter fra Østerrike i porteføljen sin, nemlig de fem vinhusene som sammen markedsfører seg som Premium Estates of Austria: Loimer, Sattlerhof, Heinrich, Wieninger og Hajszan-Neumann. Men Gathe sier at nye produsenter snart er på vei inn. Alle fem var tidligere representert av Vinarius i Norge.

-Det kommer inn nye produsenter fortløpende. De første vil være noen franske produsenter. Etter tyve år i bransjen sier det seg selv at jeg har opparbeidet meg noen kontakter rundt omkring, og det samme har Jørn, sier Rolf Gathe til VinPuls.

-Hva slags selskap vil Ferment bli?

-Vi ønsker å vise frem kvalitet på alle nivåer. Det blir å gå litt tilbake til røttene. Etter hvert som Vinestor/Vinarius ble gjenstand for oppkjøp følte vi nok at mye ble vel kommersielt. Ferment ønsker ikke å levere “festivalviner”. Men samtidig er Norge et lite marked, så vi skal naturligvis ha noe som blir interessant for de fleste. Men Ferment skal ikke bli helt likt det vi kom fra, vi skal gjøre noe nytt og bli enda bedre. Isolert sett så er det ikke pengene som skal styre alt, vi ønsker å ha en interessant jobb også, sier Rolf Gathe.