Sanoi: Nord møter øst i vellykket miks

Det tidligere Vinmonopol-utsalget i bankbygget i Søndre gate i Trondheim har fått ny leietaker som har flyttet inngangen til Apotekerveita mot Britannia Hotel. Derfra vandrer du inn i et lokale som raskt får deg til å forstå at mye inspirasjon er hentet fra Østen. Men utover i måltidet sitter du med en følelse av at det er elementer i det som serveres som minner om opplevelser fra to andre restauranter i Trondheim, den nå nedlagte NordØst på Solsiden og Michelin-restauranten Fagn i Ørjaveita. Likevel står nykommeren Sanoi Søndre godt på egne bein, med både originale retter og et konsept som virker sprekt, gjennomtenkt og tilfører restaurantbyen Trondheim nok en dimensjon.

Sanoi Søndre
Søndre gate 8
7011 Trondheim.
Inngang fra Apotekerveita.
Nettsted: https://www.sanoi.no/
Telefon: +47 40475908
E-post: sondre@sanoi.no

Restaurantomtale skrevet av Ulf Dalheim, publisert 28. juli 2023

Bak nyetableringen Sanoi Søndre står Bitastad, eid av investeringsselskapet Salvesen & Thams. Bitastad har de siste årene kjøpt opp og driver nå trønderske fastfood- og kafékonsepter som Sabrura, Kompis, Jordbærpikene, Big Bite og Sot Bar & Burger på landsbasis. Sanoi Søndre er den første restauranten og det første konseptet de har skapt og nå skal utvikle på egen hånd. Men det er nok tanken at også Sanoi kan bli en landsdekkende kjede, om etableringen blir en suksess.

Fagn-gründer står bak matkonseptet

Navnet Sanoi røper klart hvem som har jobbet frem matfilosofien og rettene til den nye Bitastad-satsningen. Skriver vi navnet baklengs blir det Ionas, som rett og slett er en omskriving av Jonas, og refererer til Jonas André Nåvik, en av Trondheims mest profilerte mesterkokker, gründer bak og kjøkkensjef ved Fagn i en årrekke. Han er nå prosjektleder mat og drikke hos Bitastad. Som restaurantsjef for Sanoi Søndre har Bitastad hentet inn Kawa Zengana, mens Charlie Lundin som tidligere er sett både hos Kraft Bodega og ved Clarion på Brattøra, er drikkeansvarlig.

Det er rett og slett et stilig inngangsparti som venter når du har funnet frem til en litt anonym dør og kan ta turen inn fra Apotekerveita. Først kommer du til en intim bar og et koselig venteareal for den som måtte være tidlig ute eller må vente på bordet sitt. Der ute finner du også toalettene. Om ingen møter deg i døra, må du ta deg frem til restaurantlokalet via en lang og til dels litt trang gang, dog pent dekorert. Og plutselig befinner du deg i et lokale med liv og røre!

Åpent og effektivt møblert restaurantlokale

Restaurantlokalet er effektivt møblert med mange småbord som lett kan settes sammen, også til langbord. De store og høye vinduene ut mot Søndre gate er kamuflert og dempet med hyller, og rørene og betongen i tak og vegger er skjult av hengende utsmykning, bl.a. duse plater og lerret. Morsomt er det også med et slags «chambre separée» innfelt i en av veggene. Vi savnet imildertid en mer tiltalende og tilgjengelig garderobe. Det er vanskelig å få øye på stativene innerst i lokalet der Sanoi også har sin henteavdeling ut mot Søndre for take-away. Så da kan det lett bli mange ytterjakker på stolene.

Åpen kjøkkenløsning gjør at tempoet til kokkene smitter over på personalet og gjester. Det er nok meningen at det skal «svinge» litt av et besøk ved Sanoi. At det kan bli vel mye lyd og støy er noe man kan leve med. Litt hektiske storby-vibber er det vel egentlig bare.

Åpen kjøkkenløsning og kokker som kommuniserer både med servitører og gjester skaper en fin og tett stemning i Sanoi-lokalene. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Restaurantsjef og servitører er raskt på plass, og vi får et koselig bord for to ved vinduet mot Søndre, med god anledning til å følge med på aktiviteten i lokalet, ikke minst mot det åpne kjøkkenet som er med på å binde lokalet sammen til en helhet. Litt trangt er det mellom småbordene, men ikke så tett at samtalene ved nabobordene forstyrrer.

Konseptet ved Sanoi er delemenyer, en stor meny på ni retter til 750 kroner og en liten med fem retter til 550 kroner. Drikkepakkene har samme prisnivå, 550 og 750 kroner. Vi har valgt stor delemeny, men vil gjerne plukke drikke fra vinlisten, som viser seg å være fint sammensatt og har noen gode kjøp i tillegg. Drikkeansvarlig lokker med at han har noen spennende burgundere på lur i vinkjelleren også, om det kunne friste. Vi velger dog hvitvin fra Alsace og rødvin fra Piemonte (Barbaresco).

Det er også mulig å ta turen innom Sanoi for snacks og småretter, eller sette sammen 2-3 retter fra a la carte-menyen, der den dyreste er «Kveite Arsik», som er stekt kveite med tamarind, gurkemeie, sitrongress, chili og pak choy til kr. 250,00. Den inngår også i stor delemeny.

Fagn møter NordØst møter Trondheim. “Fagn-kuler” og “NordØst-laks”, samt fritert kongeøsterssopp, er blant de første rettene som kommer på bord når du bestiller stor delemeny på Sanoi. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Fagn-gjenkjennelsen kommer når vi får en kurv med små steiner på bordet, hvor to av «steinene» viser seg å være fylte kuler. På Fagn var disse kulene med andelever en av signaturrettene for Nåvik. Han har tatt dem med seg til Sanoi også, men der har de fått annet fyll. Vår matreise går videre med «Laks NordØst». Og ja, inspirasjonen til den må være hentet fra nettopp restauranten NordØst på Solsiden, som var først ut i Trondheim med gode retter hvor nord møtte øst. Laksen serveres som sashimi med sesam og trøffelsoya.

Både spisepinner og sorte plasthansker

Måltidet starter naturlig med spisepinner. Senere får vi utlevert sorte plasthansker for å innta «Potet Vada Pav» med hendene. Det er en indisk potetburger, bestående av fritert potet i svele med kokos, chili og koriander. Det er bare å slippe seg løs og bli med på en kulinarisk jordomseiling. Den går innom så vel Korea som India, Kina og Japan, med også de trønderske restaurantene NordØst og Fagn.

Kongeøsterssopp tempura er ikke originalt, men det smaker godt, fritert og sprø med velsmakende umami-majonest til. På okse-tatakien, som er saftige lyserøde, små biffbiter, får vi med soppchutney og sprø sjalottløk. Igjen er det egentlig enkelt tilberedt og servert, men det ser godt ut og smaker tilsvarende. Skal man servere tataki, hvor kjøttet bare kysser panna, er det viktig at det er mørt og saftig. Sanoi kan gjerne krysse av for det. Men kanskje skal man velge kjøtt med litt mindre trevler for å høyne opplevelsen ytterligere?

Den før nevnte Potet Vada Pav, indiske potetkaker som er en velbrukt og smaksrik vegetarrett, blir kveldens første hyggelige overraskelse og høydepunkt. Mye smak, sjarmerende servert. Vi får liksom være med på tilberedningen selv, med tynne plasthansker på hendene.

Okse-tataki, asparges og soppsuppe. Til sistnevnte passet vår Barbaresco Riserva 2015 fra Cascina Baricchi helt utmerket. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Underveis får vi små besøk av vår hyggelige, men urutinerte servitør som ikke hadde lært seg vinlisten, men som gjorde hva hun kunne for å levere riktig, og klarte det på sjarmerende vis. Lokalet er fullsatt, men det ser ut som service, rydding og innslipp av gjester inn og ut, går så smooth som man skal forvente i en relativt nyåpnet restaurant.

Kveite må behandles med respekt

Så er vi over på de mer «seriøse» rettene. Først hovedretten med fisk, denne dagen er det kveite med tamarind, sitrongress, gurkemeie, chili og pak choy. Tamarind-planten gir syre og friskhet, mens pak choy er en mild grønnsak som demper det hele, slik at heller ikke chilien eller gurkemeien blir for fremtredende. Pent sammensatt smaksbilde, men dessverre var kveita litt overstekt. Det skjer fra tid til annen har vi vel alle fått merke. Kveitefileter skal alltid behandles med respekt og forsiktighet.

Et nytt høydepunkt er en suppe som benevnes skogsopp curry, med soppgyoza og røkt paprika. Rikt smaksbilde, uten at det blir for mektig eller for mettende. Porsjonene av denne bør uansett være tilpasset mengden i hele menyen. Pent komponert menymessig er det også å gå videre med ferske, hvite asparges, med et rikt og spennende tilbehør: kokt i misosmør med blåskjell, ramsløkolje, kokos og mysesaus. Nok en rett du kan bestille fra a la carte-menyen.

Sorte hansker blir utdelt før indiske potetkaker serveres. Blant hovedrettene er kveite og fritert kylling. Foto: VinPuls/Ulf Dalheim

Fugl får vi også besøk av, først i form av fritert kylling med grønn curry og blomkål, deretter «And Sanoi» som er kinesisk i tilnærmingen, med tynne kinesiske pannekaker, kimchi (fermenterte grønnsaker, en nasjonalrett i Korea), eple og hoisin-saus. Å fylle og rulle sammen slike pannekaker gjorde vi første gang hos Bobby i Søndre gate på 70-tallet, så det føles riktig at Sanoi har tatt opp igjen dette når de har slått seg ned et stykke lenger opp i samme gate.

Dessertavslutning som topper det meste

Hvis det er lov si at avslutningen (les= dessertene) var et aldri så lite eventyr, så er det nettopp det vi får på Sanoi. For sannelig dukker ikke selveste Aleksander Aurstad Olsen opp ved bordet vårt. Han er tidligere dessertkokk ved Fat Duck (3* Michelin) i London, kjøkkensjef på Fagn (1*) og sist soussjef ved Jordnær (2*) i København. Nå lager han luksus konfektsjokolade ved Eventyr Håndverkssjokolade på Festningen, samtidig som han hjelper Nåvik med dessertmenyen på Sanoi.

Det blir først en potpurri av herlige smaker, satt sammen av mørk valrhona-sjokolade, hasselnøtt-cremoux, karamell og miso, samt kokosnøtt-is og juzu-gele med hibiscus. Dette ble toppet med tre utvalgte sjokoladekreasjoner utviklet ved Sanoi nettopp i samarbeid med Eventyr Håndverkssjokolade. Til å dø for alt sammen. Lykkelig er den som får en slik avslutning på et måltid!

Sanoi er en etterlengtet nyetablering i det trondhjemske matmiljøet. Restauranten står for noe av det vi har savnet sterkt etter at NordØst ble lagt ned, spesielt det å kombinere lokale og nordiske råvarer og smaker med Østens krydder, sauser og teknikker. Samtidig ser vi at det er et forbedringspotensial her og der. Lykkes man med det tror vi at folkene bak Sanoi kan klare å ta hele konseptet ytterligere et skritt videre. I så fall mener vi Bitastad godt kan vurdere å bringe denne nyvinningen ut til flere norske byer. Noen små justeringer her og der, og enda mer særpreg på noen av rettene på menyen, så kan Sanoi godt bli den «stjerna» Bitastad trenger for å bli oppfattet som noe annet enn en trøndersk «fastfood- og kafékjede».

Poeng: 72 av 90
(Mat 34/40, Vin: 15/20, Service: 8/10, Lokale: 7/10, Pris: 8/10).