Sats på en boblende 17.mai!

Det er åpnet for champagne-lunsjer og andre treffmuligheter med opptil ti personer samlet når vi nå går mot nasjonaldagen, som i år garantert blir annerledes enn det vi er vant til. Men det er ingen grunn til å droppe «tradisjonen» med noen gode bobler i glasset til lunsj eller utover dagen.

VinPuls gir deg her oversikt over 32 spennende musserende viner fra Frankrike, Spania, Italia, Australia, England, Tyskland, Østerrike, Portugal og Sør-Afrika.

For hva skal man velge? «Ekte» champagne eller andre varianter av musserende drikke? Mulighetene er mange. Smak og behag, kanskje. Eller kanskje enda mer et spørsmål om størrelsen på lommeboka. Unesco forsterket i 2015 kredibiliteten til champagne gjennom å gjøre champagnemetoden til et helt unikt element i vinindustrien.

Mye godt med bobler fra hele verden

Det lages mange flotte, sprudlende viner andre steder i verden også. Hva med en cava fra Spania, en bruto fra Portugal, en prosecco eller spumante fra Italia, sekt fra Tyskland eller en sparkling wine fra England, som er i ferd med å bli det nye hotteste hotte?

Valget er ditt! Ønsker du en vin fra bestillingsutvalget bør du sette bestillingen i løpet av dagen, for å kunne ha håp om at den er på plass på ditt lokale pol før helgen.

VinPuls sin liste inneholder smaksnotater på hele 32 forskjellige varianter fra åtte vinproduserende land. Inntrykket av mangfold styrkes når vi teller opp over tyve ulike druetyper brukt, fra de tre mest vanlige champagne-druene chardonnay, pinot noir og pinot meunier til mindre kjente druer som trosseau, loureiro, poulsard, jacquere, blauer wildbacher, zweigelt, schwarzriesling og xarel-lo, for å nevne noen av druene du finner igjen i disse 32 vinene.

Hva kreves av en musserende vin?

Men hva er egentlig en musserende vin, og hva skiller dem? Grovt forenklet kan man si at musserende vin lages etter to måter:

Annengangsgjæring enten på flaske (Méthode Traditionnelle/Méthode Classique) eller på fat (Méthode Charmat/Metodo Italiano).

Eksemplarer på den første prosessen er champagne, cava og crèmant, mens prosecco og lambrusco er «tankviner». Hensikten med annengangsgjæringen er å skape bobler. Jo flere bobler, og jo mindre de er, desto bedre kvalitet sier man gjerne at vinen har. I en flaske god champagne kan det være så mye som 10-12 millioner bobler.

Utgangspunktet er alltid at det lages en vanlig «stille» vin, men gjerne på druer som er høstet litt tidligere enn i vanlig vinproduksjon og dermed med høyere syreinnhold. Så tilsettes gjær og sukker, og en ny gjæringsprosess kommer i gang.

Limoux laget boblevin 200 år før Champagne

Den første musserende vinen skal ha blitt laget i 1531, og det skjedde ikke i Champagne som mange tror, men i Limoux og dette var rundt 200 år før den første flasken med champagne ble oppdaget.

I dag benevnes denne teknikken for méthode ancestrale, men er også kjent under navn som méthode rurale og méthode artisanale. Forskjellen er at her tappes vinen på flaskene før gjæringsprosessene (alcoholic og malolactic) er helt fullført. Resultatet er aromatiske viner, gjerne med lavere alkoholprosent og en viss sødme. Det som vi i dag kjenner som Pet-Nat (pétillant naturel) er egentlig også en vin laget etter ancestrale-metoden.

Det stilles strenge krav til viner som er laget etter champagne-metoden. I Frankrike skal Non vintage-champagne skal ha minst 15 måneder lagring på flaske for degosjering, mens årgangsviner (vintage) skal være lagret i minst 36 måneder. I Spania er det definert lignende krav for å kunne benytte cava-betegnelsen – ni måneder for vanlig cava, 15 måneder for reserva og 30 måneder for gran reserva-kvalitet.

Her er smaksnotater på musserende i ulike varianter:

Spennende varianter av musserende fra forskjellige land:
Østerrike, Sør-Afrika Italia, England, Spania og Frankrike.

Frankrike

Champagne

A.D. Coutelas Champagne Cuvée Louis Victor Brut
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis – nr. 2256201
Kr. 399,90, 0 – 5 år
Ett av de beste champagne-kjøp i basislisten. Vinhuset er fra 1809, drueblenden er 1/3 hver av pinot noir, chardonnay og pinot meunier, økologisk dyrket. Basevinen er satt sammen av årganger fra 2007 til 2014, lagret etter solera-systemet (det tappes av en viss mengde hvert år, så etterfylles fatene med ny vin). Dette gir større kompleksitet og dybde. Kremet stil, delikate bobler. Mye smak her, med innslag av brøddeig og kjeks, mineraler. Frukt mot grønne og gule epler, sitrusfrukter. Lett floral, med hint av hvite blomster.
Produsent: A.D. Coutelas
Importør: Winning Brands

Henriot Champagne Blanc de Blancs
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis – nr. 5701101
Kr. 439,90, 0 – 5 år
Prisøkning på 40 kroner fra mai, men fortsatt mye champagne for pengene. Ren og frisk åpning, kremet stil, noe blomster, mineraler og honning, deretter epler og ferske brød/toast, sitrus og fersken. God dybde, tiltalende. 40% reservevin.
Produsent: Henriot
Importør: Just Brands

Ayala Champagne No. 7 Brut 2007
Musserende
Frankrike, Champagne
Bestilling – nr. 11600901
Kr. 869,90, 0 – 10 år
God konsentrasjon, rene, faste fruktaromaer, både grønne og gule epler, lett moden. Innslag av brødbakst, søte sitroner, tropiske frukter, urter. Dette er andre utgave av «Collection Ayala», spesielle blends i begrenset volum. Her syv Grand Cru-vinmarker fra Côte des Blancs: Chouilly, Oger, Cramant, Le Mesnil-sur-Oger, Avize og Montagne de Reims (Ay, Verzy). Lav dosage og lang kjellertid før degorging. 80% chardonnay, 20% pinot noir.
Produsent: Ayala & Co
Importør: Haugen-Gruppen

J. Charpentier Blanc de Blancs Brut
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis – nr. 11727101
Kr. 344,90, 0 – 5 år
Rimelig, ganske kompleks champagne fra lite familiefirma med vinmarker i Epernay og Reims. Flott eplepreget duft med lett sitruspreg, smak av brøddeig, hvite blomster, nøtter og urter.
Produsent: Champagne J. Charpentier
Importør: Poder

Pierre Gerbais Cuvée de Réserve
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis – nr. 1745201
Kr. 349,90
Smak av modne epler, litt utviklet, fint kremet og fine bobler, gjærbakst og mineraler, sitrus, røde bær, bra lengde. Laget på pinot noir (50%), chardonnay (25%) og pinot blanc (25%). (6,3 gr/l)
Produsent: Pierre Gerbais
Importør: Amka

Henriot Champagne Rosé
Musserende
Frankrike, Champagne
Bestilling – nr. 5771401
Kr. 489,90, 0 – 5 år
Frisk rødbærfrukt, bringebær, røde kirsebær og jordbær. Lette fine bobler, smak av grapefrukt, mandariner og modne epler. Noe blomster og grønne urter, brøddeig og kandisert frukt. Satt sammen av 50% pinot noir, 40% chardonnay og 10% pinot meunier. 35% er reservevin. Tilsatt 12% rødvin på pinot noir.
Produsent: Henriot
Importør: Just Brands

Øvrig Frankrike

Figuière Atmosphère Extra-Brut 2016
Musserende
Frankrike, Provence
Bestilling – nr. 11042401
Kr. 313,20, 0 – 4 år
Frisk og elegant mousse. Noe utviklet frukt. Smak av bringebær og skogsbær, hint av tørket frukt (aprikos), fersken, moden sitrusfrukt (grapefrukt), toast. Pent balansert. Laget på grenache og cinsault 50/50%.
Produsent: Domaine Saint André de Figuière, Famille Combard
Importør: North of Wine Import

Charles de Fère Crèmant du Jura Brut Rosé
Musserende
Frankrike, Jura, Cremant du Jura
Bestilling – nr. 11792601
Kr. 169,90, 0 – 2 år
Lys rosa, duft og smak av friske røde bær, rips og bringebær, litt utviklet frukt, noe fruktsødme, toast og grønne urter. 12 måneder på bunnfall. Laget på pinot noir (90%), trosseau (5%), poulsard (5%). Sukker: 8 gr/l).
Produsent: Charles de Fère
Importør: Momentum Wines

Perrier & Fils Crèmant de Savoie
Musserende
Frankrike, Loire, Savoie
Bestilling – nr. 11713301
Kr. 177,90, 0 – 3 år
Fruktdrevet og saftig, med smak av syrlige epler. God, kremet mousse, innslag av blomster, kjeks, urter og sitrusfrukt. Lager på den lokale druen jacquère (85%) og chardonnay (15%). Har fått 18 måneder på bunnfall før omkorking. (Sukker: 6,5 gr/l).
Produsent: Maison Jean Perrier & Fils
Importør: Amka

Andre musserende

Australia

Jansz Tasmania Premium Cuvée
Musserende
Australia, Tasmania
Bestilling – nr. 6680401
Kr. 259,00, 0 – 4 år
Dette startet som et fransk-australsk prosjekt, men er nå 100% tasmansk. Druer dyrket i kjølig klima, chardonnay og pinot noir. Bra dybde og bredt smaksbilde i denne, med epler, jordbær og sitrusfrukt i kombinasjon med kjeks, ristede nøtter og nugat. Fine bobler og bra sitrussnert.
Produsent: Jansz Tasmania
Importør: Vinarius

England

Hattingley Valley Rosé Brut 2015
Musserende
England,
Basis – nr. 3872101
Kr. 369,90, 0 – 8 år
Imponerende delikat og spenstig rosé med frisk rødbærfrukt (bringebær, rips og kirsebær), hint av blomster gjærdeig og sitrus. God lengde, pent balansert, tørr stil. Druemiksen er p noir (85%), pinot meunier (13%), frühburgunder (pinot noir précoce) (2%).
Produsent: Hattingley Valley Wines
Importør: Winemarket

Gusbourne Blanc de Blancs 2015
Musserende
England, Kent
Basis – nr. 11756101
Kr. 400,00, 0 – 8 år
Stilig, superslank, stor friskhet, med sylskarpe sitrusaromaer. Elegant blanc de blancs, med kremet mousse og stor finesse. Smak av grønne epler, sitrusfrukter, urter, toast/brødbakst, mineraler og fat. 42 måneder eller mer på bunnfall før degosjering.
Produsent: Gusbourne
Importør: Strøm

Simpsons Chalklands Classic Cuvée 2016
Musserende
England, Kent
Bestilling – nr. 11051401
Kr. 379,00, 0 – 8 år
Laget på chardonnay og pinot noir, champagnemetode, kalkholdig jordsmonn. Herlig preg av friske grønne epler, tydelig bakverk, deretter sitrus og kandisert frukt og mineraler. God friskhet, rene fruktaromaer, bra dybde.
Produsent: Simpsons Wine Estate
Importør: Brand Wines

Nyetimber Rosé
Musserende
England, West Chiltington
Basis – nr. 7344901
Kr. 399,00, 0 – 5 år
Nyhet i basis. En av «veteranene» i engelsk musserende-produksjon, med drøyt 30 års erfaring. Var først ut i England med blend på de tre champagnedruene pinot noir, chardonnay og pinot meunier. Her hovedvekt på pinot noir (60%). Alle druene dyrket i egne vinmarker. 8-16% reservevin, minst tre år på flaske. Delikat lys rosa farve, tiltalende duft mot friske røde bær og blomster. På smak masse rødbærfrukt, fra bringebær og kirsebær til rips, innslag av kjeks, urter, mineraler og kjeks, hint av anis.
Produsent: Nyetimber
Importør: Winning Brands

Ambriel Classic Cuvée
Musserende
England, West Sussex
Bestilling: – nr. 10468901
Kr. 319,90, 0- 3 år
Frisk, slank, mineralsk og syresterk engelsk musserende. Masse grønne epler og sitrusaromaer, lett vegetal, noe urter og kjeks.
Produsent: Redfold Vineyards
Importør: Stenberg & Blom

Italia

Medici Ermete Quercioli Lambrusco di Sorbara 2019
Musserende
Italia, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
Bestilling – nr. 11735401
Kr. 134,90, 0 – 2 år
Lett perlende, noe sødme. Modne bringebær og røde frukter, røde epler, litt drops og parfymepreg, men bra friskhet tross de søte bærene.  (Sukker: 12 gr/l)
Produsent: Medici Ermete
Importør: Einar A Engelstad

Paltrinieri Piria Lambrusco di Sorbara 2018
Musserende
Italia, Emilia-Romagna, Lambrusco di Sorbara
Bestilling – nr. 7449401
Kr. 165,00, 0 – 3 år
Lett perlende. Fra vinmarken Il Cristo. Klar lys rød farve, duft av blomster og røde bær. Rips og bringebær i glasset, hint av brøddeig, urter og sitrusfrukt. Laget på de to lokale lambrusco-variantene lambrusco di sorbara og lambrusco salamino (det finnes et utall varianter). Fruktsødmen overstyres av god friskhet. (Sukker: 6,4 gr/l).
Produsent: Paltrinieri
Importør: Vinarius

Fontanafredda Alta Langa Limited Edition 2015
Musserende
Italia, Piemonte, Alta Langa
Bestilling – nr. 2143801
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Nord-italiensk musserende blir stadig mer interessant. Fin friskhet og dybde i denne, med leskende og saftig frukt, mot sitrusfrukt, hint av epler og pærer, kjeks og mineraler.
Produsent: Fontanafredda
Importør: Stenberg & Blom

Christer Berens Organico Prosecco
Musserende
Italia, Veneto, Prosecco
Basis – nr. 10185501
Kr. 145,00, 0 – 1 år
Økologisk. Forfriskende, saftige og søte pærer, sitrusfrukt. Ganske fruktig og frisk stil, tross fruktsødmen, noe floralt. (Sukker: 12 gr/l)
Produsent: Craft Drinks
Importør: Craft Drinks

Castello di Roncade Prosecco Extra Dry
Musserende
Italia, Veneto, Prosecco
Basis – nr. 6870601
Kr. 150,90, 0 – 1 år
Ungdommelig, noe fruktsødme, smak av modne pærer, epler, sitrusfrukt, grønne urter. Druen i prosecco-vinene er glera. Søt nok denne. (Sukker: 15,5 gr/l).
Produsent: Azienda Agricola Castello di Roncade
Importør: Ai Vini

Portugal

Bruto de Portugal Espumante de Vinho Verde
Musserende
Portugal, Minho, Vinho Verde
Bestilling – nr. 11792501
Kr. 139,90, 0 – 2 år
Frisk og syrerik, grønne epler, blomster, sitrusfrukter (lime og appelsin), fersken og grønne urter. Laget på 100% loureira-druer.
Produsent: Casa de Vila Verde Soc. Agricola
Importør: Momentum Wines

Primavera Baga Bruto 2017
Musserende
Portugal, Bairrada
Basis – nr. 11723601
Kr. 149,90, 0 – 2 år
Portugisisk musserende er ikke så utbredt på Vinmonopolet. De har både hvite og røde. Denne er basert på baga-druen, som normalt gir tette, smaksrike røde viner. Her er det også smak av røde bær, bringebær og kirsebær, samt røde epler, blomster, kjeks, krydder og urter. Noe fruktsødme, lett sitruspreg. Bra valuta for pengene. Ni måneders flaskemodning på bunnfall. (7,8 gr/l).
Produsent: Caves Primavera
Importør: Amka

Spania

Maria Casanovas Cava Brut de Brut Reserva 2016
Musserende
Spania, Katalonia, Cava
Bestilling – nr. 9076501
Kr. 169,70, 0 – 4 år
Grønne og gule epler, lett kjerne. Slank og syrlig, frisk, bra lengde. Tørr stil. Minst 24 måneder på flaske.  Laget på parellada (40%), macabeo (30%), xarel-lo (30%).
Produsent: Maria Casanovas Roig Olle
Importør: Crianza Vinimport

CT En Clave de Do Brut Rose Organic
Musserende
Spania, Requena
Bestilling – nr. 10962601
Kr. 149,60
Økologisk. Saftig, svak fruktsødme, syrlig, pen fylde, rips, plommer, blomster. Laget på 100% garnacha. Minst tolv måneder på bunnfall. (Sukker: 6,5 gr/l).
Produsent: Terramagna Agroalimentaria
Importør: Crianza Vinimport

Soler Jové Cava Reserva Brut
Musserende
Spania, Katalonia, Penedès
Bestilling – nr. 3274801
Kr. 129,90, 0 – 1 år
Epler, modne gule plommer, sitrus. Hint av gjør, lett fruktsødme, grønne urter.  Mye bobleglede for lite penger. Druemiksen er macabeo (40%), xarel-lo (35%), parellada (25%). (5,5 gr/l).
Produsent:
Importør:

Sør-Afrika

Krone Borealis Cuvée Brut MCC 2018
Musserende
Sør-Afrika, Western Cape
Basis – nr. 5257001
Kr. 161,90, 0 – 4 år
Saftig, mykt og tiltalende skum, duft av appelsinskall, eple, krydder og urter. Frisk inngang, sitrus, grønne epler, mineraler og autolysekarakter, fin syre. Laget på chardonnay (73%) og pinot noir (23%). (MCC= Méthode Cap).
Produsent: Twee Jonge Gezellen
Importør: Einar A Engelstad

Old Bush Vine MCC Brut 2016
Musserende
Sør-Afrika, Darling
Basis – nr. 11596901
Kr. 179,90, 0 – 3 år
Noe utviklet, fin friskhet, ganske saftig. Myke bobler, smak av lime, røde epler og tropisk frukt, kjeks og mineraler. Laget på chardonnay, lang lagring på flaske (36 måneder). MCC= Méthode Cap Classique. (Sukker: 6,9 gr/l).
Produsent: Darling Cellars
Importør: Amka

Pongrácz Rosé
Musserende
Sør-Afrika, Western Cape
Bestilling – nr. 9637201
Kr. 181,90, 0 – 2 år
Laksefarvet. Modne røde bær, lett furktsødme, ren frisk mousse, noe gjær og toast. Méthode Cap Classique. Pinot noir (60%), chardonnay (40%) (9,4 gr/l)
Produsent: Cave de Pongrácz
Importør: Strøm

Twee Jonge Gezellen Krone Rosé Brut 2018
Musserende
Sør-Afrika, Western Cape
Bestilling – nr. 1413701
kr. 189,90, 0 – 5 år
Fra et vinhus med historie tilbake til 1710, et av de eldste i Sør-Afrika. Røde og mørke bær, rips, kirsebær og solbær. Noe blomster, grapefrukt, urter, kjeks og nøtter. Fruktig, kremet stil, bra lengde. Tre år på bunnfall. Laget på chardonnay (87%) og pinot noir (13%). (Sukker: 8 gr/l).
Produsent: Twee Jonge Gezellen
Importør: Einar A. Engelstad

Tyskland

Wageck Cuvée Sekt Extra Brut 2010
Musserende
Tyskland, Pflax, Deutscher sekt
Bestilling – nr.  11793001
Kr. 189,90, 0 – 4 år
Eplepreget, moden frukt, noe utviklet, hint av eplekjerne, sitrus, gjærbakst, brioche og mineraler. Laget på schwarzriesling og spätburgunder (pinot noir). Har fått 7,5 år på bunnfall. (5 gr/l)
Produsent: Weingut Wageck-Pfaffmann
Importør: Exciting wines

Østerrike

Langmann Schilchersekt Brut
Musserende
Østerrike,
bestilling – nr. 11661501
Kr. 229,90, 0 – 3 år
Weingut Langmann har holdt på siden 1746. Denne er økologisk, med smak av røde bær (jordnær) og solbær, bakte sitroner, sitrusfrukt, urter og kjeks. Lett sødme, men flott syre. Druen her er blauer wildbacher. (Sukker: 8,5 gr/l).
Produsent: Langmann Wein & Sekt
Importør: Vinum

Loimer Extra Brut
Musserende
Østerrike, Niederösterreich-Reserve
Bestilling – nr. 7324101
Kr. 259,90, 0 – 3 år
Økologisk. Tørr stil. Frisk og feiende, super syre, lette bobler. Mineralsk og slank, bra dybde, med smak av sitrusfrukter (lime og grapefrukt), grønne epler, brøddeig. Laget på grüner veltliner (42%), zweigelt (33%) og pinot noir (25%).
Produsent: Weingut Loimer
Importør: Vinarius