Satser på vin- og matturisme i Andalucía

Hvordan havner et norsk-svensk par på en øde gård i de andalusiske høyfjell, med ambisjoner om å satse på vin- og matturisme? Spør Kristian Jansson fra Småland i Sverige og Tove Cecilie Fasting fra Bakklandet/Trondheim og Norge. Men for å gjøre det må du først kjøre noen kilometer sikksakk på smale veier i La Alpujarra ved foten av fjellkjeden Sierra Nevada, hvor du finner Spanias høyeste fastlandsfjell, Mulhacen. Når du til slutt finner frem, møter du Tove og Kristian på Cortijo el Medico, en 30 hektar stor eiendom med 1200 mandeltrær, 800 fikentrær, noen oliventrær og ikke minst 12 000 relativt nyplantede vinstokker.

Av Ulf Dalheim, publisert 15. april 2023

Du ser ingen naboer i umiddelbar nærhet, men fra terrassen kan du telle opp tolv hvite landsbyer i fjellsiden rett mot nord, under fjellene Mulhacen (3482), Veleta (3394) og Alcazaba (3371) som utgjør Sierra Nevada-fjellkjeden, med et av Spanias fineste alpinanlegg fra 2500 meter og oppover. Snur du deg andre veien og rusler opp på en høyde der og retter blikket mot sør, kan du på en klar dag skimte konturene av marokkanske fjell bak et sølvskimrende, asurblått Middelhav.

Så da er det store spørsmålet: Hvordan finner man frem til Cortijo el Medico, og hva var bakgrunnen for at man kjøpte eiendommen og bestemte seg for å bygge om en litt sliten eiendom til en sjarmerende, liten turistperle?

«Doktorgården» som tilhørte en farmasøyt

Kristian Jansson er den som må starte fortellingen:

-Jeg kom over og kjøpte dette stedet i 2005. Planen den gangen var å starte et sykkelhotell. Jeg hadde tidligere vært aktiv innen sykkelbransjen, litt som syklist selv, men mest som trener og leder. Området her passer utmerket for sykling, både på landeveier og ikke minst i terrenget, så jeg mente det var en god ide. Men så kom finanskrisen og det viste seg å bli vanskelig å finne investorer for å få finansiert prosjektet. Det ble derfor lagt på is, forteller Kristian.

I stedet oppdaget han at myndighetene i Granada-provinsen var veldig opptatt av å støtte opp under planting av høytliggende vinmarker, og at det var økonomiske intensiver å hente der. Så Kristian Jansson søkte, arbeidet seg gjennom en 4-5 års lang papirmølle og endte opp med støtte slik at han kunne begynne å opparbeide egne vinmarker.

Han og kona Maja var godt i gang med stell av vinplanter og å tenke ut en ny bruk av eiendommen Cortijo el Medico , som kan oversettes med «doktorens landlige, lille hus». Og som egentlig var en tilsnikelse, for han som bodde på eiendommen tidligere var ingen lege, han var apoteker/farmasøyt. Men så ble Maja alvorlig syk og senere døde.

-Det førte til at jeg ikke lenger så noen fremtid her i La Alpujarra-området. Så jeg tenkte med meg selv at jeg selger hele «skiten» og flytter til Norge, sier Kristian.

Fant hverandre på møteplassen.no

Så tenkt, så gjort. Men så kom koronapandemien og snudde opp ned på det meste. Han ble sittende på en tom, usolgt gård i Spania. Et treff på datingstedet møteplassen.no snudde plutselig om på det meste. For der fikk han kontakt med Tove Cecilie, hun skilt og hjemflyttet etter tyve år i Hellas, hvor hun bl.a. hadde drevet et gjestgiveri i ni år.

-Det var full klaff fra første øyeblikk på møteplassen.no. Gjennom to år med korona snakket vi med hverandre på Messenger 2-4 timer hver eneste dag. I fjor sommer begynte vi gradvis å snakke om at vi sammen kanskje kunne utvikle eiendommen i Spania til noe vi begge hadde lyst til å drive med. Og i oktober 2022 dro jeg ned hit for første gang. Og falt pladask. Jeg hadde frem til da bare sett bilder av cortijoen, sier Tove Cecilie Fasting.

Positivt overrasket over Spania

Hun forteller at hun også er blitt positivt overrasket over Spania generelt. Etter årene i Hellas hadde hun sin oppfatning av de latinske landene. Men Spania har vist seg å være så mye mer enn det hun trodde hun ville møte.

-De er veldig flinke til å holde det rent og ryddig her. Ting er så velfungerende. Spanjolene er flinke til å resirkulere, de setter korrupte politikere i fengsel og de myndighetspersonene jeg har møtt har vært svært hyggelige. Jeg trives godt allerede. Og så er det mye deiligere å være her med gode temperaturer. Du kan sitte mye ute, det er bedre enn å sitte inne med sludd og snø hjemme i Norge.

Kristian Jansson vokste opp med en far som drev bilverksted i nærheten av Växsjø i Sverige, og utdannet seg til ingeniør innen alt som har metall å gjøre. Etter noen år ville han imidlertid finne på noe annet, så han skaffet seg utdannelse innen programmering gjennom kveldskurs. Det førte ham etter hvert til Oslo og jobb hos dagligvaregrossisten Joh. Johannson (Norgesgruppen) i flere år. Senere flyttet han til Sydney i Australia hvor han jobbet med programmering av roboter for et USA-basert (Colorado) selskap. Etter tyve år i databransjen følte han seg imidlertid utbrent, og da dukket eiendommen i Andalucia, Spania opp som stedet hvor han kunne lade batteriene på nytt.

Utga flere bøker under Hellas-oppholdet

Tove Cecilie Fasting startet sin jobbkarriere som journalist i Arbeider-Avisa, deretter flyttet også hun til Oslo og fortsatte som journalist i Aftenposten. Så ble hun gift med en greker og ble med han til Hellas. Der inviterte hun nordmenn til å komme på besøk for bl.a. matkurs. Underveis har hun skrevet bøker fra sitt opphold i landet. «Hellas – folket, maten, høytidene – året rundt» i 2003, «Paradiso: Rapport fra en gresk landsby» i 2005 og «Mine greske taverna – mat og mennesker i Eleftheres» i 2009.

Tove Cecilie Fasting flyttet tilbake til Norge i 2014, der hun bl.a. bosatte seg på Sula i noen år og drev Terna Brygge samt utleie av Fyrvokterboligen for Stiftelsen Sula. På Sula ble det også fordypning i det å bruke tang og tare som mat. I dag har hun en hytte i Surnadal som hun og Kristian bruker når de er i Norge.

-Hva er det ultimate målet med driften av Cortijo el Medico?

-At vi kan tilby utleie av rom eller hele gjestehuset, og at vi kan tilby besøkende mat- og vinopplevelser. Som matkurs om Middelhavs-retter, som jeg har gjort lenge i Norge, også digitalt. Vi har nettopp gjort ferdig gjestehuset vårt, som kan ta opptil ti personer. Og har allerede fått de første bookingene gjennom Airbnb. De er verdt hver eneste krone de tar for formidlingen! I dag kommer et ungt nederlandsk par. Fremover har vi bestillinger fra noen hviterussere som  or i Malaga, tyskere, et spansk par som vil jakte på «andalucian flavours», nordmenn og kanadiere. Når vi får vinbodegaen oppe og går får vi enda ett ben å stå på. Kanskje kan vi også få i gang en kommersiell vinproduksjon, til og med eksportere vin. Med de vinplantene vi har nå kan vi lage rundt 5000 liter, sier Kristan og Tove Cecilie.

Naboen José er mentor innen vin

Kristian forteller at han ønsker intenst å lage en spennende hvitvin på chardonnay-druen. I tillegg har de plantet rødvinsdruene tempranillo og syrah. Mentor for Kristian er en nabo som selv har en liten vinproduksjon noen kilometer unna. José Galdeano Castillo er på plass når VinPuls kommer på besøk, og viser seg å være en entusiastisk og pratsom (kun spansk!) naturvin-produsent som lanserer vinene sine under navnet Venta de Tarugo.

Etter å ha latt oss smake på en hvitvin og en rødvin, fyker José inn i huset til Kristian og Tove Cecilie for å hente en «hemmelighet». Det viser seg å være søt, alkoholsvak rødvin laget på tempranillo-druer. Litt som portvin i stilen, men uten den høye alkoholen som tilsatt sprit fører til. José har hentet kunnskap om vinlaging hos sin far, som døde 99 år gammel i fjor. Han var i sin tid i Frankrike (Pyreneene) for å lære å lage naturvin.

-Vi må nok investere i kjøleanlegg for å få til en skikkelig produksjonskjeller her, innrømmer Kristian. Han har selv erfart temperaturstigningene som har vært også i Granada-fjellene de siste 15 årene. Mye har skjedd, og det er gått raskt. Chardonnay-druer som før ble høstet i august/september, kan nå være modne allerede i juli. Solcelle-anlegg er løsningen for å skaffe nok strøm både eget hus, gjestehuset og vinkjelleren. De første installasjonene er alt på plass, og mer kommer etter hvert som økonomien tillater det.

Vakthunden Paloma passer godt på

VinPuls blir med Kristian, Tove Cecilie og José på en rundtur på eiendommen. Gårdshunden Paloma følger tett på. Dens livsoppgave synes å være å passe på det svensk-norske paret. Når vi går inn i kjelleren, der hunden ikke har adgang, legger den seg ned i døråpningen og følger oss med vaktsomme øyne. Heldigvis bryr den seg ikke om hønene som holder til i et hønsehus bortenfor et gammelt, staselig oliventre.

Gjestehuset som har tatt mye av tiden siden Tove Cecilie kom ned i oktober i fjor er blitt et koselig og innholdsrikt hus, bygget i maurisk stil. Hvite vegger, flatt tak og med steiner som må være på takket for å holde onde ånder borte. Dessuten med stor, romslig terrasse med grillmuligheter på baksiden. Der er det også et svømmebasseng hvor du kan ligge og duppe og studere fjelltoppene i Sierra Nevada. Kristian og Tove har vært i tvil om de skulle fylle opp bassenget i et år hvor det ikke har vært nedbør i området siden desember, og hvor mye nå tørker ut og det er restriksjoner på vanning. Men vann er det blitt i bassenget.

Før vi tar avskjed spør vi Kristian og Tove Cecilie om hvor langt frem i tid de tenker med satningen rundt Cortijo el Medico?

-Jeg fylte 60 år i fjor, Kristian blir 60 i år, så vi blir ikke akkurat yngre med årene. Men levealderen i Spania er jo blant de høyeste i verden, så vi har vel ennå noen gode år foran oss. Så ja, vi tenker nok på å bli her i Spania i mange år fremover, svarer Tove Cecilie Fasting.