Siciliansk godsmak i 4. generasjon

Sicilia var lenge mest kjent for å være blant verdens største hvis man regnet antall liter vin produsert hvert år. Men det meste som ble skipet ut var dessverre masseprodusert bulkvin. Heldigvis har også Sicilia blitt innhentet av endringene i vinbransjen, med færre kooperativer og stadig flere nye, små familieprodusenter som har større fokus på kvalitet enn kvantitet. En av disse er familievinhuset Alessandro di Camporeale som i januar fikk tre av sine viner lansert i Norge. De er alle verdt å få med seg.

Av Ulf Dalheim, publisert 31. januar 2023

Sicilia er ikke bare den største øya i Middelhavet. Tar du tar Sicilia ut av Italia, er den også verdens 7. største vinprodusent. Frem til rundt 1995 var dette helst viner fra store kooperativer, vin som gikk til vermut-produksjon på fastlandet eller ble sendt til regioner og land som trengte vin å blende inn i sin egen for å opprettholde farve, smak og volum.

Grekerne, som sammen med fønikerne var blant de første som plantet vinstokker på Sicilia, kalte øya for Oenotria. Det kan oversettes med vinplante-landet. På slutten av 1800-tallet hadde Sicilia 324 000 hektar med vinmarker, i dag er det kun 102 000 hektar tilbake. Bare siden 2000 er arealet redusert med ti prosent.

Det produseres dermed mye mindre bulkvin nå, men vinene som kommer fra den eneste DOCG-klassifiserte regionen (Cerasuolo di Vittoria) og de 23 områdene med DOC-klassifikasjon står fortsatt ikke for mer enn i underkant av fem prosent av totalvolumet. Men det blir stadig mer av disse vinene og kvaliteten blir bare bedre og bedre. Det er de tre vinene fra Alessandro di Camporeale et godt eksempel på.

Satser på de lokale druene grillo, catarratto og nero d’avola

Utsikt fra Mandanova-sletta som gir gode vilkår for å dyrke druer av flott kvalitet. Foto: Cantina Alessandro di Camporeale

Familien har nå fjerde generasjon involvert i vinproduksjonen, Benedetto (vinmaker), Anna (PR- og besøksansvarlig) og Benedetto nr. 2 (markedsdirektør). De er barn av tredjegenerasjonen, brødrene Rosolino, Antonino og Natale.

Vinhuset Alessandro di Camporeale holder til i Mandranova-området på vestkysten av Sicilia. Regionen er Camporeale som ligger sørvest i Palermo-provinsen, rundt 40 kilometer fra byen Palermo. På 400-600 meters høyde har familien en eiendom på 50 hektar, hvor 40 hektar er beplantet med vinstokker.

Utgangspunktet er primært de lokale druene grillo, catarratto og nero d’avola, men gjennom årene har de også funnet ut at syrah og sauvignon blanc fungerer svært fint i jordsmonnet og det milde, halvtørre mikroklimaet som mandranova-sletta hvor vinplantene vokser byr på, med mye leire og sandstein. I den historiske byen Monreale har familien en liten vinmark på ett hektar hvor de lager en helt spesiell syrah i svært lite opplag, rundt 4350 flasker.

Gode omtaler i kjente vinguider/magasiner

Slik ser det ut i vinmarker hvor eierne ønske biodiversitet. Her vokser det gress, blomster og urter mellom vinrankene.
Foto: Cantina Alessandro di Camporeale.

Alt drives etter økologiske prinsipper (sertifisert), og det jaktes på biodiversitet på eiendommen. To hektar er satt av til oliventrær for produksjons av extra virgen-olje. På vinsiden lager de vin kun på egne druer, i et toppmoderne produksjonsanlegg som ble bygget ferdig i 2000.

Fra den italienske vinguiden Gambero Rosso er viner fra Alessandro di Camporeale tildelt Tre bicchieri (tre glass), som er høyeste kvalitetsvurdering. Vinmagasiner som Wine Enthusiast og Decanter har vartet opp med over 90 poeng. Vinene beskrives som fyldige, delikate, aromatiske og balanserte. For lagring brukes det mest ståltanker, men også fransk eik, og da helst tonneaux (300 til 750 liter) som er i bruk for de røde vinene.

-Vi har tradisjon, erfaring og kunnskap å bygge på fra de tre generasjonene som har laget vin her tidligere. Men samtidig ønsker vi som neste generasjon å bringe inn tanker og ideer som vi tror kan heve kvaliteten på vinene våre, er meldingen fra 2 x Benedetto og Anna som nå har hovedansvaret ved familievinhuset.

Dette er de tre vinene fra Cantina Alessandro di Camporeale som nå er tilgjengelig i Norge:

Alessandro di Camporeale Donnatà Nero d’Avola 2019
Rødvin
Italia, Sicilia, Sicilia DOC
Bestilling – nr. 15058601
Kr. 199,90, 0 – 5 år
Saftig, mørk rødbærfrukt, kirsebær og bjørnebær, lett kryddertone (kardemomme), hint av lakris og sjokolade. Fra litt over tyve år gamle vinplanter. I en slik utgave kan nero d’avola-druen nesten minne om en solid barbera, og bruksområdet er like bredt når det kommer til mat. På Sicilia drikker man den til det meste, fra pasta og pizza til kjøttretter.
Produsent: Cantina Alessandro di Camporeale
Importør: Stenberg & Blom

Alessandro di Camporeale Vigna de Mandranova Grillo 2021
Hvitvin
Italia, Sicilia, Sicilia DOC
Bestilling – nr. 15058501
Kr. 249,90, 0 – 4 år
Aromatisk, frisk og lett floral hvitvin med god fylde. Grillo-druen får vist seg frem her, med masse tropiske frukttoner, hint av så vel grapefrukt som papaya, mango og pasjonsfrukt. Innslag av fersken, blomster og saltmineraler. Kun ståltanker, bl.a. seks måneder på bunnfall. På Sicilia serveres denne til risotto og smakskraftige fiskeretter.
Produsent: Cantina Alessandro di Camporeale
Importør: Stenberg & Blom

Alessandro di Camporeale MNRL Vigna di Mandranova Syrah 2017
Rødvin
Italia, Sicilia, Sicilia DOC
Bestilling – nr. 15058701
Kr. 489,94, 0 – 8 år
Imponerende flott syrah, dyp frukt, delikat og harmonisk laget. Fra enkeltvinmark på ett hektar plantet i 1989, altså en slags Cru. Moden, mørk frukt, solbær og plommer, innslag av lakris, røyk, sigarkasse, pepper og urter. God lengde, avdempede, milde tanniner. Perfekt til gryteretter med middelshavsurter/krydder samt grillet kjøtt.
Produsent: Cantina Alessandro di Camporeale
Importør: Stenberg & Blom