Single estates cava

Appellasjonen DO Cava står for 65 prosent av all cava-produksjon i Spania. I 2016 ble det eksportert hele 158 millioner flasker fra DO Cava. Nå kommer også cava på et høyere kvalitetsnivå, nemlig enkelteiendoms-cavaer.

Betegnelsen Cava de Paraje Calificado (kvalifisert enkelteiendoms-cava) ble innført i juni 2015, men det er først i 2018 at de første flaskene med denne betegnelsen på etiketten vil bli å finne på markedet.

Det er det stadig sterkere fokuset på forbindelsen mellom det ferdige sluttproduktet og hvor druene som er brukt i hver enkelt  vin ble dyrket som er årsaken til at myndighetene innførte det nye kvalitetsnivået. Her hører også med arbeidet med å gjenoppdage og ta i bruk gamle vinmarker, nyplanting av gamle utdøende druetyper og bruk av ulike kloner, i tillegg til forskning på mikroklima, jordsmonnsammensetning og økt oppmerksomhet rundt organisk og biodynamisk produksjon.

Det er satt strenge krav til musserende viner som kan få den nye kvalitetsbetegnelsen på sine etiketter:
1) Flaskelagring i minst 36 måneder, noe som er seks måneder mer enn minimum for Cava Gran Reserva i dag.
2) Vinstokkene må være eldre enn ti år.
3) Maksimum uttak i vinmarkene er 8000 kilo og 48 hektoliter per hektar.
4) All innhøsting må skje for hånd.
5) Cavaen må ha være fra en spesifikk årgang og kan kun være Brut (mindre enn tolv gram restsukker per liter).
6) Vinen må komme fra en identifisert eiendom som det er mulig å spore fra start til mål.

Og helt til slutt: Det ferdige produktet må godkjennes av et ekspertpanel ledet av den spanske Master of Wine Pedro Ballesteros. Første smaking av aktuelle cavaer fra spesifikke eiendommer fant sted nå i desember 2017. Blant firmaene som stilte med viner var Alta Alella, Castelroig, Codorníu, Freixenet, Gramona, Juve y Camps, Recaredo, Summaroca, Torelló og Vins El Cep. Vinmarkene som står for råstoffet som vinene fra disse firmaene er laget på varierer fra én til tyve hektar.