Siste kveld for Røst Teaterbistro

Lørdag var det service for siste gang for teamet bak Røst Teaterbistro i den fasjonable teatersalongen ved Trøndelag Teater. Nå jakter de på nye lokaler. I mellomtiden drar de sentrale personene bak Røst videre til bl.a. Credo, Fagn og Øyna Landskapshotell.

Av Ulf Dalheim, publisert 28. juni 2020

Både vemod, tristhet, lettelse, stolthet og undring preget kokkene og servitørene da de siste gjestene ved Røst Teaterbistro ba om å få gjøre opp, takket for nok en strålende opplevelse med mat og vin i harmoni og ruslet ut i den gloheite trøndersommeren like etter midnatt lørdag. Ute i foajeen ventet kolleger fra bl.a. Spontan på å få være med på en siste “gravøl”. Etter fem år med stadige steg oppover kvalitetsstigen var det nå slutt.

Nye eventyr, men vet ikke hvor

Ved avslutningen hadde Røst Teaterbistro etablert seg blant de absolutte restauranttoppene i Trondheim (og Norge), underveis luktet på en mulig Michelin-stjerne, og blitt hauset opp av restaurantkritikere fra hele Norden. Da må det være med en merkelig følelse man avslutter leieforholdet, rydder lokalene og drar ut på nye eventyr, uten å vite når eller hvor en ny utgave av Røst kan dukke opp.

Samboerparet og sjefene på kjøkkenet, Mette Beate Evensen og Martin Hovdal, skal snart dra inn til Inderøya for å kokkelere ved restauranten på nyåpnede Øyna Landskapshotell gjennom sommeren. Restaurantsjef Ida von Stolz tar med seg servitørene Eila Blomli Husby og Caroline Sivertsvik til Fagn og vinansvarlig Martin Haraldsen flytter inn i vinkjelleren på Credo. Mens en av lærlingene fortsetter siste år av læretiden sin ved kjøkkenet på Britannia. De er attraktive på jobbmarkedet alle som har vært ved Røst, for der har de gått en god skole.

Kreativitet og god stemning

Siste kveld ble preget av den kreativitet, den gode stemningen og de flotte mat/vin-kombinasjonene som alle Røst-venner har lært seg å elske i løpet av de fem årene Røst Teaterbistro har bestått. Fra små appetittvekkere som uthulet rettich fylt med kongekrabbe og hylleblomstgele som topping, eller flatbrødroll med karamellisert gjærmajones og løyrom. “Mette og Martin er genier”, meldte kokkelærlingen som hadde fått i oppgave å produsere de smågeniale kombinasjonene.

Stolt og glad kokkegjeng har ryddet kjøkkenet ved Røst Teaterbistro for siste gang. Fra venstre First Terapong Yousabay, Laila Sandsaunet, kjøkkensjef Mette Evensen, kjøkkensjef Martin Hovdal, Kristoffer Sivertsen og Erlend Sitter. Foto: UD

Så fortsatte det med bl.a. hvaltartar, lettbakt makrell, klassikeren “Hermann” (potetbrød med egenmodnet svinenakke), sellerirotcroissant (!), torsk, due fra Skåne, Råblåkrem og dessertvarianter til å død for.

På drikkemenyen var det Balthazar Ress Rüdesheim Berg Rottland Riesling GG 2013 på dobbelmagnum, Neumeister Moarfeitl Sauvignon Blanc 2016, Sandhi Santa Barbera County Chardonnay 2018, Terroir al Limit Muscat 2015, Domaine Weinbach Pinot Noir Reserve 2017, Jean Luc Jamet Valine Syrah 2017, Geil Rislander Beerenauslese 2018, Pithon-Paillé Crémant de Loire Brut de Chenin 2016 samt Disznõkõ Tokaji Kësõi Szüret Late Harvest 2016. Absolutt nok til å bli utørst og godmett av!

Noen av rettene som ble servert ved Røst Teaterbistro på avslutningskvelden: Rullekake, due fra Skåne, sellericroissant og torsk. Foto: UD

Men hva nå?

Mette, Martin og Ida, som sammen med Hegstad og Blakstad har vært inne på eiersiden ved Røst Teaterbistro, er veldig tydelige på at de kommer tilbake. De er ikke ferdige med å lage maten og restaurantopplevelsene de såvidt var kommet skikkelig i gang med ved Røst. Men hvor og når vet de ikke, akkurat nå. Det trenger ikke å bli i høst, men ganske så sikkert i løpet av 2021. Og mest sannsynlig i et lokale sentralt i Trondheim sentrum.

-Vi hadde både gruet oss, og sett frem til denne siste kvelden. Akkurat nå er vi klare til å lukke dørene og avslutte her. Og så gleder vi oss til å begynne på nytt igjen. Vi har fortsatt mange ideer om hva vi kan lage av mat videre, sier kjøkkensjef Mette Beate Evensen.

Sjefstrioen ved nå nedlagte Røst Teaterbistro fotografert etter at siste gjest var servert lørdag kveld, 27. juni 2020. Fra venstre Martin Hovdal, Mette Beate Evensen og Ida von Stoltz. Foto: UD

-Hvor vil Røst 2 dukke opp?

-Det hverken kan eller tør vi si noe om nå. Vi ser oss rundt etter nye lokaler, men har ikke funnet noe ennå. Koronakrisen slo hardt til også for oss. Så vi må bruke tid på å finne det helt riktige lokalet. Men vi ser absolutt for oss et liv i en ny restaurant fremover.

Trenger en pause nå

-Hva sitter dere igjen med fra tiden her ved Røst Teaterbistro?

-Vi synes vi klarte å utvikle oss hele tiden. Vi er likevel ikke ferdig utlært. Vi traff et publikum og har fått en fin kundebase. Men vi følte vi hadde vokst litt ut av lokalet her. Nå trenger vi en pause for å reflektere litt.

Stemningsfullt i den flotte teatersalongen også da Røst Teaterbistro hadde sin siste åpningskveld lørdag 27. juni. Foto: UD

-Vil det å kapre en Michelin-stjerne være et mål når dere starter opp igjen?

-Nei, vi vil være mer folkelig enn det. Først og fremst vil vi ha det trivelig. Akkurat nå vet vi ikke helt hva vi vil. Vi har hatt fine år her og har oppnådd mye. Vi er stolt over det vi har gjort. Og så er det litt rart å avslutte også. Det ble litt tårer da siste brett ble båret ut, sier Mette Beate Evensen.