Sjekk ut hvilke franske vinslott som kommer til Trondheim 31.1.

Litt frankofil, men kanskje enda mer glad i gode røde viner fra Bordeaux, og spesielt hvis de kommer fra regionen Saint-Émilion? Det er der den flotte rødvinsdruen merlot dominerer, ofte i kombinasjon med cabernet franc og (litt) cabernet sauvignon? Eller er du klar for et skikkelig dypdykk i Saint-Émilion-viner? Da er vinmessen som VinPuls arrangerer 31. januar stedet for deg. På denne messen møter du et tyvetalls anerkjente Saint-Émilion-produsenter personlig, eiere og vinmakere som står bak vært ettertraktede viner, noen av dem klassifisert som Grand Cru Classé.

Av Ulf Dalheim, publisert 16. januar 2024

Denne helt unike vinmessen, aldri har så mange franske “vinbønder” vært i Trondheim til samme tid, arrangeres av VinPuls i samarbeid med produsentforeningen Conseil des Vins de Saint-Émilion og deres “avdeling” i Norge, Jurade de Saint-Émilion de Norvège, representert ved Saint-Émilion-ambassadør Roar Hildonen, kjent som eier og driver av To Rom og Kjøkken.

Lær forskjellen mellom appellasjonene i Saint-Émilion

Som deltaker på messen får du en unik mulighet til å stifte nærmere bekjentskap med hele bredden av viner, fra Lussac Saint-Émilion, Puisseguin Saint-Émilion, Saint-Émilion og ikke minst Saint-Émilion Grand Cru.

Det blir også arrangert to Master classes, en som gjennom viner fra de fire appellasjonene i Saint-Emilion viser forskjellene ut fra jordsmonn og lokalt terroir. Mens det andre spesialseminaret er en vertikal-smaking med viner i forskjellige årganger fra utvalgte Grand Cru-produsenter. Begge Master classene er allerede utsolgt!

Messen arrangeres på Quality Hotel Prinsen, Kongens gate 30 i Trondheim, hvor VinPuls også har alle sine andre arrangementer. Messen er åpen for alle vininteresserte.

164 produsenter er medlemmer

Produsentforeningen i Saint-Émilion ble stiftet i 1930 og har per i dag 164 medlemmer, såkalte récoltants som det heter på fransk, eller vinbønder på godt norsk. Dette omfatter alt fra store, kjente slott til små familievinhus som alle tapper og selger sine viner på flaske under eget navn. Nå kommer altså nærmere 30 av dem til Norge og Trondheim for å vise frem vinene sine til dere! Mange av dem er små familieeid eiendommer som lager et begrenset antall flasker hvert år, så flere av dem er svært ettertraktet ute i det internasjonale markedet.

Ett eksempel på dette er familiefirmaet Château la Croix Meunier som i 2020 laget sin 170. årgang fra samme familie. Meunier eier kun 3,5 hektar med vinmarker, beplantet med 80% merlot og 20% cabernet franc. De lager to viner, hovedvinen Château La Croix Meunier som har et årlig volum på i underkant av 20 000 flasker. Dessuten den eksklusive 100% merlot-baserte R de Famille som kommer fra en liten vinmark på 0,25 hektar. Siste årgang ble det tappet kun 1060 flasker av.

Her er listen over slottene som kommer for å presentere sine viner på Saint-Émilion-messen 31. januar:

Château Chéreau, Lussac Saint-Emilion
Château Guibot La Fourvieille, Puisseguin Saint-Emilion
Château Les Combes, Lussac Saint-Emilion
Château du Moulin Noir, Lussac Saint-Emilion
Château Gaubert, Saint-Emilion Grand Cru
Château Daugay, Saint-Emilion Grand Cru
Château Grand Lartigue, Saint-Emilion Grand Cru
Château Trianon, Saint-Emilion Grand Cru
Château Cardinal Villemaurine, Saint-Emilion Grand Cru
Clos des Jacobins, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château de Candale, Saint-Emilion Grand Cru
Château de Pressac, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château Milandre, Saint-Emilion Grand Cru
Château Panet, Saint-Emilion Grand Cru
Château Cantenac, Saint-Emilion Grand Cru
Château Moulin Galhaud, Saint-Emilion Grand Cru
Château La Grezolle, Saint-Emilion Grand Cru
Château Dassault, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château Mangot, Saint-Emilion Grand Cru
Château Cadet Bon, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château Franc Mayne, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château Dassualt, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château Grand Corbin Despagne, Saint-Emilion Grand Cru Classé
Château La Croix Meunier, Saint-Emilion Grand Cru
Château Guibeau, Puisseguin-Saint-Emilion
Château Coudert, Saint-Emilion Grand Cru
Clos la Rose, Saint-Emilion Grand Cru

Verdens første vinområde på Unescos verdensarvliste

Saint-Émilion er et av verdens mest kjente vinområder. Vinmarkarealet i området er på 7500 hektar og Juridiction de Saint-Émilion (inkludert byen og territoriene til åtte landsbyer som ble slått sammen under la Jurade i middelalderen) ble i 1999 som verdens første vinområde oppført på Unescos verdensarvliste.

Dette for å bevare, restaurere, og videreføre denne enestående kulturarven. Innen de fire appellasjonene som Saint Émilion omfatter, finner du ikke minst Saint-Emilion Grand Cru Classé med berømte vinprodusenter som Château Ausone og Château Cheval Blanc, regnet blant Frankrikes aller ypperste vinhus allerede ved den store 1855-klassifiseringen.

Ikke bare 1855, men også egen klassifisering

Men i motsetning til 1855-klassifiseringen, som knapt er endret, har Saint-Émilion siden 1955 justert sin egen klassifisering av vinhusene i regionen syv ganger, den siste i 2022. Da ble Château Figeac og Château Pavie klassifisert som Premier Grands Crus Classés A. Ytterligere 12 produsenter fikk betegnelsen Premier Grands Crus Classés, mens 71 vinhus ble klassifisert som Grands Crus Classés. Svært mange av dem kommer til Saint-Émilion-messen i Trondheim!

Det er ikke uten grunn at Saint-Émilion er et av Bordeaux’ mest anerkjente og eldste vindyrkingsområder. Men i motsetning til på vestsiden, der druen cabernet sauvignon dominerer, er merlot hovedruen i de fleste vinene i Saint-Emilion, som oftest i kombinasjon med cabernet franc. Men også cabernet sauvignon, carménère , petit verdot og malbec brukes i blenden.

Landsbyen Saint-Émilion er helt spesiell

På Saint-Émilion messen du vil oppdage at det varierte utvalget av viner i stor grad skyldes jordsmonnets ulike egenskaper og et helt spesielt mikroklima. Det ble dyrket vindruer og laget vin i Saint-Émilion allerede under Romerriket, selv om vinproduksjonen ikke spredte seg før på 700-tallet, takket være tilhengerne av en bretonsk munk som trakk seg tilbake til disse områdene. Det var denne munken som ga navn til denne store vinregionen.

Regionens hovedby Saint-Émilion er også spesiell, den er en av landsbyene i Bordeaux som har størst tiltrekningskraft på vinelskere fra hele verden. En spasertur gjennom Saint-Émilion tar deg tilbake i tid. Der kan du beundre kirken som ble hugget i stein på 1100-tallet for å hedre helgenen, de brosteinsbelagte gatene i gamlebyen og de underjordiske galleriene som strekker seg over 200 kilometer! Samt brosteinsgater, hus belagt med terrakottafliser og et vidt utsyn over Dordognedalen.