Skal lede Norsk Vinkelnerforening fra Tollbua i Trondheim

Norsk Vinkelnerforening skal de kommende årene ledes fra Tollbua i Trondheim. Den femdobbelte norgesmesteren for vinkelnere, Henrik Dahl Jahnsen, ble nylig valgt til ny president for Norsk Vinkelnervforening. Hovedmålet hans er at foreningen etter flere år med solid vekst i medlemstallet, skal få stabilisert driften og bygge en god forening til glede for faget og bransjen.

Av Ulf Dalheim, publisert 6. mars 2024

Henrik Dahl Jahnsen ble norgesmester for vinkelnere første gang i 2014. Da avløste han Liora Levi som ble NM-vinner i 2013. Senere gikk Dahl Jahnsen også til topps i NM i 2016, 2018, 2019 og 2021. Da Henrik ble valgt til ny president i vinkelnerforeningen i Oslo sist helg, tok han over for Liora Levi nok en gang. Hun har nemlig ledet Norsk Vinkelnerforening de syv siste årene. Foreningen ble stiftet 3. november 1990. Fra 2016 til i dag har medlemstallet i Norsk Vinkelnerforening økt fra 160 da Liora Levi overtok som leder i 2017 til 442 ved siste årsskifte.

-Å være president i Norsk Vinkelnerforening har vært både lærerikt, spennende og gøy, forteller Liora Levi til Vin & Brennevin. -Jeg føler vi har klart å bygge en god medlemsbase og sammen har vi klart å gjøre foreningen til noe større.

Nå som hun gir stafettpinnen videre kommenterer hun at hun håper at den nye administrasjonen vil fortsette det arbeidet som er påbegynt og fortsette å videreutvikle foreningen. Selv skal Levi nå bruke tiden til å fokusere mer på egne prosjekter med vinkurs og foredrag i eget firma, i tillegg til jobben i Star Wine List og den amerikanske TV-serien Wine First.

Henrik Dahl Jahnsen har det med å etterfølge Liora Levi. Først som vinner av NM for vinkelnere i 2014, nå som ny president i Norsk Vinkelnerforening. Foto NVF
Fra Bølgen & Moi i Kristiansand til Trondheim

Henrik Dahl Jahnsen startet som kokk før han endte opp som dagligleder ved Bølgen og Moi i Kristiansand. Han ble hentet til Trondheim før gjenåpningen av Britannia i 2019, og jobbet som vindirektør for hotellet og head sommelier i Speilsalen inntil i fjor høst. I dag er han Food & Beverages Director for Mati Gruppen og daglig leder for nyoppstartede Tollbua på Brattøra.

VinPuls har spurt Henrik Dahl Jahnsen om hvorfor han tar på seg jobben som leder av Norsk Vinkelnerforening?

-Etter mange år i styret, det nærmer seg vel ti år, føltes det naturlig å stille opp da valgkomiteen tok kontakt. Å lede Norsk Vinkelnerforening er et ærefullt oppdrag, og jeg gleder meg til å gi tilbake til vår fantastiske bransje.

-Hva blir dine viktigste oppgaver der?

-Vi har jobbet med å øke medlemsmassen over flere år, og er nå på et nivå hvor det er mulig å lage skikkelig stilige arrangement og jobbe godt med våre partnere. Jeg ønsker å bidra til det neste steget, hvor vi stabiliserer driften og sikrer en god forening til glede for faget og bransjen i mange år fremover.

Har åpnet opp for Court of Master Sommeliers

-Hvordan jobber dere med rekruttering?

-Mye av rekrutteringen skjer på vinkelnerskolene, hvor vi prøver å møte studentene ved studiestart og eksamenseremoni. Utover dette er det nok våre store areangement som bidrar mest, samtidig som vi også gjør ting mer spisset; som blindsmaketrening for studentene. Jeg tror også det har bidratt positivt at vi følger med i tiden og har åpnet opp for medlemmer med internasjonale kvalifikasjoner, så som Court of Master Sommeliers.

-Hvordan omfatter du det norske vinmiljøet per idag – nivået blant bransjefolk og blant vininteresserte/gjester på utestedene?

-Vel. Miljøet (og markedet) har utviklet seg veldig de siste årene, men vi må alltid huske på at uten fornøyde gjester må vi(n)pakke sammen. Det er mange flinke folk rundt om i bransjen, og mange som satser også utenfor storbyene. Gjestene kan stadig mer og vi må henge med. Med det sagt; man trenger ikke overkomplisere. En god gjesteopplevelse handler egentlig aller mest om å bry seg, og om man krydrer med litt kule viner, god mat og stilige kombinasjoner er man langt på vei i mål.

Naturvinfokuset har lagt seg, klassikerne kommer tilbake

-Hva er de viktigste trendene, slik du ser det, i vinbransjen akkurat nå?

-Det virker som naturvinfokuset har lagt seg litt, særlig de mest “standhaftige” tilfellene, og det tenker jeg egentlig er like greit. Det er masse gode viner som lages relativt “naturlig”. selv om det jo egentlig kan diskuteres hvor naturlig det er å “tvinge” planten til å produsere mer druer enn den egentlig vil. Jeg tror vi dreier tilbake mot klassikerne og gleder meg til at Bordeaux får en renessanse. Det trenger de også, med sviktende marked for sine rimeligere viner,for de er jo egentlig ganske så gode, og ofte mye bedre value for money enn annen rimelig vin. Og fantastiske matviner!

Her er de valgte styremedlemmene i vinkelnerforeningen

Dette er det nye styret i Norsk Vinkelnerforening:

President:
Henrik Dahl Jahnsen (Trondheim)
Visepresident:
Signe Rødjajn Jensen (Oslo/Tjøme)
Styremedlemmer:
Tore Saegrov Carlsson (Oslo)
Svein Lindin (Oslo)
Emelie Lindwall (Oslo)
Silje Hanasand (Stavanger)
Torill Renaa (Stavanger)
Agnieszka Kropinska (Bergen)
Egle Stockute (Bergen)
Francesco Marzola (Oslo)

Varamedlemmer:
Aron Grønås (Trondheim)
Thorstein Taklo (Stavanger)
Sander Johnsson (Stavanger)
Stefano Pagani (Bergen/Haugesund)