Skal representere Norge i EM og VM

Det er en fornyelse på gang i det norske vinkelnermiljøet. Nye navn kom langt i årets nrgesmesterskap. Men når det kommer til EM og VM er det solide, erfarne navn som skal representere Norge. Tidligere norsk og nordisk mester, Francesco Marzola, skal prøve seg i VM-sammenheng i 2023, mens en annen tidligere norsk mester, Simon Zimmermann, er klar for EM 2024.

Av Ulf Dalheim, publisert 12. juni 2021

Uttakningen foregikk samtidig med norgesmesterskapet som nylig ble avholdt i Trondheim. Der var det også et eget uttak for kandidater som ønsker å delta i de internasjonale konkurransene EM og VM for vinkelnere. For å kunne delta i dette uttaket måtte kandidatene tidligere ha vunnet NM for vinkelnere. To kandidater valgte å prøve seg: Francesco Marzola og Simon Zimmermann.

Francesco og Simon var gjennom samme oppgaver som kandidatene til norgesmesterskapet til og med semifinalen.
I tillegg hadde de i forkant levert inn en begrunnelse på hvorfor akkurat de burde være Norges kandidat internasjonalt, samt utarbeidet en plan for trening frem til konkurransene. I etterkant av NM-oppgavene fikk de en ekstra teoriprøve.

Francesco Marzola er godt kjent fra konkurransescenen. Francesco vant Nordisk mesterskap i 2018 og tok tittelen som norgesmester for vinkelnere i 2020. Til daglig er Francesco Wine Director på Park Hotel Vossevangen som også er innehaver av tittelen «Norges Beste Vinkart». Francesco er dessuten en del av det norske vinkelnerlandslaget. Nå begynner han hardtreningen mot VM i 2023.

Også Simon Zimmermann har lang erfaring med konkurranser. Han vant sitt første mesterskap i 2010 som deltaker i Junior Wine Award. Simon ble nordisk mester i 2013 og norgesmester i både 2015 og 2017. Han var også med i VM for vinkelnere i Antwerpen i 2019. Simon jobber til daglig som Head Sommelier på Restaurant Happolati i Oslo og er en del av det norske vinkelnerlandslaget. Nå blir hans neste mål EM i 2024.

De siste årene har det vært den samme gjengen som har stått på scenen i finalen til NM. Men i år var det annerledes. En ny gjeng unge, talentfulle vinkelnere viste stort engasjement og kompetanse. President Liora Levi i Norsk Vinkelnerforening sier dette om fremtidens konkurranser:

-I årets NM så vi at det er et generasjonsskifte på gang. Av semifinalistene var det kun to som hadde nådd så langt tidligere, og for resterende kandidater var det første NM-deltakelse. Det blir spennende å følge med fremover og tilbakemeldingene så langt etter konkurransen er at alle kandidater blir med neste år også.