“En bok for vinentusiaster og reiseglade”

Vinjournalist og blogger Heidi Jaksland Kvernmo, vindamen bak “I Glasset”, har anmeldt boka “Jakten på den gode vin – Jorda rundt på 27 dager” på sin nettside https://iglasset.no . Les anmeldelsen også her på vinpuls.no.

JAKTEN PÅ DEN GODE VIN
– Jorda rundt på 27 dager
av Ulf Dalheim & Anita Lange
Forlag: Communicatio Fakta
Innbundet, 224 sider, rikt illustrert
Pris: Kr. 399,-
ISBN 9788283240160

Den nye boka «Jakten på den gode vin» av Ulf Dalheim og Anita Lange er en reiseskildring om en gruppe vinentusiaster fra Norges største vinklubb, VinPuls i Trondheim, som tidligere i år reiste jorda rundt på 27 dager for å oppdage vinenes vidunderlige verden.

Det var Ulf Dalheim, mangeårig vinskribent og journalist i Adresseavisen, som i 2016 fikk den ville idéen om å ta med en gruppe fra Vinpuls-klubben på en reise jorden rundt på jakt etter gode viner. Dalheim, eller Vinulf som han ofte kaller seg, har arrangert flere Vinpuls-turer i Europa, men et slikt ambisiøst prosjekt blir i en helt annen liga. Smartreiser i Trondheim tente på idéen og var behjelpelig med å ordne praktiske detaljer rundt reisen. At reisen vakte interesse i Vinpuls-gruppen var tydelig og da turen ble endelig annonsert tok det ikke mer enn 45 minutter før alle plassene var tatt.

Ønsker du å kjøpe boka til VinPuls-pris kr. 360,-  (ordn. 399,-)?
Send en mail til: vinpuls@vinpuls.no

Reisen startet 9. februar 2017 og gikk først til Argentina og Chile, deretter til Påskeøya og Tahiti, videre til New Zealand og Australia før den ble avsluttet i Sør-Afrika 27 dager senere. Beskrivelsen av turen og deltakeropplevelsene er skrevet av Anita Lange, mens Ulf Dalheim har tatt seg av det vinfaglige og vinhusbesøkene.

Boka begynner litt nølende med beskrivelse av flytur og sightseeing i Buenos Aires. Når deltakerne går igang med de første vingårdsbesøkene hos Bodega y Cavas de Weinert og Luigi Bosca har forfatteren funnet formen og utover i reisen blir vi kjent med både vinområder og personene som er med på reisen.

Forfatter Anita Lange skriver godt og tar med leseren inn i sin opplevelse av turen og hva hun ser og opplever. Guidenes informasjon om severdigheter og historie blir fint formidlet. Av og til blir det litt vel lange utgreiinger om private anliggende og reiseskildringene kunne i stedet gjerne hatt noe mer detaljerte beskrivelser av vin og mat. Deltakerne spiser frokost, vasker klær, shopper, klager over spy på flytoalettet og sover på bussen, men hverken mat eller vin blir presentert i middagen som beskrives som turens beste.

Men så er jo dette vinentusiastiske reisende og ikke vinjournalister. Derfor er det litt befriende når Dalheim tar over pennen etter hvert vinbesøk og forteller om produsent og vingårdsbesøk. Det komplementerer Anita Langes reiseopplevelse og tilfredsstiller ønsket om en noe mer vinfaglig tilnærming.

Ulf Dalheims lange karriere som vinjournalist kommer godt til uttrykk i denne boka der han skildrer vingårdene og menneskene som driver den med stor kunnskap og erfaring. Dalheim kjenner de ulike produsentene og formidler besøkene på en lettfattelig og god måte uten å skremme lesere som ikke er vel bevandret i vinens intrikate irrganger.

Språket beskriver en livlig gjeng. Det jubles, knises, hvines, kurres og brøles. Deltagerne myldrer rundt og stormer fram til smakebord og severdigheter der de tar bilde av hverandre. Det gir driv i boka og det er spennende, om enn noe heseblesende, å få være med på den lange turen. Når jeg legger fra meg boka for kvelden lurer jeg på hvordan det går når de skal videre og gleder meg til å lese mer.

Dette er en bok for vinentusiaster og reiseglade. De som har vært med på gruppereiser tidligere vil humre gjenkjennende over gjenglemte mobiler og pass, innkjøp av souvenirer som egentlig ikke får plass i kofferten og gruppesamholdet som etterhvert trer frem når dagene går og folk blir bedre kjent.

Så, fant de den gode vinen til slutt? Det skal ikke jeg røpe, men svaret i epilogen gjør boken verdt å lese.

Heidi Jaksland Kvernmo/I Glasset