Skjegg, ost, sjokolade, burgere og øl

Gulating og Bror går sammen om å spre glede og kunnskap om øl og mat. Denne høsten kjører de en serie på åtte smakinger hvor ølentusiaster får prøve forskjellige norske og internasjonale øl mot burgere, oster og sjokolade. En 4-retters ølmiddag blir det også.

Med daglig leder Frank Knutsen fra Bror og daglig leder Tommy Holen Helland fra Gulating Ølutsalg som arrangører er det ikke unaturlig at tema for første øl- og matkveld ble «Skjægg & Børger».

Første arrangement ble avviklet 15.september, og Frank og Tommy er fornøyd med at de fikk applaus tre ganger underveis for sine kombinasjoner av øl og burger. Totalt ble det servert seks forskjellige øl på denne kvelden.

Frank Knutsen fra Bror i Nordre gate og Tommy Holen Helland fra Gulating ølutsalg i Byhaven har hele åtte øl- og mat-arrangementer på programmet denne høsten. Foto: UD

Ost og øl 21.september

Neste runde blir torsdag 21.september. Da er temaet øl og ost. Ostene kommer fra Hindrum gårdsysteri som er kjent for å bl.a. å bruke øl i osteproduksjonen.

-Det blir seks oster og tolv forskjellige øl. Vi kommer til å plukke øl fra hele sortimentet til Bror og Gulating. Det blir servert både norske og internasjonale øl til ostene, sier Tommy Holen Helland.

Utvalget av øl å velge fra er det ikke noe å si på. Gulating ølutsalg har rundt 450 forskjellige øl i butikkhyllene i Byhaven og Bror i Nordre gate har 130 øl på menyen og like mange «på lur» i kjelleren.

-Vi har litt spillerom der, ja, flirer Frank. Han understreker at det på øl- og ostekveldene vil være vanskelig å unngå belgisk øl, så både dobbel og trippel trappist vil nok bli å finne i glassene.

Utenfor komfortsonen

-Noe vil være ganske selvklart, men vi vil også forsøke å få til noen «krasj», for å vise at det ikke bare er å velge hvilket som helst øl til en spesiell ost. Vi kjører nok ganske safe på de fleste serveringene, men ønsker også å gå utenfor komfortsonen, sier Frank.

Ostene som er valgt ut til 21.september er Dragestrand (porter-cheddar), Aksnes (IPA-jack), Kjerringklump (cheddar), Kjølhei (cheshire), Vattahaug (tilsiter) og Bjønnå (feta), alle fra Hindrum gårdsysteri og Hindrum Nedre gård som i dag drives av Frode Hindrum og Lise Mathiesen. Gården har historie tilbake til år 1520.

Tett program fra Bror og Gulating. Neste arrangement 21.september har ost og vin som tema. Foto: UD

Tommy og Frank har et hektisk program utover høsten, med syv gjenstpende arrangementer. 13.oktober kjører Bror og Gulating en kveld med tittelen «Øl og medda’». Da blir det fireretters middag og tilnærmet hvite duker, men i Bror-stil.

Deretter følger en ny runde med «Skjægg & Børger» 20.oktober, Ost og sjokolade i samarbeid med Meium gård i Selbu 26.oktober, «Skjægg & Børger» igjen 17.november, ny runde med ost og øl 23.november før man avslutter høstsesongen med «Juleskjægg og julebørger» 22.desember.

Burgere på pinnekjøtt og ribbe

-Alt bygger opp til 22.desember. Det blir den perfekte førjulskvelden, helt magisk, mener Frank Knutsen som inviterer til denne førjulskvelden for tredje gang på rad i år. Før jul har Bror i flere år nå hatt en tradisjon om å servere såkalte «juleburgere», på pinnekjøtt og ribbe.

-Jeg tror jeg spiste en pinnekjøttburger hver dag før jul i fjor, røper Frank som elsker pinnekjøtt. Med øl til, naturligvis!

Det var Tommy Holen Helland hos Gulating ølutsalg som tok initiativet til et samarbeid mellom Gulating og Bror.

-Jeg har alltid hatt lyst til å få til ølsmakinger. Og Frank var ikke vanskelig å be da jeg kom hit med forslaget. Vi så fort at vi sammen kunne skapte et større publikum for det vi begge holder på med. Og øl og burger var jo et naturlig sted å starte. Det er jo noe som helt naturlig hører sammen, slår Tommy Holen Helland fast.

Bror og Gulating bruker Hoopla.no for billettsalg til arrangementene.

Gulatingsjefen skal snart tl Hogna bryggeri for å lage et Gulating juleøl som bl.a. skal serveres og brukes i forbindelse med årets Julemarked i Trondheim.

-Det blir et øl som blir å finne bare i Gulatingbutikkene og på julemarkedet, sier Tommy.

Også Bror har sitt eget juleøl. Det er allerede laget, hos  Horn Beer i Roskilde i Danmark. Frank Knutsen var der nylig sammen med barsjef Niklas Jansson for å produsere årets Bror-juleøl.