Slår Rot i Adressabygget

Rot Vin & Brød blir navnet på den nye restauranten som flytter inn i de tidligere Caya-lokalene i Adressabygget. Eierne håper på åpning første uke i november.

Hammerslagene dunker, arbeidslyset blender oss og lokalet ser ikke mer enn halvferdig ut når Graffi-eier Heidi Gjerdrum og nyansatt daglig leder ved Rot, Magnus Skjåk-Bræk, tar imot vinpuls.no i lokalene som skal bli Trondheims neste vinbar og restaurant.

Les om da Caya stengte:

Men om lokalet er noe uferdig, så har de to helt klart for seg hvordan det nye utestedet skal fremstå om noen uker, så nå ser de bare frem til åpning.

-Vi tør ikke si en eksakt dato, men gjør regning med at vi kan åpne i første uke av november. Det er en del praktisk som gjenstår, og så venter vi på skjenkebevillingen. Den kan komme hver dag som helst, sier Gjerdrum.

Sammen med de to andre Graffi-gründerne, Roger Stokbakken og Knut Westrum Nielsen, står hun bak nyetableringen, der Magnus Skjåk-Bræk er håndplukket som driver og medeier.

Ut å spise? Les omtalen av Trondheims nye stjerneskudd Fagn

-Vi snakket med Magnus allerede for tre år siden, for vi har hatt et slikt konsept i tankene en stund allerede. Men den gangen kom flyttingen av Graffi fra Thomas Angels gate til tidligere Karl Johan og tok tiden vår, så planene ble lagt på is. Når så Caya-lokalene før sommeren ble ledige, tok vi opp tråden igjen, forteller Heidi.

Har Wset Diploma

Magnus Skjåk-Bræk kommer nå fra jobb i Vinmonopolet. Før det var han servitør og vinkelner på Credo. Han har treårig vinutdanning og WSET Diploma, som er den høyeste utdannelsen blant tilbudene fra engelske Wine & Spirit Education Trust som kjøres på Norsk Hotellhøgskole i Stavanger i samarbeid med Gastronomisk og WSET London. Han kommer dessuten fra en familie med vininteresse klart over gjennomsnittet,så det går an å ha forventninger til hva som kan bli tilbudt i glassene når Rot åpner.

-Navnet er valgt for å symbolisere at vi ønsker å servere ekte ting. Røttene er som vi vet svært viktige i vinsammenheng, det er en del av terroit-begrepet. Jeg er nok godt plantet i de klassiske vinlandene og de kjente regionene. Der ligger min styrke. Men jeg har med meg Lena Engtrø (fra Tasting) som blir restaurantsjef. Hun vil nok sørge for at vi også er up to date på f.eks. naturvin. Jeg tror vi utfyller hverandre godt, sier Magnus.

Heidi Gjerdrum og Magnus Skjåk-Bræk, henholdsvis “daglig gleder” og daglig leder for nye Rot Vin & Brød i Adressabygget. Fot: UD

Visste du at Sting lager vin i Italia? Sjekk her:

Vi tar en runde i lokalet, som når det er ferdig vil fremstå ganske annerledes enn det folk vil huske fra Caya-tiden. Det er blant annet bygget seks “båser”, noe som gjør at restauranten blir mer oppdelt, og gjestene vil føle seg mer skjermet. Stolene der er en mellomting mellom vanlige stoler og barstoler. Man sitteraltså litt høyt. I tillegg er det laget noen oppbygde plattformer for å gjøre lokalet mer kontrastfylt.

Gjenbruksmøbler fra hele fylket

Heidi fyker nå rundt og henter inn gjenbruksmøbler fra hele Trøndelag. Finn.no og Fretex har vært flittig besøkt den siste tiden. Møblene vil speile forskjellige tidsepoker. Det blir rundt 100 sitteplasser inne og 60-70 i den innglassede uteserveringen.

-Det er mamge som har hatt ett ord eller to med i laget her, så jeg er litt spent på hva vi ender opp med. Vi har beholdt panelet på veggene, men tester nå ut forskjellige malingsfarver. Og her skal det henge to vintage speil. Det ene er fra en suite på gamle Britannia, det andre fant jeg på Fretex, sier Heidi og peker på en av veggene.

Rot-folket har ikke brukt interiørarkitekter ved ombyggingen, alt gjøres etter egne tanker og ideer.

-Men jeg er rimelig interessert i interiør selv, påpeker Heidi.

Ikke jålete, men maksimalistisk

-Hva er det konkrete innholdet i konseptet bak Rot Vin & Brød?

-Vin & brød er en arbeidstittel vi har hatt i mange år. Dette konseptet har vi i Graffi tenkt på lenge, og stadig kommet tilbake til. Som nevnt snakket vi med Magnus om det allerede for tre år siden.
Vi tror vi godt kan si at det ikke blir for tradisjonelt, men heller ikke for crazy. Vi skal ikke blir for jålete, mer maksimalistisk, svarer Heidi.

På kjøkkenet, under ledelsen av polske Mira Tkacz som har fartstid fra Folk og Fe, Tasting og Credo, er man i gang med å teste deiger og sylte og fermentere råvarer. Alt skal lages fra bunnen av, og menyen skal bestå av både kreative småretter og trygge hovedretter, såkalte bankers. Med vin og brød i navnet, er det naturlig at Rot også vi ha et sterkt brødfokus, fra eget bakeri.

Stort utvalg på glass

-Det skal bli gode kjøp på gode viner, vi skal ha stort utvalg på glass, og det billigste glasset skal koste det samme som en halvliter gjør. Jeg regner med å ha 150 forskjellige viner fra starten av, for så å bygge ut etter hvert. Med Coravin-systemet kan vi også by på sære ting på glass, sier Magnus Skjåk-Bræk.

Noe øl og drinker vil man også tilby, men som Magnus sier: Vi skal ikke ha kjempefokus på akkurat det.

Rot vil ha åpningstid fra tidlig ettermiddag til kl. 01.00. Fra 23.00 er det meningen å ha DJ og spille vinyl, mest funk og soul, ikke så mye vanlig listepop eller headbanging.