Små og store hedret med Matprisen 2022

Både store og små aktører i matbransjen ble hedret for sitt arbeid for å skape mer bærekraftige matsystemer, da Matprisen 2022 ble utdelt nylig. Utdelingen ble arrangert for niende gang i år, og skal belønne alle som spiller en viktig rolle i arbeidet med å øke forbruket og produksjonen av økologisk og bærekraftig mat i Norge.

Av Ulf Dalheim, publisert 23. november 2022

Restaurant K2 ble «Årets kjøkken», Sodexo ved Filip Cieslic fikk prisen for «Årets storkjøkken», mens hovedprisen, Matprisen 2022, gikk til bransjeorganisasjonen Norsk Gardsost. En av Norges mest lovende kokker, Runa Kvendseth, fikk KokkeKarlas stipend. Prisutdelingen skjedde på Doga (design og arkitektur Norge) i Oslo torsdag 16. november.

25-årsjubilanten Norsk Gardsost har med sine 173 produsentmedlemmer vært sentral i den eksplosjonen av norske ysterier, som produserer oster på et svært høyt internasjonalt nivå. Juryen ,mente at årets hovedprisvinner har bidratt til samarbeid, åpenhet og kompetanseheving innen sitt felt på en helt unik måte her til lands.

Vinneren av KokkeKarlas Legat, Runa Kvendseth, har jobbet ved både Re-Naa, Speilsalen og Statjholdergården. Stipendet som hun fikk er på 50 000 kroner og har siden 2017 vært delt ut stipend til unge, lovende kvinnelige kokker. Med tiden har stipendet blitt blant Norges viktigste kokkestipend, og i 2019 startet legatet et samarbeid med Matprisen. Legatet er opprettet etter ønske fra Karla Linhave Siverts og hennes arvinger, og skal tildeles en ung kvinnelig kokk, og på den måten fremme kokkefaget og kvinner i faget.

Om vinneren Runa Kvendseth uttalte juryen: «Mottakeren av KokkeKarlas stipend har erfaring både som kokk på prestisjetunge norske restauranter og som konkurransekokk. Hun er genuint opptatt av å finne de gode råvarene fra lokale produsentene som utmerker seg, og å utnytte disse råvarene best mulig for å redusere matsvinn. Dette gjorde at hun som konkurransekokk i fjor vant bærekraftsprisen, i tillegg til å komme på tredjeplass under Årets kokk. For vinneren er respekt for råvaren og menneskene bak vesentlig, og hun ønsker å benytte stipendet til å reise rundt i Norge for å bli bedre kjent med dyktige produsenter og deres unike råvarer. For årets vinner kan hennes rolle som konkurransekokk gjøre henne til et forbilde som hun håper kan styrke rekrutteringen av kvinner til kokkeyrket».

Dette var de nominerte

Matprisen (hovedprisen)
Trøndelag sankeri (Trøndelag)
Hovelsrud gård (Innlandet)
Norsk Gardsost (Hele landet) – VINNER

Årets storkjøkken
Dugurd (Oslo)
Havila Kystruten (Møre og Romsdal)
Sodexo ved Filip Cieslic (Troms og Finnmark) – VINNER

Årets kjøkken
Nektar Vinbar (Oslo)
Restaurant Credo (Trøndelag)
Restaurant K2 (Rogaland) – – VINNER

Årets produsent
Gruten (Oslo)
Hrogn (Troms og Finnmark)
Virgenes Gård (Vestfold og Telemark) – VINNER

Årets formidler
Jørgen Ravneberg (Oslo)
Nordland fagskole – fagskoleutdanning i bærekraftige matopplevelser (Nordland)
Anders Nordstad (Viken) – VINNER

Årets salgskanal
Coop Norge for merkevaren Änglamark (Hele landet)
Dagens (Oslo)
Norsk Bonde- og Småbrukarlag for REKO-prosjektet (Hele landet) — VINNER

Debioprisen
Gullimunn Urkorn (Trøndelag)
Hørte Gård (Viken)
Mølleren Sylvia (Oslo) – VINNER