Fredag kåres Norges beste vinkart

Blir det bare Oslo-baserte vinbarer og restauranter som vinner, eller har utesteder som Spontan, To Rom og Kjøkken og Credo en sjanse i kampen om Norges beste vinkart? Fredag får vi svaret.

Nå har i hvertfall juryen som har nominert kandidatene til “Norges beste vinkart 2018” gjort jobben sin. Vinnerne blir offentliggjort i Oslo fredag ettermiddag. Kåringen er et samarbeid mellom Norsk Vinkelnerforening og Kapital.

Hvem blir Folkets favoritt?

I kategorien “Folkets favoritt” er det publikum som skal være med på å avgjøre rekkefølgen. Dette er de nominerte:

Tjuvholmen Sjømagasinet, Vintage Kitchen, Lysebu, Skigaarden, Restaurant Eik, Credo, Park Hotel, Klosteret, Grand Café Oslo, Hallingstuene, Happolati, Festningen Restaurant, Altona, ToRomOgKjøkken, Spontan, Territoriet, Beijing Palace, Bølgen & Moi Kristiansand, Colonialen, Bass, Tranen, BA 53, Don Pippo og Kontras.

Følgende kategorier vil det bli utropt vinnere i dette første året hvor Kapital og Norsk Vinkelnerforening har vurdert vinkartene rundt om i restaurant-Norge:

Norges Beste Vinkart (hovedkategori)
Beste Lille Vinkart
Folkets Favoritt
Byens Beste
Beste Champagne/Musserende liste
Beste Vinkart – Vin på glass

En av disse har Norges beste vinkart:

Kåringen av Norges Beste Vinkart – der utvalg, variasjon, kvalitet og filosofi mellom vinliste og konsept harmonerer – er den klart viktigste kategorien. For å få en etisk korrekt og gjesteorientert bedømming har juryen lagt vekt på vinservice, utstyr og prissetting som kriterier . 13 steder er av juryen nominert i 2018:

Tjuvholmen Sjømagasinet
Vintage Kitchen
Lysebu
Skigaarden
Restaurant Eik
Credo
Park Hotel
Klosteret
Grand Cafe Oslo
Hallingstuene
Happolati
Festningen Restaurant
Altona

Juryen i 2018 består av juryformann Rune Rake, Pontus Dahlstrøm fra Kolonialen Bislett, samt Monika Wessel og Tone Veseth fra Vinmonopolet.

Champagne/musserende

I kategorien champagne/musserende vinkart skal utvalget i antall, bredde og dybde samt pris og filosofi i vinkartet veie tyngst. Juryen har nominert fire restauranter i 2018:

Vintage Kitchen
Altona
Lysebu
Skigaarden

Vin på glass

I kategorien beste vinkart på glass vektlegges variasjon, kvalitet og prissetting. Kvalitet på vinen ved tidspunkt for servering vil veie høyt – åpnede flasker som har stått for lenge vil trekke ned i poengbedømmingen. Det må minimum være 10 viner på glass for å bli vurdert.
Juryen har nominert seks restauranter til denne prisen:

ToRomOgKjøkken
Spontan
Territoriet
Vintage Kitchen
Park Hotel
Bejing Palace

Beste “lille” vinkart

Kategorien for det beste «lille» vinkart er forbeholdt vinkart med opptil 250 viner. En kategori som bedømmes på lik linje med Norges beste vinkart, men som også inkluderer flere restauranter/konsepter. Her vil filosofi og variasjon vektlegges eller konsepter som i markedet ellers ikke når opp i hovedkonkurransen på grunn av begrenset utvalg. Åtte steder er nominert i 2018 av juryen:

Bejing Palace
Bølgen & Moi Kristiansand
Colonialen
Bass
Tranen
BA 53
Don Pippo
Kontrast

Et flott initiativ!

VinPuls vil berømme initiativtakerne til kåringen av Norges beste vinkart for å ha satt i gang denne konkurransen. Det vil utvilsomt løfte nivået på vinlistene rundt om på norske utesteder, i hvert fall de som har ambisjoner om å tilby folk gode viner. Forhåpentligvis vil det også føre til en større bredde i utvalget av viner.

Vi har kanskje verdens beste utvalg i enkeltbutikker gjennom tilbudet som er gjennom Vinmonopolet, i form av basisutvalg, bestillingsutvalg, tilleggsutvalg og spesialinnkjøpene. Dette bør gjenspeiles også i tilbudet som gis til publikum som frekventerer utestedene.