Solfylte viner fra Neusiedlersee

Landsbyen Gols ved Neusiedlersee i Østerrike, på grensen mot Ungarn, har rundt 3800 innbyggere. De fleste av dem sysler med vin, enten som druedyrkere eller vinmakere. Landsbyen har nemlig 100 vinprodusenter innenfor bygrensene. En av disse, Sonnenmulde BioWeine, er aktuell på det norske markedet med tre nyhetslanseringer, en perlende vin basert på sauvignon blanc og to røde på de lokale druene blaufränkisch og blauer zweigelt. Vinhuset er naturligvis sertifisert økologisk og driver også etter biodynamiske prinsipper.

Av Ulf Dalheim, publisert 20. februar 2023

Bak Sonnenmulde BioWeine står familien Schreiner, med yngste generasjon Andreas og Kathrin som ansiktene utad, men med foreldrene Hans og Renate som viktige støttespillere, i tillegg til bestefaren som fortsatt stikker innom vinkjelleren så ofte han kan. Det er ofte slik i en familie som har dyrket vindruer og laget vin så langt tilbake som de kan spore familiens røtter.

To generasjoner Schreiner står for driften av vinhuset Sonnenmulde BioWeine. Kathrin og mamma Renate t.v., Andreas og pappa Hans til høyre. Foto: Sonnenmulde

Neusiedlersee viktig for turisme – og for vin

Distriktet heter Neusiedl am See, og den som har vært i området vet at den helt spesielle innsjøen, som er så grunn at du nesten kan vasse tvert over den, spiller en viktig rolle for familiene som bor rundt den. Det gjelder både i form av viktig turisme, men også som påvirker for mikroklimaet der.

Landsbyen Gols ligger på nordøst-siden av Neusiedlersee, men i den vestligste del av det som fra gammelt av ble benevnt den ungarske lavlandssletten, grensende opp mot Parndorfer Platte, en stor terrasse som er tidfestet til istiden. Klimaet er varmt og tørt, men fra Neusiedlersee får man både morgentåke og fuktighet som gjør at det kan lages dessertviner med edelråtepreg (botrytis) der.

Familien Schreiner har valgt å spesialisere seg på dessertviner og røde viner. Begge har et spesielt godt renomme i denne delen av Burgenland. For rødvinene helst på lokale druer som blauer zweigelt, blaufränkisch og st. laurent. Men de har også vinmarker med merlot, pinot noir og cabernet sauvignon. Egentlig kan de dyrke hva det måtte være der, noe vi ser på bredden av hvitvinsdruer: welschriesling, sauvignon blanc, chardonnay, scheurebe, riesling, donauriesling og grüner veltliner. Ved bevisst å høste druene tidlig får de til å lage friske, lette og fruktige hvitviner.

Har forsket på hvor druene trives best

Andreas Schreiner påpeker at familien gjennom generasjoner har utforsket terreng og jordsmonn rundt landsbyen Gols og nasjonalparken i nærheten nøye, slik at de har funnet frem til «fasiten» på hvor de enkelte druetypene leverer den beste kvaliteten. Slik får en vinprodusent den optimale kvaliteten på vinene, og det perfekte jordsmonnsuttrykket. Helt fra 1920-tallet har Sonnenmulde tappet egen vin på flasker, noe ikke så mange hadde begynt med på den tiden.

Navnet Sonnenmulde beskriver et søkk i terrenget hvor solen varmer ekstra godt. Vinhusets logo har dessuten et smilende solansikt dekorert med vinranker. Det brukes også på etikettene. Poenget er å vise at de spiller på lag med naturen, noe som viser seg gjennom det økologiske aspektet ved driften, hvor gress, urter og blomster får vokse fritt mellom vinrankene, noe som skaper grobunn både for «gode» insekter og ønsket fugle- og dyreliv. Natur og mann, hånd i hånd, er alltid et godt utgangspunkt.

Sonnenmulde Frizz… Frizzante Trocken
Perlende vin
Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee
Bestilling, nr. 14174401
Kr. 174,90, Drikkes nå
Frisk og leskende, lett perlende, med smak av modne sitroner, gule plommer, fersken og lime. Sødmen er der (14 gr/l restsukker), men det lett syrlige og aromatiske sauvignon blanc-preget løfter den frem. Alternativ til moscato d’asti, dette.
Produsent: Sonnenmulde BioWeine
Importør: Palmer

Sonnenmulde Blaufränkisch 2019
Rødvin
Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee DAC Reserva
Bestilling – nr. 12072501
Kr. 174.90, 0 – 3 år
Saftig, frisk og fruktig stil. Blårød farve. Modne frukttoner, med innslag av kirsebær, bjørnebær og plommer. Noe bærsødme, bløt stil, avdempede tanniner. Hint av grønne urter, lett floral.
Produsent: Sonnenmulde BioWeine
Importør: House of Wine

Sonnenmulde Blauer Zweigelt Alte Reben 2020
Rødvin
Østerrike, Burgenland, Neusiedlersee DAC Reserva
Basis – nr. 1479001
Kr. 199.90, 0 – 5 år
Zweigelt er en drue skapt i 1922, som en krysning av blaufränkisch og st.laurent, altså veldig østerriksk. Mørkt skall gir blårød farve, og vinen har god fruktkonsentrasjon. Smak av bjørnebær, solbær og krekling, innslag av grønne urter og paprika, pepper, kamfer, anis og blomster.
Produsent: Sonnenmulde BioWeine
Importør: House of Wine