Spanske smaker med latinske rytmer

Endelig åpner Olavshallen i Trondheim opp igjen som et fullverdig kulturhus, med musikk, kultur og mat/drikke på flere arenaer og i forskjellige utgaver. Fra 18. november vil den nye tapasrestauranten Bodega 44 presentere spanske smaker med latinske rytmer. Det skal kjøkkensjef Andrés fra Venezuela og soussjef Javier fra El Salvador sørge for. De har tidligere jobbet flere år i Spania og Danmark før de kom til Norge, hvor de har arbeidet ved bl.a. Røros hotell og Brasserie Britannia. Egen cocktailbar får Bodega 44 også.

Av Ulf Dalheim, publisert 30. oktober 2021

Åpningsdatoen for de nye serveringstedene i Olavshallen nærmer seg. Fredag åpnet kafeen Ciabatta. Snart følger andre etter. For det bygges, snekres, males, flislegges, oppgraderes og flyttes om i 1. etasjen. Målet er at det alt denne høsten skal bli liv og røre igjen i det som en tid het Olavskvartalet, og som over en lengre periode ble bygget ned og fremsto som en mer og mer død og lite brukt del av det flotte kulturkvartalet.

Klesbutikkene og frisør/skjønnhetssalongene er borte. Cinemateket og vinylbutikken Crispin Clover Record Shop har fått nye lokaler, og i arealene som enten vender ut mot Krambuveita, Olav Tryggvasons gate og Kjøpmannsgata er åpnet kafeene Baroque og Ciabatta fredag 29. oktober. Og torsdag 18. november kommer altså den nyetablerte tapasrestauranten Bodega 44.

Seks forskjellige “bodega-rom” i tidligere kontorlokaler

Lokalene til Bodega 44 begynner å ta form. Her er en liten sniktitt og en smakebit på hva publikum kan forvente seg når dørene åpnes torsdag 18. november. Foto. Bodega 44

Det er lokalene som tidligere var kjøkken, kantine og kontorlokaler for administrasjonen og de ansatte i Olavshallen som nå blir den spanskinspirerte restauranten Bodega 44. Tallet 44 henspiller på gatenummeret i Kjøpmannsgata hvor den historiske, gamle trebygningen kalt Knudtzon-gården (fra ca 1710) befinner seg. Her er arealet i 1.etasjen nå omgjort til kjøkken/tapasbar, restaurant, cocktailbar, lounge og cocktail chambre separée. I andre etasje blir det kunstinstallasjoner.

Det er med andre ord et svært så innholdsrikt og spennende restauranthus som snart vil presentere seg for byens befolkning. I tillegg til selve bar- og restaurantlokalene, får Bodega 44 også en innendørs «patio» med småbord, mens vandregangen inne i selve Olavshallen blir «fortau», hvor det også kommer bord og stoler for servering.

-Vi ønsker å skape en ekte spansk atmosfære og stemning ved Bodega 44. Det blir sangria på fat, San Miguel-øl og naturligvis utvalgte, gode spanske viner. Dessuten vil vi satse en del på sherry, som jo smaker så utrolig godt til mye av den spanske «fingermaten», sa Hilde Aanensen da VinPuls i mai brakte nyheten om Bodega 44-etableringen. Hilde er til daglig restaurantsjef på Rive Gauche ved Bybroa. Med seg på eiersiden i Bodega 44 har hun to av de andre aktørene ved Rive Gauche, Colin Dahl og Eivind Roald. De to driver fra før Chez Colin i Oslo.

Barsjef Caroline er på plass

Bodega 44-sjef Hilde Aanensen og barsjef Caroline Garnvik Skaget har fulgt ombyggingen av lokalene i Olavshallen tett de siste månedene. Her i rommet som skal bli bli baren der Caroline skal by på sine egne cocktail-kreasjoner. Foto: UD

Men her og nå er det Bodega 44 som gjelder. Endelig åpningsdag har vært skjøvet litt på underveis, men lokalene er overtatt og kokkene er i gang med å utprøve forskjellige retter. Så torsdag 18. november kan man endelig åpne dørene.

I cocktailbaren har barsjef Caroline Garnvik Skaget startet arbeidet med å sette sammen sin barmeny. Hun har de siste årene jobbet ved Britannia Bar, men er opprinnelig utdannet makeup-artist. Men siden både hennes mamma og pappa har jobbet i hotell- og restaurantbransjen, så har hun nærmest fått utelivsrytmen inn med morsmelken.

-Jeg setter ingen begrensninger når det gjelder å skape spennende cocktails. Det er viktig å ha det gøy, bruke uvanlige ingredienser og overraske gjestene, være litt utradisjonell, sier Caroline om sin tilnærming til det som skal komme på menykartet hennes i baren ved Bodega 44. Men hun lover cocktails som er hennes egne kreasjoner.

-Favorittbrennevinet?

-Det er rom, med akevitt som en god nummer to. De siste årene har bartenderne blitt veldig flinke til å inkorporere akevitt i cocktails, og det er skapt mange spennende varianter. Det skal jeg forsøke å følge opp, sier Caroline Garnvik Skaget.

Setter ingen begrensninger

Bodega 44-sjef Hilde Aanensen understreker at det ikke settes begrensninger for kreativiteten hverken for baren eller kjøkkenet.

-Jeg har gitt beskjed til kokkene om at det er bare å slå seg løs, at de må leke utenfor «boksen» og komme opp med noe eget, naturligvis sammen med det som gjestene naturlig forventer på en spansk tapasrestaurant. Men det blir ikke eksperimentell mat som kommer på menyen ved Bodega 44. Pulver eller skum blir forbudt, smiler Aanensen.

Kjøkkensjef Andrés Guillermo Pérez Llanos fra Venezuela og soussjef Javier Eduardo Chicas Ruiz fra El Salvador skal stå for menyen ved Bodega 44. Foto: UD

Kjøkkensjef Andrés Guillermo Pérez Llanos fra Venezuela hadde åtte års erfaring fra restauranter og barer i Barcelona før han ble lokket til Røros. Derfra gikk turen videre til Brasserie Britannia. På Røros møtte han Javier Eduardo Chicas Ruiz fra El Salvador. Javier kom da fra kokkejobb ved en søsterrestaurant til Noma i København. I Norge har han i tillegg til Røros og Britannia også jobbet som kokk ved Rosendal teater. Nå samles de begge igjen, som kjøkkenansvarlige ved Bodega 44.

-Vi har de spanske mattradisjonene i ryggraden, men vi skal også leke litt med ting vi har fra vår sør-amerikanske oppvekst, som ceviche, tacos og kjøttstuinger. Både Venezuela og El Salvador har slektskap til det spanske kjøkkenet, men i Venezuela er det mer krydder og mer sweet & sour, mens El Salvador er mer meksikansk og noe mindre krydder. Men først og fremst er det friske produkter som gjelder når vi setter menyen, understreker de to.

Endringer på tapasmenyen gjennom sesongene

De omtaler seg selv som «gode venner», og mener de har mange av de samme ideene rundt smaker og produkter. Men at de også utfyller hverandre.

-Det blir ofte endringer på menyen ved Bodega 44. Den vil ikke være statisk gjennom hele året. Vi ser frem til å introdusere nye smaker. Vi skal «leke» oss gjennom sesongene, og skal ikke kunne sperres inne i en boks. Det skal bli spennende å bruke norske råvarer i retter med spanske oppskrifter. Vi får se etter hvert når gjestene har smakt på menyen vår hvor vi går videre, sier Andrés og Javier som lover gode varianter av det mange naturlig forventer på en spansk tapasbar, som kroketter og oksehale.

De har funnet seg godt til rette i Trondheim, som de beskriver som en by som «har alt». Og påpeker at mye har endret seg her de siste årene, med stadige nykommere i utebransjen. Det er mye forskjellig innen mat å velge mellom. Målet er at Bodega 44 skal være med på å utfylle bildet av Trondheim som en topp matby enda mer.

VinPuls spør dem om hva de vil kalle sin favorittråvare.

-Hvitløk, kommer det spontant fra Javier. Mens Andrés trekker frem ulike urter, som koriander. Og chili dulce (søt), samt varianter av løk. Og begge understreker at de også liker å lage «veggis». Så alle skal kunne finne noe de liker på menyen ved Bodega 44.