Spiller på et bredt register

I USA er vinmarkseierne like viktige, minst, som produsentene av vin. Mange vinhus henter druer til vinene de lager fra de samme vinmarkene, ofte eid av mektige og rike vinbønder. Indelicato-familien, eiere av Delicato Family Wines, valgte lenge å gjøre begge deler, både eie vinmarker med druer til salgs og å lage egne viner. Nå er det mest fokus på vin.

Noble Vines er ett av merkenavnene på vinene fra Delicato. Navnet henspiller på det sterke fokuset vinhuset har på vinmarkene sine, og ikke minst vinstokkene som er plantet der. Det er foretatt et møysommelig test- og forskningsarbeid for å finne frem til riktige kloner av forskjellige druetyper så man skal være sikker på at de passer perfekt til jordsmonn og klima der de plantes.

Er blitt svært populær i Norge

En av deres norske listeføringer er populære Noble Vines 667 Pinot Noir 2017 som finnes i basisutvalget. Tallet 667 henspiller på klone nr. 667 av pinot noir-druen. Dette er en av de ettertraktede Dijon-klonene, hentet fra Côte d’Or i Burgund. Delicato har plantet denne pinot noir-varianten i San Bernabe i Monterey, som er en kjølig region, med et jordsmonn preget av rød leire og mye små steiner. Samt forfriskende vind fra San Franscico-bukten. Og de legger mye arbeid i å lage vinene på sin måte.

-Vi behandler også de røde druene vi høster her som når vi lager en hvitvin. Mener det er viktig å beholde friskheten, sier winemaker James Ewert.

James Ewert kom fra Australia til California for 18 år siden. -Det var som å komme til en sukkerøyfabrikk, sier han. Her er alt mulig. Foto: UD

Alle Noble Vines-vinene som er å få kjøpt i Norge har tilsvarende tall på etikettene som 667 Pinot Noir: 242 Sauvignon Blanc, 337 Cabernet Sauvignon og 446 Chardonnay. To av dem er Single Vineyard-viner (242 og 446).

-Som å få jobb i sukkertøyfabrikk

Winemaker James Ewert kom til California fra Adelaide Hills i Australia for 18 år siden. Hjemme i Australia gikk han i fotsporene til sin far, som også var winemaker.

-Å komme hit til California var som å få jobb i en sukkertøysfabrikk. Her har vi så mange muligheter, så mange variasjoner. Og så har vi full frihet. Med så store vinmarksarealer som Delicato har, har jeg utrolig mange valgmuligheter når druene skal høstes, sier Ewert.

Mulighetene er mange når man anlegger 1000-vis av hektar med vinmarker i California og verdens “matfat” i Monterey. Her en av vinmarkene til Delicato Family Vineyards. Foto: UD

Vinmarkene til Delicato i Monterey-distriktet ligger midt i Californias største «matfat». Nærmeste ranch driver med spinat, andre igjen dyrker jordbær, men det er først fremst salatplantasjer som konkurrerer om jordbruksarealet sammen med vinbøndene. 80 prosent av all salat som dyrkes i verden kommer herfra.

Falker mot stinkdyr

Før Indelicato-familien bestemte seg for å gå fra Delicato Family Vineyards til Delicato Family Wines solgte de druer til mange av de største aktørene i California, bl.a. Fetzer. Vinmarkene i San Bernabe i Monterey ble plantet i 1973 og var på 80-tallet sertifisert som USAs første bærekraftige.

Eierne legger stor vekt på å utvikle området forsiktig og i tråd med bærekraftprinsippene. De har bl.a. gravet 17 brønner hvor man pumper opp vann til kanaler som gjennomtråler området. Et av få problemer i vinmarkene er stinkdyr som spiser røttene på vinplantene. Derfor ser vi fuglekasser over alt, beregnet på falker. De utrydder stinkdyr ganske effektivt.-Vi har forsiktig vanning av vinmarkene når tørken blir for langvarig. California har hatt problemer med tørke de siste 2-3 årene. Men vi er forsiktige med vann, for vi vil ikke ha botrytis på druene. Generelt er det veldig friske planter her, vi har også lite insekter og ikke så mye meldugg. Vi tester hele tiden vinstokkene og bladene, sier vinmarksansvarlig Grant Cremers.

Når han opparbeider nye plots i vinmarkene har han følgende leveregel: Riktig druetype i den riktige jorden på de riktige rotstokkene (klonene) og beplantning i riktig solretning. Tradisjonelt går det i øst-vest eller nord-syd.

Har solgt ut vinmarker

Delicato Family Wines er en enorm aktør innen vin, selv i amerikansk målestokk. Til sammen eier de 5000 hektar jordsbruksareal, hvorav 3500 hektar er beplantet med vinstokker.

-Vi har faktisk vært enda større. Familien har solgt ut deler av eiendommene underveis, først og fremst fordi de ikke trengte så mye areal. Men også fordi man strategisk tenkte at riktig størrelse på eiendommen, riktig jordsmonn og de riktige druetypene ville være viktigst for å heve kvaliteten. Vi hadde masse druetyper vi ikke ville jobbe med videre. En stund hadde Delicato 1/3 av all gewurztraminer som var plantet i USA. Mye ble endret da vi begynte å bruke det meste av druene som ble dyrket til å lage vin selv, sier Cremers.

Friske og grønne vinplanter, konstaterer vinmarksansvarlig ved eiendommen i San Bernabe, Grant Cremers. Foto: UD

Grunnleggeren kom fra Sicilia

Fjerde generasjon Indelicato er nå involvert i driften gjennom winemaker Stephen Mathews, sønn av Marie Indelicato Mathews  som sammen med fire søskenbarn er tredje generasjon etter grunnleggeren Gaspare Indelicato. Gaspare kom fra Sicilia og startet med vin i Manteca i California i 1924.

Familienavnet er altså Indelicato, mens firmanavnet er Delicato. Mer fengende det, i USA, skulle vi mene.

Gaspare Indelicato var en driftig herre som raskt begynte å få et brukbart marked, både for druesalg og for vinene sine. Det er notert ned at han i 1940 solgte 15 000 gallons (ca 57 000 liter) vin. I 1964, med en ny generasjon på plass i vinhuset, var volumet økt til 403 000 gallons (ca 1,5 millioner liter). Men det er ingen ting mot dagens produksjon, som ligger på 12 milloner kasser (!) årlig. Delicato Family Wines er med det blant de seks største i USA.

De har vinmarker og vinhus i Lodi, Napa Valley, Monterey og Sonoma County. Hjemme i USA har de hentet inn utmerkelser som «Winery of the year» og «Wineproducer of the year».

Fjellkjeden Santa Lucia skjermer mot Stillehavet, mens milde vinder fra San Fransico-bukten sørger for optimale dyrkningsforhold, mener vinmarksansvarlig Grant Cremers. Foto: UD

Lager vin for Coppola

Delicato selger fortsatt noe druer, men er på vei mot 90 prosent egen bruk av det som dyrkes. Blant vinhusene de lager vin for er Francis Ford Coppola.

-Familien har holdt på i snart 100 år, og selv om de kanskje er litt konservative, ønsker de å utvikle seg. De er opptatt av å levere noe flott og bra videre til neste generasjon, sier James og Grant.

James røper at han lager noen spesielle viner bare for salg i The Tasting Room på selve vinhuset. Dette er vin for nerdene, de som vil ha noe spesielt.

-Jeg har ganske mye spennende å «leke» med. Noe av det jeg eksperimenterer med lages kanskje bare i ett fat. Jeg gjorde det en gang som svar på en utfordring jeg fikk av eierfamilien. «Oj, så bra dette var, lag mer», var oppfordringen jeg fikk, forteller winemaker James Ewert som sier at viner på pinot noir-druer tok av i USA i 2013.

De første pinot noir-vinstokkene hos Delicato ble plantet i 2005. Nå blir det mer og mer av denne druen etter hvert som vinmarkene replantes.

Vinmarksidyll: Som man ser har falkene som flytter inn i fuglekassene som er hengt opp i Delivato-vinmarkene god oversikt slik at de kan fange stinkdyr som prøver å gnage på røttene til vinplantene. Foto: UD

Dette er Noble Vines-vinene på markedet i Norge:

Fire viner totalt, tre av dem i bestillingsutvalget. Alle fire et pent priset i forhold til det vi er vant til av amerikanske viner. Value for money, som man ville sagt i USA.

Noble Vines 242 Sauvignon Blanc Single Vineyard 2017
Hvitvin
USA, California, San Bernabe, Monterey
Bestilling – nr. 1275001
Kr. 174,90, 0 – 3 år
På vinstokker fra Loire og Bordeaux, mest på en klone kalt “sauvignon blanc 1”, som kan stamme fra Château d’Yquem. Også en liten andel på en klone kalt “sauvignon musque”. Frisk og fruktig vin, lett mineralsk med noe urtepreg, hint av stikkelsbær, pasjonsfrukt og sitrus/limefrukter. Innslag av gress, fersken, melon og sitrongress. 13,5% alkohol. Kun ståltanker brukt.
Produsent: Delicato Family Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Noble Vines 446 Chardonnay Single Vineyard 2017
Hvitvin
USA, California, Lodi
Bestilling – nr. 125201
Kr. 174,90, 0 – 5 år
Har fått fire måneder i amerikansk og fransk eik. 14,5% alkohol. Fyldig med smak av fersken, kokos og hint av vanilje, innslag av modne grønne epler, sitrus, ananas og tropiske frukter. Tallet 446 betyr at det er brukt druer fra klone nr. 4, som er plantet i block no.46 i vinmarken.
Produsent: Delicato Family Wines
Importør: Engelstad

Noble Vines 337 Cabernet Sauvignon 2016
Rødvin
USA, California, Clay Station, Lodi
Bestilling – nr. 2890501
Kr. 174,90, 0 – 8 år
Det er 104 ulike kloner av cabernet sauvignon registrert i USA. Vinmarken i Lodi ble plantet i 1999 og klonen kommer fra Bordeaux, hvor den er i bruk i mange Grand Cru-vinmarker. Mørk og heftig vin, med 14% alkohol. Kompleks og aromatisk, mye smak, mot solbær, bjørnebær, mørke kirsebær, sort pepper, søte urter og hint av kaffe, lær og fat. 75% cabernet sauvignon, 25% malbec.
Produsent: Delicato Family Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Noble Vines 667 Pinot Noir 2018
Rødvin
USA, California, Monterey
Bestilling – nr. 9907601
Kr. 169,90, 0 – 5 år
Saftig, amerikansk stil. Druene til denne er primært hentet fra Monterey (San Bernabe), men også fra Santa Lucia Highlands og Arroyo Seco. Bløt og rik, myke tanniner, preg av modne mørke kirsebær, grønne urter og litt fat, varm ettersmak. Innslag av bringebær, julekrydder og vanilje. Pinot noir-klone kommer fra Côte d’Or i Burgund.
Produsent: Delicato Family Wines
Importør: Einar A. Engelstad

Artikkel publisert mars 2020.