Fulltegnet for Spontan

Spontan Vinbar i Trondheim inviterte i forrige uke mat- og vinglade investorer inn på eiersiden. Utestedet trengte tilførsel av kapital for å komme seg gjennom en kortsiktig likviditetsutfordring skapt av korona-pandemien. Før aksjetegningen åpnet i dag var hele beløpet på en million kroner forhåndstegnet av 70 nye investorer.

Via Folkeinvest skulle man 22.april åpne for en kapitalutvidelse i eierselskapet Rubiks AS. Men interessen for aksjer var altså så stor at hele potten på en million var kommet inn før den offisielle aksjetegningen egentlig skulle begynne.

-Vi har opplevd formidabel respons siden vi publiserte vår kampanje i forrige uke, og hele beløpet vi har søkt på en million norske kroner er allerede forhåndstegnet. Vi er så enormt stolt, ydmyke og takknemlig for tilliten vi har fått. Føler oss heldige som nå har med oss noen av våre mest trofaste gjester på eiersiden, og gleder oss stort til å starte samarbeidet med over 70 nye engasjerte aksjonærer, skriver Spontan på sin Facebook-side. 

Spontan Vinbar ble åpnet i 2017, med Røst teaterbistro og Hegstad & Blakstad som hovedeiere, og Oskar Sköld og Fredrik Engen og Adrian Leer Breiby som drivere og med en mindre eierpost hver.

I fjor hadde Spontan Vinbar en omsetning på 8,6 prosent, en vekst på 65% fra 2018. Starten på 2020 var også god, med en ny økning på fem prosent i forhold til fjoråret. Men så kom koronakrisen og stengte dører. Når man åpner igjen etter krisen er håpet at nye medeiere har kommet inn og sikret et godt grunnlag for videre drift.

Kapitalutvidelsen i Rubiks AS skjer ved hjelp av selskapet Folkeinvest AS, som har presenterer prosjektet på sin nettside. Folkeinvest AS er et digitalt verdipapirforetak som tilrettelegger for investering i oppstartsselskap.

Kan få inn én million kroner

Aksjeemisjonen var ment å skje i tidsrommet 22. til 29.april, og det ble tilbudt inntil 25 000 aksjer med en pålydende på 40 kroner per aksje. Interesserte må kjøpe minst 35 aksjer (kr. 1400,-), og maksimalt 7500 aksjer (kr. 300 000,-).

I en promoteringsvideo på folkeinvest.no forteller daglig leder Oskar Jonatan Sköld at Spontan Vinbar ikke bare er en restaurant, men en tilstand. Målet er å skape et dynamisk sted som konstant er i utvikling.

Vi ønsker nå å lage en stor familie, og sammen skal vi finne nye måter å drive på, utvikle nye forretningskonsepter og finne en vei videre når vi igjen gjenåpner, sier Sköld i videoen.

Fra presentasjonen av Spontan-prosjektet hos folkeinvest.no

Har høstet stor anerkjennelse

Spontan Vinbar har fått stor anerkjennelse fra flere hold siden åpningen, både på vin- og matsiden. Kjelleren inneholder rundt 250 forskjellige viner, hovedsakelig fra Europa og Frankrike, og med stor vekt på produsenter som driver etter bærekraftige prinsipper og som gjerne er biodynamiske eller økologiske.

Kjøkkenet ved Spontan har fått flotte omtaler i flere medier, bl.a. terningkast 6 av matanmelderne i Adresseavisen. Sommeren 2019 fikk Spontan Vinbar som en av få restauranter i Norge dessuten plass i White Guide Nordic, en oversikt over Nordens aller beste spisesteder. Det er en rangering kjøkkensjef Fredrik Engen og kokketemaet vil jobbe hardt for å opprettholde.

Vil levere mat av skyhøy kvalitet

Ifølge konseptbeskrivelsen på folkeinvest.no har Spontan brukt korona-stengingen til å teste ut nye konsepter og på å fokusere på veien videre. Stedet har hatt suksess med take way og konseptet «Smaking i stua», digital vinsmaking som til og med Forbes oppdaget og omtalte som et meget kreativt tiltak i disse korona-tider.

-Spontan har et ambisiøst kjøkken som tar sikte på å levere mat av skyhøy kvalitet også fremover, heter det i konseptbeskrivelsen. Og folkene bak Røst teaterbistro og Hegstad & Blakstad skal være med videre som strategisk gode eiere.

De seks heltidsansatte i mannskapet på Spontan i dag har tverrfaglig kompetanse, med bakgrunn fra bl.a. Credo og flere andre gode steder i det norske restaurantmarkedet.