Spontan Vinbar flytter til nye lokaler

Spontan Vinbar er på flyttefot. 1. april neste år skal de være på plass i nye lokaler i krysset mellom Brattørveita og Krambugata, i den store bygården som på hjørnefasaden har navnet «Stjerneveien». Den ligger vegg i vegg med Olavshallen og Grand Olav hotell, og lokalene huser i dag musikkforretningen 4Sound. Åpning blir etter planen 1.april 2022, med både vinbar og egen restaurantdel, der alt er på ett plan og arealet er nesten dobbelt så stort som det Spontan har i Jomfrugata i dag.

Av Ulf Dalheim, publisert 29. september 2021

-Vi overtar lokalene 1. januar, og regner med å bruke tre måneder på å innrede og bygge opp lokalet. Det har jo ikke vært restaurantlokale der tidligere, så vi må bygge både ny vinbar, restaurant og kjøkken. Men vi gleder oss voldsomt, sier kjøkkensjef og medeier i Spontan Vinbar, Fredrik Wickstrøm Engen til VinPuls.

Dette er lokalene Spontan Vinbar (og restaurant) skal flytte til 1.april neste år. Foto: UD

Spontan Vinbar har rundt 280 kvm i dag, fordelt på tre etasjer med mye trapper. Til og med på det lille kjøkkenet er det en trapp, så arbeidsforholdene for de ansatte er ikke optimale, hverken ute i restauranten eller på kjøkkenet.

-Nå øker vi arealet til 485 kvm og får vi alt på ett plan. Det blir inngang fra Brattørveita, og der kommer gjestene først til en vinbar med plass til rundt 60 personer. Innenfor der igjen blir det et åpent kjøkken og en restaurant med 40-50 sitteplasser. Vi får også tyve sitteplasser ute, forteller Fredrik W. Engen. Han regner med at Spontan i de nye lokalene får behov for å øke antall ansatte fra seks i dag til 10-12 årsverk.

Fredrik Wickstrøm Engen opplyser at han har jobbet med flytteplaner i halvannet år, men at tilbudet om å overta lokalene etter 4Sound først dukket opp for et halvt år siden. Det er Olve Rydning gjennom selskapet Rydning Holding som eier bygården og som står for utleie til Spontan.

-Vår leiekontrakt i de nåværende lokalene går ut i april neste år, så det blir en perfekt overlapping. Det klaffet bra da vi kom over dette lokalet, for huseier var det interessant å få inn en restaurant der. Beliggenheten er topp, spesielt ettersom det nå blir flere serveringssteder i Olavshallen og det kommer til å bli mer blest rundt denne delen av sentrum, mener Engen.

-Hvordan blir «nye» Spontan i forhold til det dere står for i dag?

Spontan skal fortsatt være Spontan

-Vi tror det er viktig at Spontan fortsatt skal være Spontan. Vi kan ikke komme med noe som ikke er oss. Det blir ikke hvite duker, og du vil fortsatt se oss i t-skjorter ute i serveringen. Samtidig gir de nye lokalene oss muligheten til å utvikle både vinbaren og restaurantdelen ytterligere. På en måte blir det der to forskjellige lokaler. I vinbaren trenger man ikke bestille bord, der kan man bare droppe inn. Og har man lyst på noe å spise så skal vi tilby en slags a la carte der gjestene kan plukke og velge mellom 10-12 forskjellige retter. I restauranten vil vi fortsette med fire- og seksretterne våre, men kanskje «uppe» det litt.

Ikke fullt så crazy som før

-Hva med vindelen?

-Vi skal fortsatt ha samme type stil, med vekt på det naturlige, fra det funkye til det mer tradisjonelle. Det vil ikke bli så mye crazye ting som vi kanskje hadde i starten. Jeg tror vi skal klare å tilby noe til enhver smak innen vin, sier Fredrik.

Han forteller at de kommer til ål ta med noe av interiøret fra dagens Spontan Vinbar til de nye lokalene. Det gjelder ikke minst det store barbordet som «er blitt en viktig del av oss», som han uttrykker det. Planen er å bære dette barbordet gjennom byen til de nye lokalene i forkant av åpningen.

Spontan Vinbar åpnet i 2017, med Hegstad & Blakstad og Røst-duoen Evensen og Hovdal som hovedeiere. I fjor ble det gjennomført en aksjeemisjon som gjorde at det kom inn mange nye, mindre eiere. Blant de som kjøpte aksjer var bl.a. vinimportørselskapene BAP Import og Vini Veri. Tove Børstad Solem er daglig leder ved Spontan, mens Fredrik Engen er kjøkkensjef. I koronaåret 2020 omsatte vinbaren/restauranten for 7,7 millioner kroner, og fikk et resultat på 0,3 milloner. Året før (2019) var på 8,6 millioner kroner.