Sprekt og vilt fra Vinmonopolet

Det er både “ville viner” og mye sprekt blant høstens nyheter på Vinmonopolet. Onsdag 6. september kommer det over 70 nye viner inn i basisutvalget (basis, test og parti). Der kan flere av oss få en aldri så liten overraskelse. For hvem visste at Chile er mer enn saftige, bærfruktige og litt kommersielle viner, at landet faktisk også har lang historie for oransjeviner? Eller at Alentejo i Portugal har fått en egen appellasjon for amfora-viner, kalt «Vino de Talha»? Dessuten vet Polet at høsten er her, og da er det naturlig at viner som passer til høstens viltkjøtt er blant nyhetene.

Av Ulf Dalheim, publisert 5. september 2023

Når september kommer, mørket senker seg og norske jegere setter seg på post eller traver rundt i skog og fjell på jakt etter noe å skyte på, så kommer ofte spørsmålet: Hva skal vi drikke til høstens vilt?

Vinmonopolet gir deg svaret i nyhetslanseringen onsdag 6. september: Rhône, Rhône utenfor Rhône og dessuten – alternative viltviner. 11 nye røde viner totalt som kan skjenkes i glassene når du skal servere årets fangst lanseres. VinPuls har smakt og vurdert dem.

“Rhône” også fra Sør-Afrika og USA

En økologisk Côte du Rhône og tre viner fra en litt oversett, men spennende og fortsatt ganske rimelig Rhône-appellasjon, Vacqueyras, er de utvalgte franske bidragene. Og de leverer godt. Det samme gjør to sør-afrikanere – en grenache-basert og en syrah-basert. Samt to på de samme druene fra Santa Barnara i California, USA. Rhône-feeling også der.

Pluss så på med tre viner på den lite kjente italienske druen teranno (også kjent som teran, eller refosco i Friuli). Her i røffe, syrerike varianter fra Carso Teranno DOC nordøst for Trieste. I viltvin-kategorien tar vi også med en garnacha-basert Rioja, en jaen-basert (jaen=mencia) vin fra Dão i Portugal og en vin på st.laurent-druen fra Termenregionen (Niederösterreich) i Østerrike. Villere kan det ikke bli.

Illustrasjon: Vinmonopolet
Oransjeviner fra her – og der!

Det mer sære denne gangen er en lansering av 6 (7) oransjeviner. Nå er ikke akkurat vinstilen sær eller ny, for dette er viner som var aktuelle allerede for 6000 år siden, da vinens vugge gynget ved foten av Kaukasus eller i det vi i dag kjenner som Georgia. Men oransje-viner fra Chile (!) er nok ikke noe mange ville ha tenkt at Vinmonopolet kom til å satse på. Fire stk kommer derfra denne gangen. Kvaliteten er god, og de fremstår tilgjengelige, også for skeptikerne til oransje- og naturvin. Chile skal ha lange tradisjoner innen dette med oransjevin, og noen av druene kommer fra 120 år gamle vinstokker.

Det skulle komme oransjevin også fra Frankrike, Kroatia og Georgia i denne lanseringsbolken. Men den fra Georgia nådde ikke frem i tide og kommer senere.

Tar vi med hele fire portugisiske lanseringer fra den relativt nye appellasjonen Vino de Talha, hvor kravet er at vinene må være laget ved bruk av amfora-krukker, så er det mest spreke nevnt.

Illustrasjon: Vinmonopolet
Nordiske viner – men Norge mangler…

Et nytt forsøk på å introdusere nordiske viner (Sverige og Danmark) gjøres også nå i september. Det har ikke vært så veldig vellykket frem til nå md nordiske viner. de har både vært for svake og for kostare.

Men kanskje er det – i klimaendringens tid – mer og mer aktuelt med viner fra de nordligste strøk i Europa i Vinmonopolets sortiment? Norge har jo det siste tiåret også fått noen seriøse produsenter med vin laget på vindruer (ikke bær), altså vitis vinifera (ekte vinranke). De har ikke fått plass blant lanseringene så langt…

Mer forventet er nye GG-viner fra Tyskland (Rheinhessen) og Østerrike (Wagram). Samt mer Burgund, denne gangen fra appellasjonen Bourgogne Cote d’Or som også er ganske fersk – men som leverer god kvalitet og er rimeligere enn mye annet fra Burgund akkurat nå.

Hvite viner

Siegel Naranjo Viognier 2022
Hvitvin/oransjevin
Chile, Valle Central, Valle de Colchagua
Parti 15664301
249,9 0 – 6 år
Lett gyllen kobberfarvet. Intens, saftig, tiltalende. Smak av tørket frukt, gule plommer, sviske, fiken. Noe krydder, god lengde. Laget på 100% viognier.
Produsent: Vina Siegel
Importør: Selected Wine Partners AS

Josef Emhoser Ried Hohenberg 1ÖTW Grüner Veltliner 2022
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wagram
Parti 15858401
269,9 0 – 6 år
Rik, aromatisk, lett krydret grüner veltliner med kjent krydder/pepperpreg. Men først og fremst rik frukt, mot modne gule plommer, fersken, bakte sitroner og mineraler.
Produsent: Weingut Josef Ehmoser
Importør: Gaia World Collection AS

Leth Ried Brunnthal Erste Lage Grüner Veltliner 2022
Hvitvin
Østerrike, Niederösterreich, Wagram
Basis 15792001
279,9 0 – 8 år
Aromatisk, lett krydret undertone, rik fruktighet, med smak av fersken, aprikos, epler, noe urter og et hint av honning. Solid lengde.
Produsent: Franz Leth
Importør: Galatea Beverages AS

Gunderloch Nierstein Riesling Trocken 2017
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen, Nierstein
Parti 15786101
298,9 0 – 8 år
Nydelig, klar, sprudlende gulfarve. Rik, intens, fin fedme. Tørr stil. Modne gule og grønne epler, tropiske frukter, mineralsk, god lengde.
Produsent: Weingut Gunderloch
Importør: Blend Wines AS

Weing. Bischel Heerkretz Riesling GG 2022
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen
Parti 12696001
515 2 – 8 år
Delikat, pent balansert riesling, rik, aromatisk. Smak av grønt eple, sitrusfrukt, hvite blomster. Legg den gjerne unna noen år.
Produsent: Weingut Bischel
Importør: Hans A. Flaaten

Oxford Landing Chardonnay 2022
Hvitvin
Australia, South Australia
Basis 3191801
159,9 0 – 4 år
Rik, lett smøraktig på duft. Modne frukter, mot tropiske frukter (litchie, fersken, ananas), innslag av moden eplefrukt, urter, krydder.
Produsent: Oxford Landing Estates (Negociants Intl)
Importør: Vinarius AS

Torredemer-Mangin Orange 2022
Hvitvin/oransjevin
Frankrike
Basis 15860001
184,8 0 – 4 år
Lett sløret utseende, guloransje farve. Laget på muscat blanc. Fin syre og helt tørr stil, lett kryddertone. Smak av tørket frukt, modne sitrusfrukter, lett tanniner og en viss tørrhet i avslutningen.
Produsent: Domaine Torredemer-Mangin
Importør: Vin John AS

Perdeberg Cellar Grenache Blanc 2022
Hvitvin
Sør-Afrika, Western Cape
Basis 15905401
189,9 0 – 4 år
Grenache blanc er en “ny” drue-stjerne i Sør-Afrika. Her en flott utgave, med stramt fruktbilde. Blomster, steinfrukt, mineraler, fin syre og lengde.
Produsent: Perdeberg Wines
Importør: Vinarius AS

Viña Altos del Atata Orange 1556 2021
Hvitvin/oransjevin
Chile, Sud
Parti 15747801
204,4 0 – 6 år
Chile har lang tradisjon for oransjevin, ofte fra gamle vinstokker (opp mot 120 år). Denne er laget på muscat de alexandria, og er av den friske, lette, rett frem-stilen. Moden steinfrukt, nøtter, fat.
Produsent: Viña Altos del Itata Ltda.
Importør: Selected Wine Partners AS

Wildmakers Brisas Orange 2022
Hvitvin/oransjevin
Chile, Sud, Valle del Itata
Basis 15749001
229,9 0 – 4 år
Mer gulaktig enn oransje på farve. Umiskjennelig oransjevin/natur på duft. Saftig stil, tilgjengelig og åpen. Laget på muscat de alexandria. Tørket frukt, fersken, krydder.
Produsent: Permavid SPA (Wildmakers)
Importør: Heyday Wines AS

Tapi Chardonnay 2022
Hvitvin
New Zealand, Marlborough
Parti 15886901
249,5 0 – 4 år
Aromatisk, ganske frisk og ren chardonnay med smør- og fataromaer. Smak av moden tropisk frukt, epler, sitrus.
Produsent: Altschwager Kenneally
Importør: Symposium Wines AS

Philippe le Hardi Bourgogne Côte-d’Or Clos de la Chaise Dieu Monopole 2022
Hvitvin
Frankrike, Burgund, Bourgogne Côte d’Or
Basis 12383101
249,9 0 – 6 år
Delikat og småelegant burgunder. Smak av moden tropisk frukt, gule epler, toast, smør og fat.
Produsent: Ch. Philippe Le Hardi
Importør: Winemarket AS

Viña González Bastías Naranjo 2022
Hvitvin/oransjevin
Chile, Valle Central Valle del Maule
Parti 15664201
249,9 0 – 6 år
Lys oransje med lett sløret utseende. Dufter av moden steinfrukt (fersken, litchie), tørket frukt. Fremstår frisk og leskende, med ren frukt, selv om altså vinen i glasset fremstår med litt “grums” = ufiltrert.
Produsent: Viña González Bastías
Importør: Selected Wine Partners AS

Vina Frankovic Aron Orange Malvazija Istarka 2020
Hvitvin
Kroatia, Istria
Parti 15882401
259,8 0 – 6 år
Lett sløret utseende, lys gulfarvet med hint av oransje. Tørket frukt, modne steinfrukter, lett eplekjerne, hint av tagl som indikerer en viss fedme. Godt utviklet.
Produsent: Vina Frankovic
Importør: Enowine AS

La Ligière Vacqueyras Le Chemin Blanc 2021
Hvitvin
Frankrike, Rhône, Vacqueyras Blanc
Parti 15706801
285,6 0 – 6 år
Hvite rhône-viner er spennende. Her i blend på 45% clairette, 30% rousanne, 15% grenache blanc og 10% viognier. God matvin, aromatisk, men elegant, stram, noe urter og sitrus, fersken og gule plommer.
Produsent: Domaine La Ligière
Importør: LaMarc Wines AS

Winter Dittelsheim Riesling VDP. Aus Ersten Lagen 2019
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen
Basis 15876101
289,9 0 – 8 år
Strukturert riesling med noe fedme, hint av petroleum. Lett mineralitet, modne epler, fersken, urter og sitrus.
Produsent: Weingut Stefan Winter
Importør: Fondberg AS

Honrado Talha Branco 2021
Hvitvin
Portugal, Alentejo, Vino de Talha
Parti 15811101
299,9 0 – 4 år
Portugisisk amforavin. Klar, gyllengul farve. Laget på druene 25% antão vaz, 25% arinto, 25% assario branco og 25% diagalves. Fire måneder på amfora før tapning. “Talha” beyr amfora på portugisisk, nå med egen appellasjon. Noe tørre tanniner, utviklet, moden frukt, også tørket frukt.
Produsent: Honrado Vineyards LDA
Importør: The Wine Merchant AS

Labadens Vacqueyras Thomas 2021
Hvitvin
Frankrike, Rhône, Vacqueyras Blanc
Parti 15884901
300
Stram, aromatisk, rik. Laget på 50% clairette, 25% rousanne, 20% grenache blanc og 5% viognier. Økologisk. God lengde, mategnet. Smak av fersken, gule epler, sitrusfrukt.
Produsent: Grappes & Terroir
Importør: Veritable Nordic AS (Weauco AS)

Colombo Ilha da Madeira Verdelho Reserva 2022
Hvitvin
Portugal, Madeira, Madeirense
Parti 15758901
315 0 – 5 år
Lys gulgrønn farve. Tydelig vulkansk jordsmonnpreg. Fin syre, leskende stil, god saftighet. Hint av pære, eple, fersken, nøtter og saltmineraler.
Produsent: Justinos Madeira Wines
Importør: Norwegian Beverage Company

Prinz Salm Quarzit Binger Riesling 2017
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen, Bingen
Parti 15816601
389,9 0 – 6 år
Rik, flott syre, modne frukter, mot gule epler, fersken, grape og urter. Lett fedme, mineralsk, lang.
Produsent: Weingut PRINZ SALM
Importør: Palmer Wine AS

Winter Kloppberg Riesling GG 2022
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen,
Basis 3695401
409,9 2 – 8 år
Rik, moden frukt, intens syre, solid mineralitet. Fremstår som veldig ung, la den ligge noen år før du nyter den, har mye å by på. Innslag av mineraler, sitrusfrukt, aprikos, epler.
Produsent: Weingut Stefan Winter
Importør: Fondberg AS

Weing. Bischel Appenheimer Hundertgulden Riesling GG 2022
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen
Parti 15856301
515 2 – 8 år
Fine mineralske undertoner. Bra syre, smak av bakte sitroner, blomster, urter, eple. God lengde. Fortsatt noe ung.
Produsent: Weingut Bischel
Importør: Hans A. Flaaten

Mertz Riesling 2022
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen
Basis 15882201
118,6 Drikkes nå
På PET-flaske, rimelig pris. Epler, fersken og tropisk frukt. Fin balanse mellom sødme og syre, fremstår med bra fiskhet og ikke for søt. Anvendelig.
Produsent: Weingut Mertz
Importør: LaMarc Wines AS

Mosaic Alvarinho 2022
Hvitvin
Portugal, Minho
Test 10760801
154,9 0 – 2 år
Blek, lite fruktkonsentrasjon. Det som er gir assosiasjoner mot smak av fersken, epler, sitrusfrukt og blomster.
Produsent: Hedoni Wines
Importør: Symposium Wines AS

Mertz Riesling 2022
Hvitvin
Tyskland, Rheinhessen
Basis 15882206
230 Drikkes nå
Kommer i 1,5 liters pouchbag, samme vin som på PET-flaske. Helt grei “ta med-vin”, for hytte og båt. Frisk, saftig, syrlig. Epler og tropiske frukter, noe urter.
Produsent: Weingut Mertz
Importør: LaMarc Wines AS

André Brunel Le Mistral Chardonnay
Hvitvin
Frankrike, Méditerranée
Test 10077606
444,9 Drikkes nå
3-liters bagvin. Daff frukt, noe gule epler, pære, søte sitroner.
Produsent: André Brunel
Importør: Premium Wines AS

Musserende viner

Champagne Le Bullet Piaf
Musserende
Frankrike, Champagne
Basis 15610702
196 0 – 1 år
På halvflaske. Klar gul farve. Laget på de tre mest brukte champagnedruene, 45% pinot meunier, 30% pinot noir, 25% chardonnay. Smak av gule epler, noe tropisk frukt og sitrus, hint av nøtter kjeks og krydder. Saftig, moden stil.
Produsent: Maison Burtin
Importør: Autentico AS

Kontoret Cremant d’Alsace 2021
Musserende
Frankrike, Alsace
Test 11316901
249 0 – 2 år
Frisk, leskende, lett urtetone, frukt mot eple og pære, tropisk frukt, hint av bakst, honning og blomster.
Produsent: Fernand Engel
Importør: eWine AS

Arilds Vingård Bubbel Brut
Musserende
Sverige, Skåne
Parti 15869801
299 0 – 1 år
Druene er 95% solaris, 5% souvignier gris. Klar lys gulgrønn farve. Litt rustikk på duft (svovel?), noe grønne aromaer, frisk syre. Smak av fersken og epler, noe brødbakst.
Produsent: Arilds Vingård
Importør: Symposium Wines AS

Kullaberg Josefinelust Brut Zero Rosé 2021
Musserende
Sverige, Skåne
Parti 15885101
444 0 – 1 år
Lys guloransje på farve. Moden rødbærfrukt, jordbær og bringebær, noe urter, litt ubalansert, intense syrlige bobler. Druemiksen er 45% souvignier gris, 45% donauriesling og 10% solaris.
Produsent: Kullabergs vingård
Importør: Champagneinwest AS

Sunday Drive Sparkling Shiraz 2022
Perlende
Australia, Victoria
Basis 15737601
149,9 0 – 3 år
Shiraz med bobler bruker australierne til grillmat på stranden og til kalkun hjemme. Spesielt, men også morsomt. Noe fruktsødme (15,9 gr/l), men også klare shiraz-toner som kirsebær og bjørnebær, eukalyptus, urter og kamfer. Laget etter charmat-metoden, med lagring på tanker.
Produsent: Gapsted Wines
Importør: Grape Company AS

Sunday Drive Semi-Sparkling Moscato
Perlende
Australia, South Eastern Australia, Victoria
Basis 15741501
104 Drikkes nå
Veldig søt og intens semi-sparkling moscato. Pære, søte bær og frukter, hint av sitrus og bomster, men for meg blir dette rett og slett for søtt (89,7 gr/l restsukker).
Produsent: Gapsted WInes
Importør: Grape Company AS

Roséviner

Flädie Adonis Rosé 2021
Rosévin
Sverige, Skåne
Parti 15869901
319 0 – 1 år
Lys rød med gulskjær. Laget på 100% rondo-druer, 20% lagret på fransk eik. Saftig stil, noe rødbærfrukt, med lett bitre urter og hint av krydder. Litt slapp avslutning.
Produsent: Flädie Vinproduktion
Importør: Symposium Wines AS

Røde viner

La Petite Bellane Côtes du Rhône 2021
Rødvin
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
Basis 15747601
178,9 0 – 4 år
Mørk, nærmest blårød farve. Ren syrah-frukt. Fast, men leskende, bjørnebær, plommer, eukalyptus, pepper. God lengde. Og flott priset.
Produsent: Clos Petite Bellane
Importør: LaMarc Wines AS

Palacios Remondo Finca La Montesa 2020
Rødvin
Spania, Rioja
Basis 5924701
198,8 0 – 6 år
Hele 95 prosent garancha, så litt utypisk rioja. Bra trøkk, saftige grancha-aromaer, kirsebær, plommer, søtt krydder. Innslag av lær, lakris og fat. Godt laget.
Produsent: Bodegas Palacios Remondo
Importør: Exciting Wines AS

Gabriëlskloof Syrah 2022
Rødvin
Sør-Afrika, Cape South Coast, Bot River
Basis 15656201
219,9 0 – 8 år
Blåsvart farve. Konsentrert, ren frukt, merkbare, men milde tanniner. Bjørnebær, blåbær, eukalyptus, lakris, krydder og fat.
Produsent: Gabrielskloof
Importør: Autentico AS

José Piteira Vinho de Talha 2021
Rødvin
Portugal, Alentejo
Basis 15884801
239,9 0 – 6 år
100% moreto, ekte portugisisk med andre ord, i tillegg til at den er spontanfermentert på store 100 år gamle leirkrukker. Svært mørk farve, tett frukt, harmonisk fylde. Bjørnebær, kirsebær og solbær, en del krydder.
Produsent: Abegoaria Comercial , SA
Importør: Vinarius AS

Ronzano Piemonte Barbera 2022
Rødvin
Italia, Piemonte
Test 5499001
179,5 0 – 4 år
Saftig barbera, rene fruktaromaer, noe mørk, leskende bærfrukt, innslag av urter og blomster, hint av lakris og krydder.
Produsent: Tenuta Ronzano
Importør: Vinimport AS

Quinta da Giesta Jaen 2021
Rødvin
Portugal, Dão
Basis 15840601
189,9 0 – 6 år
Jaen er den portugisiske varianten av mencia, kjent fra Bierzo. Mørk, tett frukt, rene aromaer, lette kryddertoner, noe kjølig frukt.
Produsent: Soc Agr Boas Quintas
Importør: Heyday Wines AS

Carussin Completo
Rødvin
Italia
Test 2244801
198 0 – 3 år
Morsom, spontangjæret barbera. Smak av modne kirsebær og moreller, lett kryddertone, saftig stil, hint av middelhavsurter.
Produsent: Carussin
Importør: Liquid AS

Casa Relvas Art. Terra Amphora 2022
Rødvin
Portugal, Alentejo, Alentejano
Parti 15809301
199,9 0 – 4 år
Laget på 60% aragónez, 35% trincadeira, 5% moreto. Tett, saftig frukt, tre måneder på amfora. Veldig umiddelbar og frisk. Røde og blå bær, krydder.
Produsent: Casa Relvas
Importør: Signature Wines AS

Schwertführer St. Laurent Selection 2022
Rødvin
Østerrike, Niederösterreich, Thermenregion
Basis 15786201
219 0 – 4 år
Mørk rød farve, mye blå frukt i aromabildet. 100% st.laurent. Bjørnebær, blåbær, sorte plommer. Rund, saftig stil, lett kryddertone.
Produsent: Weingut Schwertführer 47er
Importør: Concealed Wines AS

Camille Cayran Vacqueyras 2020
Rødvin
Frankrike, Rhône, Vacqueyras
Basis 15808801
229,9 0 – 6 år
Polet slår et slag for et litt uoppdaget Rhône-område, med gode priser og god kvalitet (det liker vi!). Fin Rhône-blend med 70% grenache, 20% syrah, 10% mourvedre. Mye smak, tiltalende krydderaromaer, noe bjørnebær,lakris, tørket frukt og krydder. Økologisk.
Produsent: Maison Camille Cayran
Importør: Winederful AS

Gabriëlskloof Whole Bunch Syrah 2022
Rødvin
Sør-Afrika, Cape South Coast, Bot River
Parti 15435401
259,9 0 – 4 år
Mørk farve, umiddelbar, frisk frukt, med innslag av pepper, bjørnebær, sorte plommer, pepper, oliven og urter.
Produsent: Gabrielskloof
Importør: Autentico AS

Bojador Vinho de Talha Amphora 2022
Rødvin
Portugal, Alentejo
Basis 15837501
264,8 0 – 6 år
Mørk intens frukt, hint av kaffe, solbær, sorte plommer, kirsebær. Lett kryddertone, tett, fin vin. Laget på bl.a trincadeira og moreto, bruk av amfora under fermentering og lagring.
Produsent: ESPAÇO RURAL
Importør: Heyday Wines AS

Castellare di Castellina Chianti Classico 2021
Rødvin
Italia, Toscana, Chianti Classico
Test 5840201
279 0 – 4 år
Kirsebærpreget duft og smak, noe kjernefrukt, hint av krydder, tørket frukt, urter, noe fat.
Produsent: Castellare di Castellina
Importør: Talking Wines AS

La Palazzetta Rosso di Montalcino 2018
Rødvin
Italia, Toscana, Rosso di Montalcino
Test 11125201
299 0 – 4 år
Myk, tiltalende Rosso med krydret kirsebærfrukt, kjerner. Pent modnet, innslag av urter, lær og fat.
Produsent: La Palazzetta
Importør: ProCura Wine

Torres Salmos 2018
Rødvin
Spania, Catalonia, Priorat
Test 5632301
309,9 0 – 6 år
Lun, smakfull Priorat-vin, laget på 50% cariñena, 35% garnatxa, 15% syrah. Fruktig stil, modne mørke bær, myke kryddertoner, urter. Behagelig, grei lengde.
Produsent: Miguel Torres
Importør: Beverage Partners Norway AS

Zidarich Teran 2020
Rødvin
Italia, Friuli-Venezia Giulia, Venezia-Giulia
Parti 15883901
360,3 0 – 6 år
Vil nok oppleves spesielt for noen dette, med veldig fokus på syre. Men frisk rødbærfrukt, pent fokusert og balansert mot friskheten, krydderet og den kjølige stilen. Druen er altså teran.
Produsent: Zidarich
Importør: Servco AS

Giacosa Fratelli Barolo Bussia 2018
Rødvin
Italia, Toscana, Barolo
Test 5325201
364,9 0 – 8 år
Noe utviklet Barolo, delikate aromaer mot tørket frukt, krydder, nype, blomst, nøtter, lær og fat.
Produsent: Giacosa Fratelli
Importør: Innvino AS

Melville Syrah 2020
Rødvin
USA California Santa Rita Hills
Basis 15901301
449,9 0 – 6 år
Herlig duft, søte bær, moden frukt. Modne røde og mørke bær, hint av røyk, lakris, krydder. Saftig, god lengde, bra syrefriskhet.
Produsent: Melville winery
Importør: California House AS

Volpi Barbera 2022
Rødvin
Italia, Lombardia, Provincia di Pavia
Basis 15660301
117,3 Drikkes nå
Fruktig, rettfrem-barbera. Noe bitterhet og milde tanniner. God frukt av kirsebær og plommer, lett kryddertone. Fin pris. PET-flaske.
Produsent: Cantine Volpi S.R.L.
Importør: LaMarc Wines AS

La Falaise Blanche Pinot Noir 2022
Rødvin
Frankrike, Vin de France
Basis 15791201
124,9 Drikkes nå
PET-flaske. Myk, saftig pinot. Mest røde bær, noe mørk bærfrukt. Jordbærsyltetøy, krydder, kirsebær og blomster.
Produsent: Maison Johanès Boubée
Importør: Grape Company AS

Hardys Nottage Hill Shiraz 2022
Rødvin
Australia South Australia
Basis 15901501
130,9 0 – 1 år
Kommer på smal, flat PET-flaske (visstnok bærekraftig). Atypisk australsk shiraz-frukt. Lett sødme, krydder, syltede mørke bær, lakris, urter.
Produsent: Accolade Wines
Importør: Best Cellars AS

Rocca di Castagnoli Chianti 2021
Rødvin
Italia, Toscana
Test 147901
154,9 0 – 4 år
Laget på 90% sangiovese og 10% ciliegiolo. Smak av kirsebær, lett kryddertone, noe tørre, lette tanniner, lakris og urter.
Produsent: Rocca di Castagnoli
Importør: Alembik AS

#bio Valpolicella 2021
Rødvin
Italia, Veneto
Test 11601301
159,9 0 – 2 år
Umiddelbar, lett og saftig vin på 80% corvina, 20% rondinella. Kirsebær, tørket frukt, lett vegetal, urter og krydder.
Produsent: Ca.Pi.S.P.A
Importør: VinoVinVinho AS

Perrin Côtes du Rhône Réserve 2021
Rødvin
Frankrike, Rhône, Côtes du Rhône
Test 4023801
179,9 0 – 4 år
Dyp, mørk farve. Klassisk Rhône-blend med 40% grenache, 40% mourvedre, 20% syrah. Moden, fast frukt, sorte bjørnebær, plommesyltetøy, skogsbær, lett jordlig, fast.
Produsent: Famille Perrin
Importør: Cuvee Invest AS

Castelvecchio Carso Terrano 2020
Rødvin
Italia, Friuli-Venezia Giulia, Carso
Basis 15561101
216,6 0 – 4 år
Laget på den lokale druen teran, i et område ganske nært Slovakia. Kjølig frukt, syrlige røde bær, krydder, urter, milde tanniner.
Produsent: Castelvecchio
Importør: LaMarc Wines AS

Volpi Barbera 2022
Rødvin
Italia, Lombardia, Provincia di Pavia
Basis 15660206
225 Drikkes nå
På 1,5 liters pouch-bag. Frisk, saftig barbera med et visst trøkk. Plommer, kirsebær, krydder.
Produsent: Cantine Volpi S.R.L.
Importør: LaMarc Wines AS

Bod. Antonio Alcaraz Casa Vital Age 2019
Rødvin
Spania, Rioja
Test 2845101
233,9 0 – 4 år
Laget av sunnmøringen Åge Folkestad, med restaurant i Altea (Spania). Tydelig eikepreg på duft og i glasset. 100% tempranillo. Moden frukt, fra kirsebær og skogsbær til plommer. Mye urter og søtt krydder, og overtydelig hardt toastet eik.
Produsent: Bodega Antonio Alcaraz
Importør: Åge Folkestad

Patriarche Bourgogne Cotes D`Or Pinot Noir 2022
Rødvin
Frankrike, Burgund, Bourgogne Côte d’Or
Basis 15841701
244,9 0 – 3 år
Lys, bærfruktig, leskende stil. Ganske rimelig burgunder fra “ny” appellasjon (Bourgogne Côte d’Or). Bringebær, rips, urter, lett floral.
Produsent: Patriarche Pere & Fils
Importør: Best Cellars AS

Kleine Zalze Vintners Choice Grenache 2022
Rødvin
Sør-Afrika, Coastal Region
Basis 15887001
278,8 0 – 3 år
Umiddelbar, leskende og smakfull grenache, lett krydret undertone, noe tørket frukt, røde bær og krydder.
Produsent: Kleine Zalze
Importør: Exciting Wines AS

Tierhoek Grenache 2021
Rødvin
Sør-Afrika, Western Cape, Piekenierskloof
Parti 15688501
299 0 – 3 år
Saftig, lett krydret grenache. Modne kirsebær, bringebær, krydder. Helklasefermentert og ufiltrert.
Produsent: Tierhoek
Importør: Concealed Wines AS

Mallea Grenache 2022
Rødvin
USA, California Santa Ynez Valley
Basis 15887401
349,9 0 – 3 år
Varm, saftig grenache med lett fatpreg. Noe søte røde og mørke bær, krydret stil, tørket frukt, lakris og fat.
Produsent: J. Willett Companies
Importør: Palmer Wine AS

Skerk Teran 2020
Rødvin
Italia, Friuli-Venezia Giulia, Venezia-Giulia
Parti 15902401
381,3 0 – 6 år
Lokal drue: teran, spesiell stil: kjølig frukt, syrlige bær, bringebær, rips, rabarbra.
Produsent: Skerk
Importør: Non Dos As

Nordlund John 2021
Rødvin
Danmark
Parti 14610201
399 0 – 2 år
Dyp mørk farve, nesten blårød. Smak av skogsbær (krekling), kirsebær, sorte plommer. Lett grønntone (paprika), noe urter og krydder.
Produsent: Nordlund aps
Importør: eWine AS

La Falaise Blanche Pinot Noir 2022
Rødvin
Frankrike, Vin de France
Basis 15791206
399,9 Drikkes nå
3-liters bag-vin. Ukomplisert, saftig bærpreget pinot noir hvor druene er hentet fra forskjellige deler av Frankrike. Jordbær, kirsebær, plommer, noe krydder, blomster og urter.
Produsent: Maison Johanès Boubée
Importør: Grape Company AS

Bons-Ventos 2021
Rødvin
Portugal Lisboa
Test 3355206
400 Drikkes nå
3-liters bagvin. Gammel kjenning på flaske. Lett søtlige bærfrukter, en ukomplisert lettdrikkelig vin med noe restsødme
Produsent: Casa Santos Lima
Importør: Momentum Wines AS