Sterkt comeback for Spontan

To måneder etter at Spontan Vinbar i Trondheim stengte dørene i Jomfrugata for å flytte til et helt nytt restaurantlokale på hjørnet av Olavshallen mot Brattørveita og Krambugata, kommer nyheten om at gründer og tidligere restaurantsjef Oskar Sköld forlater Frati Gruppen og gjør spontant comeback fra 1. juni, slik at suksessduoen Engen/Sköld igjen blir operativ. Nyåpningen for Spontan er også bare noen uker unna.

Av Ulf Dalheim, publisert 27. mai 2022

Det er en meget stolt og fornøyd kjøkkensjef og medeier Fredrik Wickstrøm Engen som viser VinPuls rundt i nylokalene. Fortsatt er det hektisk bygningsvirksomhet i alle rommene. Umontert, men i ekte solid eiketre ser vi trappa som skal bringe gjestene inn og ned fra døra på hjørnet i bygården som har «Stjerneveien» skrevet høyt oppe på ytterveggen. Vel inne vil gjestene møte vinbaren, som i tillegg til å ha egen meny og være adskilt fra selve restaurantdelen, også får uteservering. Der får man plass til rundt tyve sitteplasser.

Stort, nytt og luftig lokale å boltre seg i

-Det blir som å komme til en ny verden det å starte igjen med «nye» Spontan, innrømmer Fredrik Engen. I det gamle lokalet hadde de et kjøkken hvor man knapt kunne snu seg uten å støte borti medkokker eller benker og utstyr. Nå får Fredrik og de andre boltre seg i et helt nytt, romslig og praktisk anlagt kjøkken, med utsikt til restauranten og gjestene.

Restaurantlokalet er romslig, luftig og lyst, med store vinduer og en stilig, gammel dobbeltdør ut mot Fjordgata. Den vil imidlertid forbli låst, og blir mer en dekorasjon inne i restauranten. Der får man også et vinrom i glass med plass til 2500-3000 flasker. Superfin dekorasjon, det også.

Spontan-medeier Fredrik Wickstrøm Engen viser stolt frem uteserveringen som kommer når “nye” Spontan Vinbar åpner på hjørnet av Brattørveita og Krambugata i juni, samt prøvesitter trappe du møter når du entrer lokalet. Foto: UD

Gleder seg til å komme hjem

I det nye Spontan-lokalet, som skal være klar til å ta imot gjester igjen mot midten/siste del av juni, dobler man arealet sammenlignet med det man hadde i Jomfrugata. Der var det dessuten tre etasjer og ganske slitsomt å drive service. Nå får man alt på ett plan, spesialbygget etter Spontan-folkets ønsker. Restauranten får 50 sitteplasser, baren vil ha plass til 40-50 gjester. Så med helt fullt hus kan man ta imot nærmere 120 gjester inne og ute. Grunnflaten er på hele 480 kvm inne og 60 kvm ute.

-Jeg gleder meg til å komme hjem. Jeg har savnet mannen i mitt liv litt for mye siste året, og begynner i min gamle stilling på Spontan fra 1. juni. Takk til Frati Gruppen for et superfint og sykt lærerikt år. Dere er rå alle sammen, skriver Oskar Sköld på sin Facebook-profil der han torsdag slapp nyheten om sin tilbakekomst til Spontan-gjengen.

Har “slått ut håret” ved ombyggingen

Ifølge Fredrik Wickstrøm Engen har man sammen med gårdeier Rydning Holding «slått ut håret» ved ombyggingen av lokalene som tidligere huset musikkforretningen 4Sound.

-Vi får det utstyret vi trenger. Men jeg har hatt en bratt læringskurve i arbeidet med å planlegge dette nye restaurantlokalet. Huset er 100 år gammelt, og underveis ble det nødvendig å gjøre mer innvendig enn vi hadde planlagt. Både gulv, vegger og tak måtte strippes helt ned, forteller Fredrik Engen som også har benyttet de to årene under koronapandemien til å bli tobarns-far.

I tillegg til at man tar med nesten alle ansatte fra gamle Spontan, vil de som besøkte Spontan i Jomfrugata også finne igjen det store barbordet som sto i tredje etasje der. Det har man transportert til nylokalet. Men ellers er det meste nytt og flott. Når det gjelder antall ansatte vil man doble besetningen.

Uteservering med urter og blomster

-Vi gleder oss til å ta imot nye ansatte. Det har ikke vært vanskelig å bemanne opp, sier Fredrik Engen.

I startfasen vil nye Spontan Vinbar holde åpent fra kl. 17.00 tirsdag til lørdag. Så vil man se an på besøket om vinbaren kanskje skal åpne 16.00, og også vurdere tidligere åpning på uteserveringen på lørdager. På fine værdager vil man ha bra solforhold ute på «hylla» som er bygget ut over innkjøringen til parkeringen i Olavshallen. På uteplassen har Fredrik planer om  å dyrke både urter og blomster som kan brukes av restaurantkokkene.

-Det har alltid vært en drøm å ha lett tilgang på det, sier Fredrik Wickstrøm Engen.