Stifinneren Michel Chapoutier

Mange blir gjerne noe skeptisk til kvaliteten når et vinfirma begynner å bli for stort (i volum) og aktiviteten sprer seg til mange forskjellige land og vinregioner. Michel Chapoutier og barna Mathilde og Maxime i vinhuset Maison M. Chapoutier har fortsatt stor respekt til tross for at de både er blitt store i Rhône og siden 1998 har satset langt utover byen Tain hvor det hele startet i 1808.

Av Ulf Dalheim, publisert 30.mars 2020

«Kjenner Rhône som sin egen bukselomme», skrev jeg om Michel Chapoutier i Adresseavisen i 2016. Nå kjenner han ikke bare vinmarkene på fødestedet sitt svært godt, men han er også involvert i produksjon av vin i Australia, Spania, Portugal og flere andre områder i Frankrike, som Alsace, Beaujolais, Provence og Languedoc-Roussillon.

Blir bra når naturen får bestemme

Michel Chapoutier

-Målet er det samme, uansett hvor firmaet er: Alt skal være biodynamisk, og vinen skal bli til ute i vinmarkene, ikke i kjelleren. Vi må gå tilbake til jorden, la jordsmonnet diktere oss. Hvis vinskaperen lar naturen bestemme vil også resultatet bli bra, predikerer Michel Chapoutier. 

Han er en stifinner, alltid på oppdagelsestur. Og en fanatiker. Snakker i klartekst og gjør få kompromisser, om noen. Hele tiden aktiv og på farten. «Om man står stille, så faller man», er en av hans leveregler. Han har en utrolig evne til å bli begeistret, for ikke å si overbegeistret over små ting i hverdagen. Han kan bli stormforelsket eller superbegeistret over å lese en god bok, se et flott maleri eller smake en spennende vin. Men det går andre veien også. Det er litt hat eller elsk over Michel Chapoutier.

Overtok familiefirmaet som 26-åring

Porten inn til en av de viktigste og mest ettertraktede vinmarkene i Rhône.

Han var 26 år da han i 1989/1990 overtok ansvaret for vinfirmaet som fra 1808 til 1897 hadde hatt forskjellige eiere, fra de første i Calvet-familien (med samarbeidspartnere) frem til 1883. Dernest Rodolphe Delépine inntil Marius Chapoutier som den første fra Chapoutier-familien kom inn i 1897 og firmaet fikk navnet Delépine et Chapoutier. Fra 1922, da Rodolphe pensjonerte seg, var navnet Chapoutier et Compagnie. Maison M. Chapoutier ble det offisielle firmanavnet fra 1955.

I dag er det Michel Chapoutier og datteren Mathilde og sønnen Maxime som begge har fått fornavn som begynner på M (naturlig nok med tanke på å kunne føre firmanavnet videre) som styrer, Maison M. Chapoutier.

Like mye bonde som winemaker

Den berømte Hermitage-åsen og vinmarken med samme navn ligger like overfor Chapoutier-anlegget i Tain.

Mottoet for Chapoutier-familien er «Fac et spera», som er latinsk for «Gjør det og håp». For Michel er det nok mer kunnskap enn håp som ligger bak når han lager vin. Han legger stor vekt på stedet der vindruene dyrkes, og er hellig overbevist om at hver enkelt vinmark har sitt eget uttrykk som det er viktig å gjenskape i vinene. Om han er en druedyrker som lager vin? «Nei, jeg er bonde», sier han med ettertrykk.

Det er dette som for ham er «terroir» – unikt jordsmonn, mikroklima, tradisjonene og menneskene bak. Han mener selv å kunne lukte og kjenne forskjeller når han vandrer ute i vinmarkene, og tror at ved å la naturen selv få gjøre jobben, upåvirket av menneskeskapte kjemiske komponenter, så vil vinene bli mer ekte og samtidig også mer ulike. En smaking av Chapoutier-viner blir derfor som en vandring gjennom ulike stilarter og jordsmonn i Rhône.

Biodynamisk og spisset utvelgelse

Nesten umiddelbart etter at han fikk hovedansvaret for 30 år siden begynte han med arbeidet med å gjøre om all produksjon etter biodynamiske prinsipper. Han bestemte seg også for å endre og spisse produksjonen, bl.a. med egen vinifisering av spesielle parseller eller enkeltvinmarker. Det er et arbeid han har spisset ytterligere opp gjennom årene, slik at antall etiketter har økt betydelig.

Det er et imponerende nyanlegg Michel Chapoutier har bygget i Rhône. Men om det er stort, så har han sørget for at han innvending har masse små tanker som gjør at han kan lage spesielle viner i små opplag. Foto: Chapoutier

Det nye anlegget som er bygget i Tain er konstruert nettopp med tanke på mulighetene til å gjøre spesifikke ting. Men like mye var det et anlegg for å kunne samle all aktivitet på ett sted. Eiendommen midt inne i den lille Rhône-byen var blitt for liten.

Nyanlegget kan se stort og imponerende ut utenfra, men når du kommer inn i produksjonskjellerne, så er det de mange små tankene som fanger oppmerksomheten. Selv om Maison M. Chapoutier nå produserer over fem millioner flasker i året, og eksporterer vin til 95 land, så vil ikke Michel gi slipp på overbevisningen om at hver enkelt vinmark må behandles selvstendig. Derfor har han minst like mange produksjonstanker som han har andeler i forskjellige vinmarker. Og han var naturligvis først ut med å installere sementegg i kjelleren.

Michel Chapoutier er en energisk mann. Initiativrik, oppfinnsom og modig er ord som brukes om han. Men han er også åpen og utadvendt. Liker å dele kunnskap med andre, diskutere og lære bort – kanskje spesielt det som har med biodynamiske prinsipper å gjøre. Han er ganske bestemt på det området.

En pust i bakken med nyplukkede druer og en fenomenal utsikt over elva Rhône og byene Tain og Hermitage.

Australia først utenfor Frankrike

Å dra til Australia i 1997 var en naturlig del av hans ønske og vilje om å utforske andre muligheter og få nye utfordringer. Der startet han med å kjøpe land og vinmarker, før han i 2002 innledet et samarbeid med ekteparet Ron og Elva Laughton, eierne av Jasper Hill i Victoria, kanskje Australias beste shiraz-produsent.

Senere har han kjøpt flere vinmarker og etablert sitt eget vinhus i Australia, Domaine Tournon. Michel Chapoutier har blant annet plantet upodede vinstokker som ikke har vært berørt av phylloxera. Kunnskapen han har fra arbeidet med syrah og andre Rhône-druer i Frankrike er brukt nå til å skape topp shiraz i Australia. Men Chapoutier arbeider også med andre druer der, som sangiovese, riesling, cabernet sauvignon og touriga national. Hele 12 forskjellige viner er lansert av Domaine Tournon, tre av dem under navnet Mathilde Chapoutier.

Mer i Frankrike, så Spania og Portugal

Fra 2000 har han hatt aktiviteter i Roussillon. Deretter kastet han sine øyne på Spania, hvor Chapoutier i 2005 kjøpte 16 heter i Ribera del Duero i 2005. Vinhuset som ble bygget opp der fikk navnet Dominio de Soto. Også her har man lansert viner som et Mathilde Chapoutier-prosjekt. Til nabolandet Portugal på dne iberiske halvøy kom han i 2007. Der samarbeider Chapoutier med José Bento dos Santos, og har i hans vinmarker også introduserte gamle vinstokker fra Rhône.

Neste prosjekt, fra 2009, var i Alsace der Michel Chapoutier sammen med fire venner ville teste ut hva han kan få ut av hvite druer som riesling, silvaner og pinot gris. Fra 2015 har han også hatt prosjekter i Beaujolais og Provence, samt at han har bygget et lite, sjarmerende hotell i Tain. Og lansert sin første musserende fra Rhône. Det er også ganske så nyskapende, for bobler har ikke mange i Rhône-dalen beskjeftiget seg med frem til nå.

Nærmere 30 ulike viner i Norge

Blindeskrift på etikettene er et av kjennetegnene på vinene fra M. Chapoutier. Belleruche har vært en populær vin i Norge i mange år.

Mange kjenner til vinene fra Chapoutier på grunn av blindeskriften (braille) på etikettene, men det er hva som er inne i flaskene som teller mest for Michel Chapoutier.

Her er mine smaksnotater på noen av de nærmere 30 Chapoutier-vinene som tilgjengelig i Norge, i basis, bestilling og spesialbutikkene:

M. Chapoutier La Combe Pilate Esteban Brut Nature
Musserende
Frankrike, Vin de France (Rhône)
Bestilling – nr. 8317201
Kr. 239,90, 0 – 4 år
En aldri så liten overraskelse, dette. Musserende på viognier-druer dyrket 3-400 m.o.h. på Chapoutier-eiendom. Ikke definert av vinloven, så den lanseres som Vin de France. Biodynamisk fra og med 2017-årgangen. Druetypisk duft, aromatisk, smak av epler, tropisk frukt (fersken), urter og sitrus. Masse god frukt her, god saftighet. Får litt mersmak her…
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

M. Chapoutier Condrieu Invitare 2017
Hvitvin
Frankrike, Rhône, Condrieu
Bestilling – nr. 7641101
Kr. 429,90, 0 – 5 år
Fra druer hentet i fire forskjellige vinmarker, 100% viognier. Lett toast-tone, floral, smak av tropiske frukter. Flott konsentrasjon, innslag av hvite blomster/akasia, fersken, litchie, ananas, aprikos og vanilje. 15-17000 flasker tappes hvert år.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

M. Chapoutier La Ciboise 2017
Rødvin
Frankrike, Rhône, Côtes du Lubéron
Bestilling – nr. 4834701
Kr. 149,90, 0 – 3 år
Gjæret på stål og sement. Satt sammen av grenache og syrah, med en liten andel mourvedre og carignan. Saftig og fruktig vin med rene bæraromaer. Fin struktur, en rimelig priset «hverdagsvin». Smak av røde og mørke bær, frisk, noe grønne urter.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

M. Chapoutier Bila-Haut Occultum Lapidem 2016
Rødvin
Frankrike, Languedoc-Roussillon, Côtes du Roussillon Villages
Bestilling – nr. 4137901
Kr. 239,90, 0 – 4 år
Dette er et godt kjøp. Druene er syrah og grenache. Fin konsentrasjon, god saftighet, tiltalende bæraromaer mot mørke kirsebær, bjørnebær, solbær og plommer. Innslag av lakris og krydder. Det meste fint balansert, selv om det er mye kraft og power her. Kun sementtanker, ikke noe fat lenger.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

M. Chapoutier Les Meysonniers Crozes-Hermitage 2017
Rødvin
Frankrike, Rhône, Crozes-Hermitage
Bestilling – nr. 8061101
Kr. 249,90, 0 – 6 år
Tiltalende, fruktig og saftig vin med lette tanniner, pen kryddertone. Friske rødbæraromaer, noe blomster/fioler.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

M. Chapoutier Les Arènes Cornas 2016
Rødvin
Frankrike, Rhône, Cornas
Bestilling – nr. 5095701
Kr. 379,90, 0 – 10 år
Syrah-druer hentet fra høytliggende vinmarker med mye granitt og leire i jordsmonnet. Elegant laget, ikke for tung, selv om det er Cornas vi snakker om. 30-40% av vinene har hatt et opphold på barriques. Relativt åpen allerede nå. Smak av mørke bær og plommer, pepper, sort lakris og vanilje.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines

Dominio de Soto 2016
Rødvin
Spania, Ribera del Duero
Bestilling – nr. 8316801
Kr. 219,90, 0 – 5 år
Fra vinmarker på 900-1000 m.o.h. 100% økologisk dyrket tinta del pais-druer (tempranillo). Gjæret på sementtanker, deretter lagring på 300-liters fat. Mørk rødlilla farve. Saftig, lett krydret stil, milde tanniner, frukt mot mørke bær, tydelig blåbær og bjørnebær.
Produsent: Maison M. Chapoutier
Importør: Signature Wines